1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. helle

Kesän lämpöennätys rikki jo toisena päivänä peräkkäin: Turussa hikoiltu yli 32 asteessa

Ylen meteorologin mukaan koko viikosta on tulossa aurinkoinen ja kuuma.

Lämpötilaennuste ajalle 17.-19. heinäkuuta. Kuva: Yle

Kesän lämpöennätykset paukkuvat päivä toisensa perään. Sunnuntaina Porvoossa mitattiin 31,2 asteen lämpötila, mutta maanantaina Turussa pistettiin iltapäiväkolmen aikaan paremmaksi 32,2 asteen lämpötilalla.

Ylen meteorologi Joonas Koskela arvelee, että ennätykset eivät jää tähän. Koko Suomeen ennustetaan aurinkoista ja kuumaa viikkoa.

– Suomen ylle on jäänyt jumiin lämmintä ilmaa, jota heikot ilmavirrat eivät riitä viemään pois. Korkeapaine on vahvistumassa, joten helle ei väisty hetkeen, Koskela kertoo.

Ilmatieteen laitos on antanut Etelä-Suomeen erittäin tukalan helteen varoituksen (siirryt toiseen palveluun). Erittäin tukalasta helteestä varoitetaan silloin, kun päivän ylin lämpötila nousee 30 asteeseen ja vuorokauden keskilämpötila 24 asteeseen. Koskela arvioi, että varoitus todennäköisesti laajennetaan myöhemmin tällä viikolla koskemaan muutakin Suomea.

Hellevaroitus on suunnattu esimerkiksi vanhuksille, lapsille, keuhko- ja sydänsairaille sekä ulkona työskenteleville.

Yöt eivät tuo juurikaan helpotusta. Etelärannikolla ja järvien läheisyydessä on koettu trooppisia öitä, joiden aikana lämpötila ei laske alle 20 asteen. Trooppisten öiden ennustetaan jatkuvan kyseisillä alueilla.

Loppuviikolla ukkosia lähes koko maassa

Viikon varrella taivaalle voi muodostua kumpupilviä ja yksittäisiä sade- ja ukkoskuuroja. Viikonloppua kohden saadaan hieman viilennystä, kun sateiden ja ukkosten todennäköisyys kasvaa koko maassa, vaikka lämpötilat pysyvätkin yhä korkeina.

– Vettä voi tulla paikoin jopa 10 milliä kerralla, Koskela kertoo.

Sade- ja ukkoskuuroja ennustetaan erityisesti länteen ja pohjoiseen. Itä-Suomessa sää pysyy todennäköisesti poutaisena.

Juttua korjattu 17.7. klo 11.02: Sunnuntaina kesän lämpöennätys meni rikki Porvoossa, ei Porissa, kuten jutussa aiemmin luki.

Lue lisää:

THL:n viisi vinkkiä helteiltä suojautumiseen – Asiantuntija: Pikkulapsille suosittelen maitoa