Hyppää sisältöön

Trump: En näe, miksi Venäjä olisi vaikuttanut Yhdysvaltain vaalehin – Putin: En sekaantunut, mutta halusin Trumpin voittavan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kertovat tapaamisensa tuloksista Presidentinlinnassa yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Kuva: Anatoly Maltsev / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi Presidentinlinnan tiedotustilaisuudessa, ettei näe syytä, miksi Venäjä olisi sekaantunut Yhdysvaltain edellisiin presidentinvaaleihin.

Trump vastasi näin toimittajalle, joka kysyi uskooko hän vaalivaikuttamisasiassa enemmän omia tiedustelupalvelujaan vai Venäjän presidentti Vladimir Putinia.

Trump sanoi luottavansa omiin tiedustelupalveluihinsa mutta lisäsi, että Putin kiisti sekaantumisen vakuuttavasti. Hänen mielestään nyt pitäisi löytää demokraattipuolueen kadonnut sähköpostiserveri, jotta asiaan saataisiin selkoa.

Yle seuraa Trumpin ja Putinin tapaamista hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Trump sanoi Putinin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa Presidentinlinnassa, että Yhdysvaltain ja Venäjän kaikkien aikojen huonoimmat suhteet ottivat tapaamisessa uuden suunnan.

Presidentit kertoivat laajasti keskusteluaiheista, mutta konkreettisia neuvottelutuloksista ei juuri kerrottu.

Venäjän väitetty vaalivaikuttaminen puhutti

Tiedotustilaisuudessa käytettiin sen sijaan paljon aikaa kysymyksiin siitä, sekaantuiko Venäjä Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vuonna 2016, kun Trump voitti vaalit.

Trump kertoi jo tiedotustilaisuuden alussa esittäneensä kysymyksen Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Trumpin mukaan presidentit keskustelivat tästä pitkään, ja Putinilla oli voimakkaita mielipiteitä asiasta.

Trump myös kiisti kysyttäessä, että hänen kampanjansa olisi tehnyt yhteistyötä Venäjän kanssa vaalien aikana. Trumpin mukaan hän voitti Hillary Clintonin helposti.

Putin kiisti vaikuttamisen

Venäjän presidentti Putin kertoi niin ikään, että presidentti Trump otti tapaamisessa puheeksi Venäjän sekaantumisen Yhdysvaltain vaaleihin. Putin kertoi toistaneensa, ettei Venäjällä ollut mitään tekemistä asian kanssa.

Hän vastasi tiedotustilaisuudessa toimittajalle, että halusi Trumpin voittavan vaalit.

Putinilta myös kysyttiin, oliko hänellä kiusallista materiaalia Trumpin Moskovan-vierailulta vuonna 2013, kuten mediassa on huhuttu. Putinin mukaan asiaa ei kannata edes pohtia, koska Trump oli tuolloin yksityinen henkilö ja Venäjällä käy niin paljon liikemiehiä, ettei heitä kaikilta voi kerätä tietoja.

Putin vaati toimittajilta konkreettisia todisteita vaalivaikuttamisesta Putin sanoi, ettei ole vielä tutustunut 12 venäläistä vastaan nostetuihin syytteisiin. Hänen mukaansa Venäjä voisi kuulustella näitä epäiltyjä, jos erikoissyyttäjä Robert Mueller pyytää sitä Venäjältä.

Trump kutsui Putinin tarjousta reiluksi. Erikoissyyttäjä Robert Mueller nosti perjantaina syytteet 12 venäläistä vastaan, jotka ovat hänen mukaan Venäjän sotilastiedustelun GRU:n jäseniä.

Toisaalta Putin vaati Yhdysvalloilta apua, jotta Venäjä voisi kuulustella Bill Browderia, joka on hänen mukaansa varastanut rahoja Venäjällä. Browder on ollut aktiivinen Venäjää vastaan nostetuissa niin sanotuissa Magnitski-pakotteissa.

Trump: Rakentavia keskusteluja

Trumpin mukaan keskustelut olivat rakentavia. Hänen mukaansa Putin oli samaa mieltä, että ydinaseiden leviäminen on pysäytettävä. Syyrian suhteen Trump kertoi, että Venäjä hyväksyi Israelin ja Syyrian nykyisen aselepolinjan Golanin kukkuloilla.

Trump korosti, että Yhdysvaltain ja Venäjän yhteistyö voisi pelastaa satoja tuhansia ihmishenkiä.

Trumpin mukaan keskusteluja käytiin myös radikaalista islamilaisesta terrorismista, ja että maiden turvallisuuspalvelut tekevät yhteistyötä asian suhteen.

Trumpin mukaan maat olivat myös yhtä mieltä siitä, että Iranin ydinasevarustelu on pysäytettävä.

Putin: Syyriasta ja Ukrainasta keskusteltiin

Putin pääsi ensiksi ääneen presidenttien tapaamisessa. Tiedotustilaisuuden aluksi Putin kertoi, että neuvottelut sujuivat rehdisti ja hyvin.

Putinin mukaan maiden suhteet ovat olleet vaikeat, vaikka jännitteillä ei ole objektiivista syytä. Keskustelu toi mahdollisuuden ensimmäisiin askeliin suhteiden parantamiseksi.

Putinin mukaan yhteistyötä on tehtävä START-sopimuksen jatkamiseksi. Ydinaseiden rajoittamisesta on annettu Putinin mukaan konkreettinen ehdotus.

Putinin mukaan presidentit ovat myös keskustelleet myös alueellisista turvallisuuskysymyksistä, kuten Syyrian tilanteesta.

Myös Ukrainasta keskusteltiin Trumpin kanssa, Putin sanoo. Minskin sopimus on keskeinen Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi, Putin sanoi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin pitävät parhaillaan yhteistä tiedotustilaisuutta Presidentinlinnan Valtiosalissa Helsingissä.

Presidentit keskustelivat presidentinlinnassa ensin kaksin vain tulkkien läsnä ollessa. Tämä noin kello 14.20 alkanut tapaaminen venyi puolestatoista tunnista kahteen.

Kahdenvälisen keskustelun jälkeen presidentit neuvottelivat ulkoministeriensä ja suuremman avustajajoukon kanssa työlounaalla.

Korjaus 16.7.2018 klo 19:53: Korjattu ja tarkennettu Putinin lausuntoa Trumpia koskevasta kiusallisesta materiaalista. Putin ei suoraan kiistänyt materiaalin keräämistä.

Lue myös:

.
.