Vanhuksilta katoaa janontunne ja nestevajaus aiheuttaa herkästi kaatumisia – "Vesikannu pöydälle muistuttamaan juomisesta"

Hoitajat tarkkailevat kotikäynneillä myös asunnon lämpötilaa.

Kotimaa
Nainen pyyhkii hikeä.
Sakari Partanen / Yle

Pitkittynyt hellejakso on tutkimusten mukaan terveysriski erityisesti hoitolaitoksissa oleville vanhuksille, mutta sitä se on myös kotona oleville ikäihmisille.

Ei siis ihme, että sään vaikutuksia seurataan hellepäivinä tavallista tarkemmin kuntien kotihoidossa. Lähi- ja sairaanhoitajat kiinnittävät kotikäynneillä huomiota niin asunnon lämpötilaan kuin siihen, että asunnosta löytyy tarpeeksi juotavaa.

– Ikäihmisiltä katoaa luontaisesti janontunne. Sitä pitää siksi aina vähän muistutella, että tulisi juotua tarpeeksi, sanoo lähihoitaja Minna Miettinen Kaavin kotihoidosta.

Lähihoitaja Minna Miettinen
Lähihoitaja Minna Miettisen mukaan kuivuminen voi aiheuttaa niin pahoinvointia kuin uupumustakin.Matti Myller / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan riittävä määrä nestettä on yleensä yhdestä puoleentoista litraa päivässä. (siirryt toiseen palveluun)Helteillä tätä määrää kannattaa lisätä ainakin muutamalla lasillisella. Vettä ei kuitenkaan pidä juoda lyhyessä ajassa litrakaupalla, sillä se on vaarallista.

Nestevajaus voi puolestaan johtaa kuivumiseen, jolloin tulee sekavuutta, pahoinvointia, päänsärkyä ja voimattomuutta.

Vesikannu silmien alle

Juomat on helppo ottaa ikäihmisen kanssa esille esimerkiksi silloin, kun laaditaan kauppalistaa. Pelkkä vesi ei kuitenkaan aina maita, ja siksi juomia on hyvä olla jääkaapissa monipuolisesti. Esimerkiksi mehu ja vissy tuovat jo vaihtelua.

Kaavin kotihoidossa on kokemusten myötä löytynyt yksinkertainen konsti muistuttamaan siitä, että helteellä pitää juoda.

– Laitetaan vesikannu pöydälle, jolloin se ikään kuin jo olemassa olollaan muistuttaa juomisesta, Minna Miettinen vinkkaa.

Sitruunavettä terassin pöydällä
Vesikannu pöydällä muistuttaa juomisen välttämättömyydestä helteellä.Kay Roxby / Alamy Stock Photo / AOP

Katse myös yksinäisiin ihmisiin

THL neuvoo pitämään helteillä yhteyttä yksin eläviin sukulaisiin, ystäviin ja naapureihin.

Kuopion kaupungin kotihoidon alue-esimiehenä toimiva Satu Villanen toivoo, että itse kukin kiinnittäisi huomiota siihen, miten omat vanhemmat ja isovanhemmat syövät ja juovat.

– Nestevajaus aiheuttaa herkästi kaatumisia.

Iäkkäitä ihmisiä auringossa.
Yle

Villasen mukaan helteillä on kiinnitettävä huomiota myös kotihoidon työntekijöiden jaksamiseen, jotta nämä jaksavat auttaa muita. Taukoja on oltava enemmän, samoin juomista.

– Kun lämpötila kohoaa yli 28 asteen, on työnantajan hankittava tarjolle esimerkiksi vissyä, Villanen toteaa.