1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Trumpin ja Putinin huippukokous

Pääministeriä ei näkynyt Helsingissä – Sipilä: Meillä on selvä työnjako presidentin kanssa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) olisi omien sanojensa mukaan osallistunut tänään Putinin ja Trumpin huipputapaamiseen, mikäli Yhdysvaltain varapresidentti olisi myös ollut paikalla.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Pääministeri Juha Sipilä osallistui SuomiAreena-tapahtumaan Porissa 16. heinäkuuta.
Pääministeri Juha Sipilä osallistui SuomiAreena-tapahtumaan Porissa 16. heinäkuuta.Roni Lehti / Lehtikuva

Kun maailmanpolitiikan seuraajien katseet kääntyivät hetkeksi Helsinkiin, Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamista isännöi ainoastaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sen sijaan osallistui tänään maanantaina Porissa järjestettäville asuntomessuille sekä SuomiAreena-tapahtumaan.

– Meillä on selvä työnjako presidentin kanssa. Yhdysvaltain presidentti on hänen vastinparinsa ja varapresidentti minun. Jos Suomessa siis olisi ollut mukana Yhdysvaltain varapresidentti, olisin osallistunut tapaamiseen, Sipilä sanoo.

Sipilä kiistää, että hallituksen ja presidentin työnjaon huipputapaamisessa voisi tulkita hallituksen eleenä luovuttaa ulkopolitiikan johtajuutta entistä enemmän presidentti Niinistölle.

– Yhteistoimintamme on sujunut todella hyvin. Keskustelemme sekä etu- että jälkikäteen tällaisista tapaamisista.

Sipilän mukaan valtioneuvoston eli hallituksen rooli on ollut vahvasti tapaamisen taustajärjestelyissä: se on maksanut viulut ja pitänyt huolta siitä, että kaikki on sujunut, kuten on tarkoitettu.

– Ilmeisesti kaikki on mennyt hyvin, siitä iso kiitos kaikille järjestelyissä mukana olleille, Sipilä sanoo.

"Monia vaikeita aiheita oli pöydällä"

Sipilä kertoi kiinnittäneensä huipputapaamisessa erityisesti huomiota sen agendaan. Lehdistötilaisuudesta voidaan päätellä, että myös moni vaikea aihe oli päätynyt presidenttien keskusteluihin.

– Käsittelyssä olivat Iranin ydinsulkusopimus, ydinaseriisunta ja esimerkiksi Syyrian tilanne, joista on ilmeisesti sovittu myös jatkoaskelia, Sipilä kertasi.

Sekavan kuvan Sipilä sai sen sijaan Donald Trumpin kommenteista, jotka koskivat Yhdysvalloissa käynnissä olevaa tutkintaa Venäjän osuudesta Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

– Selvästi presidentti Trump uskoi sen, mitä Putin hänelle oli kertonut.

Lue seuraavaksi