Törmäsitkö marjastusreissulla metsähanhen sulkiin? Lähetä ne tutkijalle, joka kaipaa näytteitä Itä- ja Pohjois-Suomesta

Oulun yliopiston tutkija kaipaa näytteitä etenkin Kainuusta, Lapista, Pohjois-Karjalasta, Pohjois-Pohjanmaalta ja Pohjois-Savosta.

Metsähanhi
Parvi metsähanhia.
Tero Pelkonen

Itä- ja Pohjois-Suomesta kaivataan näytteitä metsähanhen sulista ja höyhenistä tutkimuskäyttöä varten.

Näytteitä toivotaan tämän vuoden aikana erityisesti Kainuusta, Lapista, Pohjois-Karjalasta, Pohjois-Pohjanmaalta ja Pohjois-Savosta.

Oulun yliopistossa on käynnissä tutkimus, jossa pyritään selvittämään taigametsähanhen pesimäkannan genetiikkaa sekä taiga- ja tundrametsähanhien maantieteellistä jakautumista. Taiga- ja tundrametsähanhi ovat metsähanhen alalajeja.

Genetiikan alan väitöskirjatutkija Johanna Honka kertoo, että sulkia ja höyheniä toivotaan nyt Itä- ja Pohjois-Suomesta tutkimuksen alueellisen kattavuuden vuoksi.

Honka on kerännyt näytteitä jo parin vuoden ajan ja niitä on saatu sadoista yksilöistä muista metsähanhen elinmaakunnista. Suoalueilla viihtyvää lajia tavataan maassamme eteläisintä Suomea lukuunottamatta. Levinnäisyysalue ulottuu karkeasti arvioiden lännessä Satakunnan rajamaille ja idässä Pohjois-Karjalan itäosiin saakka.

Ihmisiä pyydetään lähettämään tutkijalle metsähanhen pesän pehmikehyöheniä tai sulkimispaikan jättöhöyheniä ja -sulkia. Niitä voi löytyä esimerkiksi marjanpoiminnan yhteydessä.