Amerikkalaismedia seuraa silmä kovana, mitä vaaleihin sekaantumisesta sanotaan tai ei sanota – Venäjällä huomio kiinnittyi median toimiin

Myös Helsingin helle ja valoisat yöt ovat saaneet huomiota kansainvälisessä mediassa.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Median työvälineitä.
NBC News seurasi tapaamista Helsingissä maanantaina.Marja Väänänen / Yle

Amerikkalaisten tv-kanavien aamulähetykset seuraavat tiiviisti Helsingin huipputapaamista.

Erityisellä mielenkiinnolla Yhdysvalloissa on pohdittu, miten Venäjän vaikuttamisyritykset Yhdysvaltain presidentinvaaleihin nousevat esiin Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisen yhteydessä.

Poikkeuksellista olisi, jos niin ei käy, sillä asia on erittäin ajankohtainen: Yhdysvalloissa nostettiin viime perjantaina syytteet 12 tiedustelualalla työskentelevää venäläistä vastaan.

Yle seuraa huippukokousta hetki hetkeltä.

Säätä ja saunaa

Fox Newsin aamuohjelmassa todettiin, että edessä on harvinaislaatuinen tilanne: Venäjän presidentti Putin joutuu tämän päivän tiedotustilaisuudessa vastaamaan amerikkalaistoimittajien kysymyksiin vaalivaikuttamisesta.

Tuoreeltaan presidenttien ensikohtaamisen jälkeen ABC:n toimittaja David Muir kiinnitti huomiota siihen, että Trump ei sanonut vaaleihin sekaantumisesta avauskommenteissaan mitään.

CNN:n lähetyksessä kutsuttiin vaaleihin sekaantumista "sotatoimeksi" ja arvioitiin, että se on tämän huipputapaamisen "iso, ruma, valkoinen elefantti huoneessa" – eli tosiasia, josta kaikki osapuolet ovat tietoisia, mutta josta vaietaan sen kiusallisuuden takia.

Foxin Helsingistä raportoiva toimittaja Ainsley Earhardt otti esille myös Helsingin sään, jota hän kutsui uskomattomaksi. Earhardt kertoi katsojille, että Suomessa on kesällä kahden kuukauden ajan valoisaa lähes vuorokauden ympäri – muulloin kylmää ja lumista.

Earhardt kertoi myös saaneensa tietää, että "sauna" on ainoa suomen kielestä peräisin oleva sana, jota Yhdysvalloissa käytetään.

–He rakastavat saunoja.

Brittiläisten BBC:n ja Sky Newsin lähetyksissä nostettiin esiin, että tapaaminen nähdään Yhdysvaltain ja Donald Trumpin ideana.

BBC:llä The Economist -lehden Venäjä-toimittaja Arkady Ostrovsky arvioi, että Putin esiintyi ensikohtaamisessa kameroiden edessä vahvana johtajana: jos kerran halusit tavata, niin mitä sinulla on tarjota, mistä haluat puhua, Ostrovsky sanoitti Putinin elekieltä.

Venäjällä huomattiin lehdistönvapauskampanja

Venäjän uutisvälineet ovat toistaneet presidentin lehdistöpäällikön Dmitri Peskovin valtion televisiokanava RT:lle antamaa lausuntoa, jonka mukaan keskustelut voisivat mahdollistaa pienen akseleen suhteiden parantamiseksi.

Senaattori Aleksei Puškov taas iloitsi Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että tapaaminen osoittaa edellisen presidentin Barack Obaman puheet Venäjästä alueellisena suurvaltana typeriksi.

Puškovin mukaan on selvää, että maailman kohtalo päätetään nyt Helsingissä maailman johtavien valtioiden tapaamisessa.

Iltapäivälehti Komsomolskaja Pravda (siirryt toiseen palveluun) muistutti, että Trump oli vieraana Presidentinlinnassa, joka on Nikolai II:n ja muiden Venäjän keisarien entinen palatsi.

Uutistoimisto Ria huomautti (siirryt toiseen palveluun) CNN:n reagoineen hyvin tunnepitoisesti Putinin myöhästymiseen tapaamisesta. CNN:n Kaitlan Collins oli pitänyt järkyttävänä sitä, että pakotteihin tuomitun maan johtaja odotuttaa vapaan maailman johtajaa.

Rian mukaan CNN on tunnettu yrityksistään mustamaalata Venäjää.

Myös Helsingin Sanomien lehdistönvapaudesta kertova kampanja on huomioitu Venäjällä. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Gazeta.ru-uutissivusto (siirryt toiseen palveluun) sekä Latviasta käsin toimiva oppositiomielinen Meduza-uutissivusto. (siirryt toiseen palveluun)

Lisää aiheesta:

Trumpin tviitti Helsingistä hämmentää: Venäjä-suhteet ovat huonot, "koska Yhdysvallat on ollut hölmö"

Ensimmäiset yhteiskuvat: Yhdysvaltain, Venäjän ja Suomen presidentit sekä puolisot tapasivat ennen huippukokousta – video