1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Trumpin ja Putinin huippukokous

Ensimmäiset yhteiskuvat: Yhdysvaltain, Venäjän ja Suomen presidentit sekä puolisot tapasivat ennen huippukokousta – video

Trumpin ja Putinin historiallinen kättely nähtiin ennen yhteiskuvien ottamista.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Melania Trump, Donald Trump, Vladimir Putin, Sauli Niinistö ja Jenni Haukio

Venäjän presidentti Vladimir Putin, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja rouva Melania Trump sekä tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tapasivat vielä ennen päivän odotetuinta tapaamista, jossa Trump ja Putin keskustelevat kahden kesken.

Yle seuraa huippukokouspäivää hetki hetkeltä.

Yhteiskuvat otettiin Presidentinlinnan keltaisessa salissa ennen kuin Trump ja Putin istuivat lehdistön eteen lyhyttä kuvausta ja haastattelua varten.

Melania Trump, Donald Trump, Vladimir Putin, Sauli Niinistö ja Jenni Haukio
Aleksey Nikolskyi / AFP

Ennen kuvien ottamista nähtiin historiallinen kättely: Donald Trump ja Vladimir Putin kättelivät ensimmäistä kertaa Helsingin-tapaamisen aikana. Kättelyn aikana ensin Trump ja sitten Putin taputtivat toisiaan käsivarteen.

Donald Trump ja Vladimir Putin
Aleksey Nikolskyi / AFP

Presidenteistä otetussa yhteiskuvassa huomio kiinnittyy hauskaan yksityiskohtaan, sillä kaikki kolme presidenttiä ovat jopa sattumalta pituusjärjestyksessä, kun Niinistö isäntänä astuu keskelle.

Donald Trump, Vladimir Putin ja Sauli Niinistö
Yle

Median edessä Trump ja Putin avasivat hieman keskustelun aiheita. Trumpin mukaan neuvotteluissa puhutaan kaupasta, ohjuksista ja Kiinasta. Putin kertoi haluavansa puhua Trumpin kanssa maiden välisistä suhteista ja vaikeista monenkeskisistä asioista.

Venäjän ulkoministeriö kertoi Twitterissä presidenttien keskustelevan neuvotteluissaan suhteiden normalisoinnin lisäksi Ukrainasta, Syyriasta, Korean niemimaan tilanteesta sekä terrorismin vastaisista toimista.

Tapaaminen pääsi alkamaan noin tunnin myöhässä, sillä Putin laskeutui Helsinkiin ilmoitettua myöhemmin. Molempien presidenttien autosaattueita oli odottamassa yleisöä ja mielenosoittajia Mannerheimintien ja Pohjois-Esplanadin varrella.

Lue seuraavaksi