Palomiehillä ennätysvilkas viikonloppu – samanaikaisesti useita maasto- ja rakennuspaloja

Eniten miehiä ja kalustoa on tarvittu Tervolassa ja Itä-Lapin alueella. Varsinkin rutikuiva maasto teetti työtä.

maastopalot
Palomies maastopalon jälkisammutustöissä.
Palomiehelle sammutustyö varsinkin helteessä on raskasta. Miehistöä on oltava riittävästi ja huollon toimittava.Olli Koski / Yle

Palokunta oli täystyöllistetty viime viikonloppuna. Torstain ja sunnuntain välillä syttyi kymmenisen maastopaloa ympäri Lappia. Lisäksi palomiehet sammuttivat kolme rakennuspaloa sekä kaksi teollisuuspaloa. Torstaina pelastettiin myös kaksi ihmistä vedestä, uimapatjalta kellumasta.

Lapin pelastuslaitoksen palopäällikkö Heikki Laitinen arvioi, että viikonlopun maastopalot ovat olleet ukkosen sytyttämiä.

– Metsä on aivan rutikuivaa. Ei paljon tarvitse kipinää, kun siitä lähtee tulipalo, Laitinen sanoo.

Lauantain saldo: maasto-, tehdas- ja rakennuspaloja

Kiireisin sammutuspäivä oli lauantai, kun maata ja metsää paloi Kolarissa ja Muoniossa sekä useassa kohteessa Itä-Lapissa.

– Itä-Lapissa oli viisi tai kuusi maastopaloa. Parhaaseen aikaan oli kolme kopteria hoitamassa miehistön ja kaluston kuljetusta, Laitinen kertoo.

Samaan aikaan Sallassa paloi vielä osa teollisuushallia. Maastopaloja oli lisäksi lauantaina ainakin Kolarissa ja Muoniossa.

Pellossa rakennuspalo oli lähellä salaman vuoksi. Kaksi rakennuspaloa sammutettiin Rovaniemellä samana päivänä. Ainakin toinen rakennuksista paloi kokonaan.

Jo yli sata metsäpaloa tänä kesänä

Viime sunnuntaina myös Tornioon Outokummun terästehtaalle tuli palohälytys. Tervolassa taas syttyi samana iltana metsäpalo, jonka jälkitöitä tehtiin ainakin vielä maanantaina päivällä. Maasto palopaikalla on vaikeakulkuista. Paikalla on ollut viisi yksikköä eri paikkakunnilta.

Tänä kesänä metsäpalovalvontalentoja on tehty useita päivässä.

– Jos ei olisi palolentoja, huomattavasti suuremmalla alueella ehtisi syttyä ennen kuin palokunnalle tulisi varoitukset, Laitinen kiittelee.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko Lapissa tiistaista lähtien. Sitä on syytä noudattaa, sillä Lapin pelastuslaitoksen tilastojen mukaan suurin osa maastopaloista alkaa ihmisen huolimattomuudesta.

Tänä vuonna metsäpaloja on kertynyt jo 104, mikä on enemmän kuin kolmena edellisenä kesänä.