Helsingin Sanomien mainostaulut lehdistönvapaudesta saivat runsaasti huomioita kansainvälisessä mediassa – osa kirjoitti mainosten pilkkaavan Trumpia ja Putinia

Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen mukaan lehdistönvapauskampanja on uutisoitu nyt arviolta tuhannessa mediassa ympäri maailman.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Helsingin Sanomien valomainos, jossa lukee englanniksi "Herra presidentti, tervetuloa vapaan lehdistön maahan" Musiikkitalon seinässä Helsingissä 14. heinäkuuta.
Helsingin Sanomien valomainos, jossa lukee englanniksi "Herra presidentti, tervetuloa vapaan lehdistön maahan" Musiikkitalon seinässä Helsingissä 14. heinäkuuta.Aleksi Tuomola / Lehtikuva

Helsinki-Vantaan lentokentältä presidentinlinnalle asti on voinut viime päivinä nähdä isoja mainostauluja, joissa muun muassa toivotetaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tervetulleeksi Suomeen, lehdistönvapauden maahan.

Kyseessä on Helsingin Sanomien kampanja (siirryt toiseen palveluun), johon kuuluu lähes 300 mainostaulua. Englannin- ja venäjänkieliset mainostaulut kohosivat pääkaupunkiseudun katukuvaan hieman ennen Trumpin ja Putinin huipputapaamista.

Yle seuraa Trumpin ja Putinin tapaamista hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Mainostaulut on noteerattu laajasti myös kansainvälisessä lehdistössä. Mainostaulut ovat huomioineet muun muassa CNN (siirryt toiseen palveluun), ABC (siirryt toiseen palveluun), Politico (siirryt toiseen palveluun), The Hill (siirryt toiseen palveluun), Huffington Post (siirryt toiseen palveluun), Newsweek (siirryt toiseen palveluun) ja Washington Post. Kampanjasta uutisoineita medioita on kaikkiaan jopa yli tuhat.

Osa medioista kirjoittaa Helsingin Sanomien pilkkaavan presidenttejä ja näiden suhdetta mediaan, osa medioista kertoo mainostauluista neutraaliin sävyyn.

Esimerkiksi ABC, Newsweek ja The Hill kuvaavat Helsingin Sanomien mainostauluja pilkkaamiseksi.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi muistuttaa, että he ovat lähtökohtaisesti toivottaneet presidentit tervetulleeksi Suomeen.

– Mutta siinä mielessä tämä kampanja on molempia presidenttejä kohtaan kriittinen, että olemme halunneet kiinnittää huomiota molempien lehdistönvapauteen liittyviin asenteisiin. Tarkoitus on ollut nostaa esiin julkaisemiamme uutisia ja uutisotsikoita, joissa kerrotaan presidenttien tavoista suhtautua lehdistöön ja kohdella sitä, Niemi kertoo Yle Uutisille.

Mainostaulujen uutiset ovat vuosilta 2000–2018.

Toimittajat ottaneet kampanjan hyvin vastaan

Niemi sanoo Yle Uutisille, että lehdistönvapauskampanja on uutisoitu arviolta yli tuhannessa mediassa ympäri maailmaa. Näin ollen kampanjan uskotaan tavoittaneen satoja miljoonia lukijoita.

– Tavoite on ollut, että Suomi yhtenä lehdistönvapauden ykkösmaana pitäisi näitä asioita esillä, kuten myös suomalainen kansalaisyhteiskunta ja lehdistö itse. Se on ollut tavoitteemme ja siinä olemme onnistuneet hyvin.

Ajattelemme, että lehdistönvapaus on osa sananvapautta, joka on perusoikeus.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi

Presidenttien delegaatiot eivät ole antaneet palautetta Helsingin Sanomille, mutta toimittajakollegat ovat kehuneet kampanjaa pidetyksi toimittajien ja journalistien keskuudessa.

Niemi on kertonut jo aiemmin lehdistötiedotteessa, että Helsingin Sanomat haluaa osoittaa kampanjalla tukensa niille kollegoille, jotka joutuvat kamppailemaan päivittäin yhä vaikeammissa olosuhteissa sekä Venäjällä että Yhdysvalloissa.

– Ajattelemme, että lehdistönvapaus on osa sananvapautta, joka on perusoikeus. Siinä mielessä tässä puhutaan demokratian tärkeästä tukipilarista. Koemme tämän olevan demokratian puolustamista.

Yhdysvallat ja Venäjä eivät loista lehdistönvapausindeksissä

Trumpin vihan kohteeksi useaan otteeseen joutunut uutiskanava CNN muistuttaa HS:N mainostauluja käsittelevässä artikkelissaan (siirryt toiseen palveluun), että Trump on haukkunut mediaa tasaisin väliajoin "valeuutisista" ja kutsunut mediaa "ihmisten viholliseksi".

Lisäksi CNN huomauttaa Toimittajat ilman rajoja -järjestön huomioineen Trumpin asenteen: Yhdysvallat putosi vuoden 2018 lehdistönvapausindeksissä kaksi sijaa alaspäin, sijalle 45. Järjestön mukaan Trumpin presidenttikaudella journalistien oikeus raportoida asioista on laskenut entisestään.

Venäjä on puolestaan indeksin sijalla 148. Listauksessa on yhteensä 180 maata.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittaisessa raportissa todettiin, että hyökkäykset mediaa vastaan ovat uhka sananvapaudelle Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä.

Myös Suomen sijoitus putosi toista vuotta peräkkäin, sijalle neljä. Norja oli luokituksessa sijalla yksi, Ruotsi oli toinen ja Hollanti kolmas.

CNN:n toimittaja Jake Tapper tviittasi kuvan Helsingin Sanomien mainostaulusta:

CNN:n tähtitoimittaja Christiane Amanpour pohti Helsingissä Trumpin ja Putinin suhdetta lehdistönvapauteen Helsingin Sanomien kampanjan pohjalta.

Tviitissä kerrotaan, että suomalaisella sanomalehdellä on viesti presidentti Trumpille: "Herra presidentti, tervetuloa lehdistönvapauden maahan."

Useat Helsingissä vierailleet toimittajat ovat tviitanneet kampanjasta

Britannian yleisradioyhtiömn BBC:n toimittaja Steve Rosenberg tviittaa Suomen suurimman sanomalehden asettaneen ympäri Helsinkiä mainoksia, jotka eivät ole erityisen mairittelevia Suomessa vierailevien presidenttien kannalta.

ABC:n toimittajan Meridith McGraw kertoo kyseessä olevan Helsingin Sanomien kampanjan, jolla halutaan nostaa tietoisuutta lehdistönvapaudesta. Lisäksi McGraw kertoo kampanjalla nostettavan esiin Putinin ja Trumpin historiaa ja ongelmia lehdistön suhteen.

Myös Washington Postin toimittaja Seung Min Kim puolestaan jakoi Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Niemen tviitin kampanjasta.

Lue lisää:

Niinistö Trumpin ja Putinin tapaamisesta: "Puhuimme myös Euroopan merkityksestä ja Itämeren sotilaallisesta harjoitustoiminnasta" (siirryt toiseen palveluun)

CNN: Trump halusi kahdenkeskisen tapaamisen Putinin kanssa vuotojen välttämiseksi

Ensimmäiset yhteiskuvat: Yhdysvaltain, Venäjän ja Suomen presidentit sekä puolisot tapasivat ennen huippukokousta – video

Melania Trump kiitteli Jenni Haukiota hyvistä keskusteluista, aiheina lapset ja hyvinvointiyhteiskunta – rouva Trump mukana Presidentinlinnassa, Yle seuraa

Trumpin tviitti Helsingistä hämmentää: Venäjä-suhteet ovat huonot, "koska Yhdysvallat on ollut hölmö"