Hyppää sisältöön

Analyysi: Putin sulatti Trumpin sydämen parissa tunnissa ja sai haluamansa – Trumpin rooliksi jäi haukkua Venäjä-tutkintaa

Huipputapaamisessa konkretia jäi vähiin, ja päähuomion sai Trumpin puolustautuminen Venäjä-tutkintaan liittyvissä kysymyksissä, kirjoittaa Ylen ulkomaantoimittaja Iida Tikka.

Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

“Good start!”

Hyvä alku - näin presidentti Donald Trump huikkasi kameroille, kun neuvottelut Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa olivat edenneet lounaspöytään.

Mitä ilmeisimmin pari tuntia Putinin seurassa olivat saaneet Trumpin sydämen sulamaan.

Tai kuten hän myöhemmin kuvaili tiedotustilaisuudessa: suhteet olivat huonoimmat koskaan vielä äsken, mutta neljä tuntia sitten kaikki muuttui.

Sivusta seuraajat voisivat olla eri mieltä. Neuvottelussa ei varsinaisesti sovittu mistään konkreettisesta, ja jos suhteiden voi sanoa parantuneen, se tapahtui täysin Venäjän ehdoilla.

Kun tiedotustilaisuus päättyi, päällimmäisenä silmään pistivät Putinin saavuttamat voitot, Trumpin umpikuja Venäjä-tutkinnan kanssa sekä presidenttien kalseasta alusta palloleikkeihin lämmennyt henkilökemia.

Trumpin umpikuja: Venäjä-tutkinta

Tapaamisaamuna Trump twiittasi, että huonot suhteet Venäjään johtuvat Yhdysvaltojen “hölmöydestä ja tyhmyydestä” ja nyt käynnissä olevasta “noitavainosta”.

Noitavainolla presidentti viittasi Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksiin liittyvään tutkintaan.

Venäjä-tutkinta oli aihe, jota Trump ei kuitenkaan pystynyt välttämään tapaamisen aikana. Siitä tenttasivat myös lehdistötilaisuudessa puheenvuoron saaneet kansainväliset toimittajat.

Trump vastasi toteamalla, että erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinta on Yhdysvalloille katastrofi, joka on jakanut kansaa.

– Ei ollut mitään sekaantumista. Ei ollut ketään, kenen kanssa juonia, Trump toisti jo totuttuja tyrmäyksiään kaikkiin syytöksiin ja lisäsi: Minä voitin Hillaryn helposti.

Putin: Venäjä ei ole vastuussa

Myös Putinilla oli sanottavaa Venäjä-tutkinnasta: hänen mukaansa on täysin luontevaa, että venäläiset sympatisoivat sitä ehdokasta, joka halusi parantaa suhteita Venäjän kanssa.

– Jokainen saattaa näyttää tämän omalla tavallaan, Putin sanoi.

Lausunto muistutti hyvin paljon Putinin aiempia kommentteja “isänmaallisista hakkereista”, jotka toimisivat Venäjän edun mukaisesti ilman mitään varsinaista valtiolta tullutta ohjeistusta.

Putin sanoi tiedotustilaisuuden aikana myös, että syytteeseen tällaisissa tapauksissa joutuvat yksilöt, eivät valtio: Venäjä ei siis ole vastuussa.

Ei siitä huolimatta, että erikoissyyttäjä Robert Mueller nosti syytteet 12 venäläistä vastaan vaalisekaantumisesta perjantaina. Heidän kaikkien uskotaan olevan Venäjän sotilastiedustelu GRU:n palveluksessa.

Putin on kahden vuoden aikana kuitenkin tottunut kiertämään hakkerointisyytteet liukkaasti syyttämällä yksittäisiä ihmisiä. Trump taas ei tietenkään halua uskoa, että vaalimenestys olisi tehtailtu ennemmin Kremlin kabineteissa kuin Wisconsinin vaaliuurnilla.

Tavallaan presidentit sanoivat juuri ne ainoat asiat, jotka he vaalisekaantumisesta saattoivat sanoa kieli pitkällä odottaville toimittajille.

Koska on kummankin etujen mukaista, että Venäjän vaikuttamista ja vaikutusyrityksiä Yhdysvaltojen saati Ranskan vaaleihin ei myönnetä, presidentit punovat nyt yhteistä pajunköyttä.

Jos pitää valita, Trump uskoo Putiniin

Trump joutui vielä vastaamaan kysymykseen, joka kuului suunnilleen näin: presidentti Donald Trump, luotatteko ennemmin omiin tiedustelupalveluihinne vai Venäjän presidentti Vladimir Putiniin?

Trumpin polveilevassa puheenvuorossa ei tullut vastausta, vaan hän vastasi epämääräisellä kysymyksellä siitä, missä ovat serverit.

Kysymys heijasti selkeästi presidentin epäuskoa omia kansallisia instituutioitaan kohtaan.

Sen sijaan Trump totesi, ettei näe mitään motiivia, jonka vuoksi Venäjä sekaantuisi vaaleihin.

Vieressä seisova Putin näytti aika tyytyväiseltä.

Venäjällä odotetaan Putinin keskittyvän kotimaahan

Vielä muutamaa tuntia ennen lehdistötilaisuutta tunnelma oli varautunut.

Putin saapui Suomeen tunnin myöhässä, mikä oli varmasti tarkoituskin. Kun tapaaminen alkoi, kohtaaminen vaikutti kalsealta.

Kun presidentit astelivat varttia yli iltakuudelta lehdistön eteen, vaikutelma oli jo iltapäivää selvästi lämpimämpi. Erityisen rauhalliselta vaikutti neuvotteluissa selkeän voiton vienyt Putin. Hän avasi tiedotustilaisuuden pitkällä puheenvuorolla.

Putin saapui tapaamiseen paitsi myöhässä myös tilanteessa, jossa jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen humu on Venäjällä ohi ja presidentin kannatus kotimaassa alhaisin neljään vuoteen (siirryt toiseen palveluun).

Samalla yhä useampi venäläinen on tyytymätön maan tämän hetkiseen suuntaan ja uskoo Venäjän olevan poliittisella kentällä erityksissä.

Suuri osa heistä toivoisi (siirryt toiseen palveluun), että suhteet Yhdysvaltoihin paranisivat – ja että presidentti keskittyisi pikkuhiljaa myös kotimaan asioihin.

Putinin suuri voitto Itämerellä

Venäjän kannalta tärkeä aihe tapaamisessa oli kaasuputkiprojekti Nord Stream 2, jonka Kremlin luottotoimittajiin kuuluva Interfaksin toimittaja otti esille ensimmäisessä presidentti Trumpille suunnatussa kysymyksessä.

Itämeren pohjaan suunnitellun putken on määrä kuljettaa noin 55 miljoonaa kuutiometriä kaasua Venäjältä Saksaan. Trump haukkui putkiprojektia viimeksi viime viikon Nato-kokouksessa (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvallat on uhannut asettaa pakotteita putkiprojektiin osallistuvia yrityksiä vastaan. Maan ulkoministeriö pitää joidenkin EU-maiden tavoin Nord Stream 2:ta turvallisuuspoliittisena uhkana (siirryt toiseen palveluun) ja uskoo sen lisäävän EU-maiden riippuvuutta venäläisestä kaasusta.

Toisaalta Yhdysvallat, kuten Venäjäkin, haluaisi oman siivunsa EU:n kaasumarkkinoista.

Venäjä on on sanonut pitävänsä Yhdysvaltain mahdollisia kaasuputkisanktioita täysin laittomina.

Trump ei voi yksin mitätöidä jo olemassa olevia pakotteita. On kuitenkin mahdollista, että Venäjä yrittäisi vaikuttaa presidenttiin siten, että uusia pakotteita Nord Stream 2:ta vastaan pantaisi täytäntöön.

Kun Trump vastasi kysymykseen, tämä näytti ehkä totetutuneen: Yhdysvaltain presidentti ei maininnut sanallakaan pakotteita.

Sen sijaan hän sanoi, että Yhdysvallat tulee kilpailemaan tiukasti Venäjän kanssa EU:n kaasumarkkinoista.

Putin sanoi, että Venäjä on valmis myös säilyttämään Ukrainan läpi kulkevat transit-putket, jos se huolestuttaa Yhdysvaltoja.

Kuuma rauha vai Helsingin henkeä?

Kun tapaaminen on ohi, voi sanoa, että Trumpin ja Putinin suhteet kehittyivät huimasti. Samaa ei voi sanoa Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteista.

Maiden välillä on yhä niin paljon eripuraa ja eturistiriitoja, että tilanteen kuvailu uudeksi kylmäksi sodaksi - tai kuumaksi rauhaksi - on edelleen ajankohtaista.

Neuvotteluiden todellinen lopputulos päätetään oikeastaan Yhdysvalloissa, Trumpin kotirintamalla. Trump tarvitsee hallintonsa ja kansan tukea voidakseen luoda haluamaansa Venäjä-politiikkaa.

Voiko kansa luottaa presidenttiin presidenttiin, joka kovan paikan tullen valitsee Putinin?

Lue lisää Venäjä-tutkinnasta

Lue myös: