1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Trumpin ja Putinin huippukokous

Niinistö Trumpin ja Putinin tapaamisesta: "Puhuimme Euroopan merkityksestä ja Itämeren sotilaallisesta harjoitustoiminnasta"

Sauli Niinistö summasi Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien huipputapaamispäivän käänteitä tiedotustilaisuudessa.

Donald Trump, Vladimir Putin ja Sauli Niinistö
Presidentti Sauli Niinistö puntaroi isännöimänsä historiallisen kokouksen tuloksia.

Yksi tasavallan presidentin Sauli Niinistön esiin nostamista aiheista kahdenkeskisissä keskusteluissa Donald Trumpin kanssa oli mustan hiilet synnyttämät ongelmat. Hän selitti asiaa uutistoimisto Bloombergin esittämän kysymyksen jälkeen.

–Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Trump selvästi oli samaa mieltä selittäessäni hänelle, että musta hiili aiheuttaa valtavaa sulamista, kun se peittää lumen tai jään, Niinistö vastasi.

– Hän vastasi minulle jo vuosi sitten Washingtonissa, että tämä on yksi parhaista ympäristökysymykseen liittyvistä perusteluista, jonka hän on koskaan kuullut. Trump muistaa sen edelleen ja on asiasta samaa mieltä: se on tärkeää.

Presidentti Sauli Niinistö aloitti tiedotustilaisuutensa klo 20 pohtimalla sitä, miksi Suomi valikoitui paikaksi huipputapaamiselle.

– Suomi on vakain ja vapain maa maailmassa. Se saattoi olla syy, miksi kokous pidettiin täällä Helsingissä, Niinistö sanoi.

Yle seuraa päivän kulkua hetki hetkeltä.

Niinistö ei kommentoinut Trumpin ja Putinin keskusteluja

Niinistö ei ottanut kantaa Trumpin ja Putinin kahdenkeskisen tapaamisen kulkuun.

– En mene tässä yhteydessä syvemmälle siihen, mitä itse kokouksessa tapahtui.

– En näe, että isännän roolissa lähtisin erotuomariksi.

Niinistö tapasi kahden sekä Putinin että Trumpin. Putinin Niinistö tapasi lyhyesti ennen kokousta mutta myös sen jälkeen. Trumpin hän tapasi aamupäivällä.

– Mielestäni sain hyvin esille arktisen kokonaisuuden, erityisesti mustan hiilen ongelman. Uskon että pääsemme myöhemmin arktisen neuvoston kautta siinä pidemmälle.

– Puhuimme myös Euroopan merkityksestä ja myös siitä sotilaallisesta harjoitustoiminnasta jota Itämerenkin alueella käydään, erityisesti presidentti Trumpin kanssa. Ne kysymyksethän eivät tulleet presidenttien kahdenkeskisissä keskusteluissa, Niinistö sanoi.

Yle pyysi Niinistöä tarkentamaan keskustelujen sisältöjä.

– Nostin erityisesti niitä eurooppalaisia huolia, joita olemme runsain mitoin kuulleet ennen palaveria. Puhuimme myös Ukrainasta, Syyriasta ei niinkään. En halua puuttua noihin, sillä presidentit [Trump ja Putin] ovat siitä keskenään keskustelleet ja kertoneet, mitä mieltä ovat.

"Kannustaminen keskusteluun kannattaa"

Niinistö piti tilaisuutta suurvaltojen johtajien tapaamiseen mieluisana.

– Olen tietysti varsin tyytyväinen siitä, että tarjoutui tilaisuus puhua tällaisten valtionpäämiesten kanssa.

Niinistö otti myös kantaa siihen, kannattiko Suomen suostua tapaamisen isäntämaaksi.

– Johtopäätös murheista on, että kannustaminen keskusteluun kannattaa. Kun Suomea kysyttiin tapaamispaikaksi, niin ihan johdonmukaisesti tämän ajattelun myötä päädyttiin siihen [vastaamaan myöntävästi].

Takana pitkä ja mielenkiintoinen päivä

Pitkä ja mielenkiintoinen presidenttien tapaamispäivä huipentui Trumpin ja Putinin tiedotustilaisuuteen. Putin ja Niinistö tapasivat vielä tiedotustilaisuuden jälkeen.

Niinistö on isännöinyt suurvaltojen presidenttien tapaamista aamusta saakka. Ensimmäiset yhteiskuvat otettiin hetki ennen huippukokousta. Samalla nähtiin historiallinen kättely.

Melania Trump kirjoittaa nimensä presidentinlinnan vieraskirjaan.
Historiallinen kättely ja yhteiskuva Helsinki 2018 -neuvotteluissa.

Päivän aluksi Donald Trump ja Niinistö keskustelivat aamiaistapaamisella Mäntyniemessä.

Niinistö naureskelee Trumpin kanssa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja hänen puolisonsa Melania Trump saapuvat Mäntyniemeen.

Trump kehui Suomea kiitti suomalaista vieraanvaraisuutta. Twitterissä Yhdysvaltain presidentti kiitti Niinistöä ja kuvaili hänen tapaamistaan kunniaksi.

Niinistö luonnehti keskustelua monipuoliseksi.

– Tunnissa ehdittiin monta asiaa, Niinistö twiittasi.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä