”Jokainen tekee virheitä, eikö vain?” Mielenosoitukset täyttivät Helsingin maanantaina – kävimme kysymässä, mitä niihin osallistuneet haluavat

Helsinki täyttyi maanantaina mielenosoituksista: poliisille niitä oli ilmoitettu 13. Yle kiersi kuuntelemassa, mitä mielenilmauksiin osallistuneet ihmiset halusivat sanoa.

Trumpin ja Putinin huippukokous

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

1

Mikko Laakso
Mikko LaaksoMarja Väänänen / Yle

Mikko Laakso, kokoomusnuorten mielenosoitus (Esplanadinpuisto)

”Olemme täällä kannattamassa vapaampaa kauppapolitiikkaa nyt, kun Trump on aloittanut sulkeutumisen. Putinille meillä on ehkä jopa vakavampi viesti: haluamme muistuttaa häntä ihmisoikeuksien kunnioittamisen tärkeydestä ja vaadimme laittoman miehityksen lopettamista Ukrainassa.”

”Minulla on päälläni paita, joka on Ronald Reaganin presidentinvaalikampanjasta vuodelta 1984. Paita kertoo, että republikaanit ovat aiemmin kannattaneet vapaakauppaa. Nähdäkseni Reaganilla oli ylipäätään hyvin selkeä moraalinen johtajuus, joka johti siihen, että vapaa maailma voitti totalitarismin kylmässä sodassa. Trump yrittää olla jonkinlainen vale-Reagan – on hyvin epäselvää, mitä hänen johtajuutensa on tällä hetkellä.”

Trumpin ”Amerikka ensin” -politiikka on tarkoittanut esimerkiksi presidentin haitallisiksi näkemien vapaakauppasopimusten uudelleenneuvotteluja ja ulkomaisille tuotteille asetettuja tuontitulleja.

2

Nino, Alexander ja Saba Kiknadze
Nino, Alexander ja Saba KiknadzeMarja Väänänen / Yle

Alexander Kiknadze, mielenilmaus Georgian puolesta (Esplanadinpuisto)

”Olemme Georgiasta, mutta minä olen aiemmin asunut Suomessa. Olemme täällä nyt lomalla koko perhe. Oli ihan sattumaa, että loma sattui huippukokouksen aikaan.”

”Tänä aamuna päätimme, että meidän pitää tulla tänne muistuttamaan maailmaa siitä, että Venäjä on miehittänyt ison osan maastamme ja moni georgialainen on joutunut jättämään kotinsa. Ei meillä ollut edes lippua mukana! Menimme aamulla Akateemiseen kirjakauppaan ja ostimme sieltä nämä pahvit ja kyniä.”

”Haluamme muistuttaa maailmaa ja Trumpia siitä, kuka Vladimir Putin on ja kenen kanssa he ovat siis tekemisissä. Putin on massamurhaaja ja toivon, että Trump tekee hänelle selväksi, ettei Neuvostoliittoa enää ole eikä se tule takaisin.”

Georgia on Kaukasuksella sijaitseva valtio. 1990-luvun alun sodissa siitä käytännössä irrottautui kaksi maakuntaa, Etelä-Ossetia ja Abhasia, joiden itsenäistymispyrkimyksiä Venäjä on tukenut. Vuonna 2008 Venäjä ja Georgia kävivät lyhyen sodan Etelä-Ossetian tilanteen takia.

3

Jen Snell
Jen SnellMarja Väänänen / Yle

Jen Snell, #resistgag-mielenosoitus (Senaatintori)

”Protestoimme Trumpin globaalia suukapulamääräystä [”Global Gag Rule”] vastaan. IPPF [International Planned Parenthood Foundation eli Kansainvälinen perhesuunnittelusäätiö] arvioi, että se johtaa 20 000 naisen kuolemaan synnytyksessä. Ja nyt Trump aikoo laajentaa määräyksen myös kotimaahansa.”

”Olen ohjelmakoordinaattori M4ID-yrityksessä, joka on järjestänyt tämän mielenilmauksen. Idea syntyi saman tien, kun huippukokous oli ilmotettu. Teemme paljon työtä maissa, joissa suukapulamääräyksen seuraukset jo näkyvät.”

Presidentti Trump allekirjoitti heti kautensa aluksi määräyksen, joka kieltää yhdysvaltalaisrahoitteisilta kansalaisjärjestöiltä aborttineuvonnan ja aborttien tekemisen maailmalla. Vastustajat kutsuvat lakia suukapulasäännöksi, ja se on ollut voimassa myös aiempien republikaanipresidenttien aikana Ronald Reaganista lähtien.

4

Tiina Tikkanen
Tiina TikkanenMarja Väänänen / Yle

Tiina Tikkanen, Amnestyn mielenilmaus (Narinkkatori)

”Olen ollut Amnestyn jäsen jo yli 30 vuotta ja pari vuotta aktiivisesti mukana aina kun olen voinut. Kun olen maailmanmenoa katsellut, en ole löytänyt mitään muuta kuin ihmisoikeudet, jonka päälle voi rakentaa missä päin maailmaa tahansa. Ne ovat yhteinen pohja, jonka avulla voimme elää ihmisiksi keskenämme.”

”Tänään Helsingissä on vierailulla kaksi suurvaltojen johtajaa, jotka ovat hyvin piittaamattomia ihmisoikeuksista. Kummankin valtakauden aikana ihmisoikeustilanne heidän maissaan on heikentynyt. Esimerkiksi Yhdysvallat kohtelee erittäin huonosti ihmisiä, jotka pakenevat sinne taloudellista ja poliittista kurjuutta.”

Yksi presidentti Trumpin tärkeimmistä lupauksista on ollut maahanmuuttopolitiikan kiristäminen.

5

Hamed Shafae
Hamed ShafaeMarja Väänänen / Yle

Hamed Shafae, Rauha Afganistanille -mielenosoitus (Senaatintori)

”Afganistanissa on sodittu 40 vuotta. Yhdysvaltain armeija on ollut siellä 18 vuotta. Edelleen sota jatkuu. YK kertoi eilen (siirryt toiseen palveluun), että maassa on kuollut on tämän vuoden alkupuoliskolla yli viisituhatta siviiliä. Me haluamme kolmea asiaa: rauhaa, ihmisoikeuksia ja turvallisuutta Afganistaniin.”

Neuvostoliitto kävi Afganistanissa verisen sodan 1979–1989. Sotaa on seurannut pitkä ja monimutkainen sisällissota. Vuonna 2001 Yhdysvallat ja Britannia hyökkäsivät Afganistaniin, koska syyttivät isoa osaa maasta hallitsevaa Talibania syyskuun 11. terrori-iskun tekijöiden suojelemisesta.

6

Matti Natri ja Ville Tarkka
Matti Natri ja Ville TarkkaMarja Väänänen / Yle

Matti Natri, rukoustapahtuma Trumpin ja Putinin puolesta (Senaatintori)

”Olen tullut tänne Albaniasta, Ville Jyväskylästä. Muutin Albaniaan 2005. Olen perustanut sinne helluntailaisen CMA:n [Kristillisten motoristien yhdistys] jaoston.”

”On kyllä kannattanut tulla tänne: olen saanut kertoa, miten tulin uskoon linnassa 1981, ja muistuttaa, että meidän ei pidä ainoastaan arvostella näitä johtajia. Me voimme rukoilla, että he tekevät hyviä päätöksiä. Jokainen meistä, myös jokainen johtaja, tekee virheitä, eikö niin? Paitsi tietysti Jeesus Kristus!”

”Trump on mielestäni tehnyt monella tavalla hyvää politiikkaa. Esimerkiksi se Israelin-suurlähetystön siirtäminen Jerusalemiin, se oli huippujuttu. Trump on puolustanut kristillisiä arvoja, vaikka en minä tiedä, onko hän oikeasti uskossa. Kuka sitä tietää, paitsi tietysti Jumala!”

”Putinista en niin tiedä. Se Krimin juttu, se ei ollut oikein minun mielestäni!”

Yhdysvallat siirsi Israelin-suurlähetystönsä Jerusalemiin toukokuussa. Päätös johti valtaviin mielenosoituksiin palestiinalaisalueilla.

7

Saskya van Nouhuys ja Andy Ruina
Saskya van Nouhuys ja Andy RuinaMarja Väänänen / Yle

Andy Ruina, Pohjoisesplanadi

”Olen amerikkalainen, mutta asun kesäisin Ahvenanmaalla. Tulin tänne varta vasten osoittamaan mieltäni Trumpia vastaan.”

”Näin tämän pilakuvan lehdessä noin vuosi sitten ja siitä lähtien olen halunnut näyttää tätä jossain mielenosoituksessa. Viesti on kuvassa: meillä on hyvin epäkypsä presidentti, joka väittää tekevänsä Amerikasta suuren, mutta tosiasiassa tekee hallaa sekä Amerikalle että maailmalle. Pilakuvan on piirtänyt norjalainen Bloom – minulla on hänen lupansa käyttää sitä.”

”Minulla ei ole mitään toiveita huippukokouksen suhteen. Pelkään, että Trump vain syventää suhdettaan Venäjään Yhdysvaltojen ja maailman kustannuksella.”

Erikoistutkija Robert Muellerin ryhmä tutkii paraikaa venäläisten vaikuttamisyrityksistä 2016 vaaleihin. Lue lisää: https://yle.fi/uutiset/3-10303152

8

Borys Potapenko
Borys PotapenkoMarja Väänänen / Yle

Borys Potapenko, Putinin Ukrainan-politiikkaa vastustava mielenosoitus (Esplanadinpuisto)

”Tämän mielenilmauksen on järjestänyt Vilni ljudi -kansalaisjärjestö. Nimi tarkoittaa vapaata kansaa. Me tuemme ukrainalaisia joukkoja, jotka sotivat Itä-Ukrainassa.”

”Meitä tuli Helsinkiin kaksitoista. Haluamme kiittää Trumpia, joka on tehnyt Ukrainan eteen enemmän kuin Obama koskaan teki. Odotamme, että Trump pitää kovan linjan Putinin kanssa niin, että tämä ymmärtää, ettei [Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan sodan jälkeen Venäjälle asetettuja] sanktioita höllätä.”

”Haluamme sanoa Trumpille: Jatka samaan malliin!”

Venäjä miehitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan 2014. Pian sen jälkeen venäläismieliset kapinalliset aloittivat sodan Itä-Ukrainassa. Sotaa käydään edelleen.