Hyppää sisältöön

Trumpin puheet Helsingissä järkyttävät kotimaassa: "Maanpetos", "Sai Yhdysvallat näyttämään heittopussilta"

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Helsingissä antamat kommentit Venäjän vaalivaikuttamisesta ovat järkyttäneet ja hämmentäneet Yhdysvaltain poliittisia piirejä.

Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

"Pohjanoteeraus." Maanpetoksellista." "Putin nauttii nyt kaviaaria."

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Helsingissä antamat kommentit ovat järkyttäneet ja hämmentäneet Yhdysvaltain poliittisia piirejä.

Trump ei kertonut Presidentinlinnan tiedotustilaisuudessa, uskoiko hän Yhdysvaltojen tiedustelupalveluja, joiden mukaan Venäjä vaikutti Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Sen sijaan hän sanoi, ettei nähnyt syytä, miksi Venäjä olisi sekaantunut vaaleihin. Hän myös totesi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin kiisti asian vaikuttavasti.

Trump seisoi tiedotustilaisuudessa Putinin vieressä.

Erikoistutkija Robert Mueller tutkii Venäjän vaikuttamista vaaleihin sekä Trumpin kampanjan ja Venäjän mahdollista yhteistyötä. Hän asetti perjantaina syytteeseen 12 venäläistä, joiden uskotaan työskentelevän Venäjän sotilastiedustelussa GRU:ssa.

Republikaanit: Venäjä ei ole liittolainen

Edustajainhuoneen puhemies ja Trumpin puoluetoveri Paul Ryan totesi, että Venäjän sekaantuminen on täysin selvä asia.

Hänen mielestään Trumpin pitäisi muistaa, ettei Venäjä ole Yhdysvaltain liittolainen ja että hänen pitäisi vaatia Venäjää tilille teoistaan.

Republikaanisenaattori Bob Corker taas totesi, että Trumpin kommentit saivat Yhdysvallat näyttämään heittopussilta. Corker arvioi uutiskanava CNN:lle, että Putin on varmasti tyytyväinen tapaamiseen ja nauttii nyt kaviaaria.

Trumpia usein kritisoineen republikaanisenaattori John McCainin mielestä tapaaminen oli pohjanoteeraus Yhdysvaltojen presidenttien lähihistoriassa.

Trumpille löytyi myös puolustajia konservatiiviselta Fox News -kanavalta. Konservatiivista Podcastia vetävä Bob Bongino sanoi kanavalla, ettei kukaan ole vastustanut Putinia voimakkaammin kuin Trump.

Vastustajilta täyslaidallinen

Trumpin vastustajat ovat kovasanaisia.

Trumpia aiemminkin arvostellut CIA:n entinen johtaja John O. Brennan sanoi Twitterissä, että Trumpin suoritukset tiedotustilaisuudessa täyttävät virkarikoksen tunnusmerkit ja ovat suorastaan maanpetoksellisia. Hän kutsui Trumpin kommentteja idioottimaisiksi.

Edustajainhuoneen demokraattien johtaja Nancy Pelosi epäili, että Putinilla täytyy olla jotain raskauttavaa tietoa Trumpista, koska "niin sanottu Amerikan johtaja" ei onnistunut esiintymään tiukasti Yhdysvaltain demokratiaa vastaan hyökännyttä Putinia vastaan.

Toimittajat hämmästyneitä

CNN:n tähtitoimittaja Anderson Cooper kutsui tiedotustilaisuutta yhdeksi historian häpeällisimmistä Yhdysvaltain presidenttien suorituksista.

Yhdysvaltain Venäjän-suurlähettilään John Huntsmanin tytär ja Fox Newsin toimittaja Abby Huntsman totesi Twitterissä, ettei omaa kansaa tai maata pidä puukottaa selkään neuvotteluiden takia.

Korjattu 17.7. kello 11.31: CIA:n entinen johtaja on John O. Brennan, ei Brenner, kuten jutussa luki.

Lue myös: