Herätys: Huipputapaaminen analyysissä, hengenvaarallinen helle, Tšernobylin bakteerimuutokset

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Putin ojentaa Trumpille pallon
Putin ojensi Trumpille tiedotustilaisuuden loppupuolella jalkapallon.Mauri Ratilainen / EPA

Pahimmat pelot eivät toteutuneet huipputapaamisessa

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin maanantaina Helsingissä pitämän huippukokouksen tuloksia yritetään analysoida kiivaasti. Ylen EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio kirjoittaa analyysissään, että eurooppalaisten pahimmat pelot eivät käyneet toteen presidenttien tapaamisessa. Mutta kokous ei myöskään helpottanut kahden tulen välissä kärvistelevien eurooppalaisten asemaa, Raivio kirjoittaa.

Tuuletin toimistossa.
Ismo Pekkarinen / AOP

THL varoittaa helteiden terveysriskistä – vanhusten kuolleisuus lisääntyy helleaaltojen aikana jopa 20 prosenttia

Pitkittyneet helleaallot voivat olla kohtalokkaita erityisesti yli 75-vuotiaille. Hellejakso on suurempi riski naisille kuin miehille. Kuolleisuusriski on suuri erityisesti ihmisillä, joilla on verenkierto- ja hengityselinsairauksia, mielenterveyden häiriöitä tai hermoston sairauksia. Myös yksin eläminen voi lisätä terveysriskiä.

Suomalaistutkimus: Tšernobyl muutti myyrien suolistobakteereita – tulevaisuudessa voidaan tutkia myös ihmissuolistoja

Säteilyn vaikutus suolistomikrobeihin on uusi tutkimusalue. Myyrien osalta ei vielä tiedetä, ovatko tutkimuksen osoittamat muutokset haitallisia vai hyödyllisiä. Tutkimusjohtaja ei pidä todennäköisenä, että Tšernobylin jälkivaikutukset näkyisivät suomalaisten suolistoissa.

Venäläisnainen pidätetty Yhdysvalloissa vakoiluepäilyn vuoksi

Yhdysvalloissa on pidätetty venäläinen nainen, jota epäillään vakoojaksi. 29-vuotiaan venäläisnaisen epäillään toimineen agenttina ja yrittäneen soluttautua amerikkalaisiin poliittisiin järjestöihin. Hänen epäillään toimineen korkea-arvoisen Kremlin virkamiehen ohjauksessa.

Kilauean tulivuori.
Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus / AFP

Kymmeniä loukkaantunut Havaijilla tulivuoren laavasta

Yli 20 ihmistä on loukkaantunut Havaijilla tulivuoresta purkautuneen laavan vuoksi. Osa loukkaantuneista on viety sairaalahoitoon. Ihmiset olivat merellä turistiveneessä, kun kuumaa laavaa lensi heidän päälleen. Laava on peräisin Kilauean tulivuoresta, joka on yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista.

Tiistain sääennuste.
Yle Sää

Tukala helle vain jatkuu

Sää jatkuu edelleen hyvin helteisenä ja enimmäkseen poutaisena. Päivän ylin lämpötila on 27–33 astetta. Helle on tukalaa Keski- ja Pohjois-Lapissa, muualla maassa erittäin tukalaa. Metsäpalovaroitus on voimassa suuressa osassa maata.

Lue lisää säästä täältä.