"Koskaan aiemmin presidenttimme ei ole tukenut vihollista" – Trumpille sataa rajua kritiikkiä Yhdysvalloissa

Useiden johtavien republikaanipoliitikkojen mielestä presidentin veljeily Putinin kanssa meni Helsingissä liian pitkälle, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Toimittajia ja kuvaajia Presidentinlinnassa.
Kansainvälisen median edustajia presidentti Trumpin ja presidentti Putinin tiedotustilaisuudessa Helsingissä 16. heinäkuuta.Mauri Ratilainen / EPA

Presidentti Donald Trumpin vierailua Euroopassa on arvosteltu hänen kotimaassaan Yhdysvalloissa värikkääseen ja osin raivokkaaseenkin sävyyn.

Yleinen arvio on, että Trumpin tapaaminen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa epäonnistui pahasti.

Epäonnistuminen huipentui tiedotustilaisuuteen Helsingissä, jossa Trump asettui tukemaan Putinia omien tiedustelupalvelujensa kustannuksella.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelut ovat yksiselitteisesti todenneet, että Venäjä häiritsi vuoden 2016 presidentinvaaleja. Viime perjantaina oikeusministeriö nosti syytteet 12:ta Venäjän sotilastiedustelun GRU:n työntekijää vastaan.

Heitä syytetään Yhdysvaltain vaaliviranomaisten tietokoneiden ja demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin kampanjan sähköpostiliikenteen hakkeroinnista.

Putin kiisti syytteet ja Trump osoitti hänelle ymmärrystä Helsingin tiedotustilaisuudessa.

– Luotan tiedusteluväkeemme, mutta voin kertoa, että presidentti Putin kielsi asian erittäin jyrkästi, Trump kertoi.

“Venäjä ei liittolainen eikä ystävä”

Tämä oli liikaa myös usealle Trumpin oman puolueen republikaanien johtohenkilölle.

– Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Venäjä olisi sekaantunut vaaleihimme ja etteikö se yhä yrittäisi vahingoittaa demokratiaa kaikkialla maailmassa. Presidenttimme on tajuttava, ettei Venäjä ole liittolaisemme, edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan sanoi.

Senaatin republikaanien ryhmänjohtaja Mitch McConnell oli samoilla linjoilla.

– Olen toistuvasti sanonut, että venäläiset eivät ole ystäviämme. Uskon omien tiedusteluviranomaistemme arvioihin.

”Putin nautti kotimatkalla kaviaaria”

Republikaanisenaattori John McCain kuvasi Trumpin esiintymistä yhdeksi häpeällisimmistä amerikkalaiselta presidentiltä miesmuistiin.

Senaatin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan, republikaani Bob Corkerin mielestä Trumpin sai kansakuntansa näyttämään alistuneelta. Corker arveli Putinin nauttineen kaviaaria paluumatkallaan Moskovaan.

”Trump tukee vihollista”

Rajuimmat kommentit tulivat odotetusti opposition demokraattileiristä.

Senaatin demokraattien ryhmänjohtaja Charles Schumer väitti, ettei Yhdysvalloilla ole historiansa aikana ollut presidenttiä, joka tukisi vihollista samaan tapaan kuin Trump tukee Putinia.

– Yhdysvaltain presidentti on Putinin puolella amerikkalaista virkavaltaa, puolustus- ja tiedusteluviranomaisia vastaan. Se on vaarallista ja avutonta. Presidentti asettaa oman etunsa valtiomme edun edelle, Schumer jyrisi.

– Tiedustelupalvelumme ovat vahvistaneet Venäjän häirintätoimet. Sosiaalisen median yhtiöt Facebook, Twitter ja Youtube vahvistavat ne, kuten myös kaikki liittolaisemme kaikkialla maailmassa, demokaattisenaattori Mark Warner tykitti.

Lisää aiheesta:

Trumpin puheet Helsingissä järkyttävät kotimaassa: "Maanpetos", "Sai Yhdysvallat näyttämään heittopussilta"

Analyysi: Putin sulatti Trumpin sydämen parissa tunnissa ja sai haluamansa – Trumpin rooliksi jäi haukkua Venäjä-tutkintaa

Putin amerikkalaiskanavan haastattelussa: lännen yritys eristää Venäjä on epäonnistunut

Vinkkasiko Trump silmää Putinille? Video näyttää mahdollisen silmäniskun, kättelyn ja muut päivän kiinnostavat käänteet