"Yhdysvalloissa on itseymmärryksen kriisi" – Enää ei tiedetä, mitä poliittista linjaa Yhdysvallat edustaa, sanoo asiantuntija

Enää ei luoteta siihen, että Yhdysvallat toimii perinteisellä tavalla, vaan presidentti Trumpin kommentointia seurataan päivä kerrallaan, sanoo John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen. Asiantuntijat arvioivat huippukokousta Ylen Aamu-tv:ssä.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Donald Trump aamiaistapaamisella Mäntyniemessä.
Mikä on Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamisen anti? Koittaako suurvaltojen suhteissa uusi aika? Kuinka suuri ponnistus järjestelyt olivat Suomen poliisille? Millainen Suomi-kuva maailman medioihin piirtyi?

Maanantaina Presidentinlinnassa Yhdysvaltain presidentti Trump seisoi Venäjän presidentin Putinin rinnalla sanoessaan, ettei usko Venäjän yrittäneen vaikuttaa USA:n presidentinvaalien tulokseen vuonna 2016 – tähänastisista tutkintatuloksista huolimatta.

– Se oli aika hurja väite ja oli selvää, että siitä syntyy kohu, Benita Heiskanen sanoo.

Heiskanen toimii Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtajana. Hän arvioi Ylen Aaamu-tv:ssä, ettei etukäteen ollut mahdollista ennakoida Trumpin eilistä kommenttia.

Suomen entisen Moskovan suurlähettilään Hannu Himasen mukaan kokouksen sisällöllinen anti jäi vaatimattomaksi.

– Se oli vahvasti Putinin vetämä tapahtuma. Putin oli valmistautunut tiedotustilaisuuteen erittäin huolellisesti, Himanen sanoo viitaten Putinin yksityiskohtaisiin muistiinpanoihin.

Trumpin kommentit sen sijaan pitäytyivät alun esityslistan jälkeen yleisemmällä tasolla.

Kovasanaisesta arvostelusta diplomaattitaitojen kehumiseen

Heiskanen vertasi Helsingin-tapaamisen äänensävyä viimeviikkoiseen Nato-kokoukseen. Trump arvosteli etukäteen Nato-maita ja kertoi toimivaltansa riittävän Yhdysvaltojen vetämiseen ulos sotilasliitosta.

Kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa äänenpainot olivat hyvin ylistävät. Trump kiitteli useaan otteeseen Nato-maita ja Naton pääsihteeriä sitoutumisesta yhteisiin tavoitteisiin.

Samanlainen kaava toistui nyt Helsingissä.

– Trump kuvaili ennen tapaamista Venäjän-suhteiden olevan pohjamudassa. Neljän tunnin jälkeen hän väitti, että hänen diplomaatti- ja vuoropuhelutaitojensa takia kaikki muuttui, Benita Heiskanen kuvailee.

Hän nostaa lisäksi esille molempien valtionpäämiehien tavan kuvailla itseään rauhanlähettiläiksi.

– Molemmat presidentit esiintyivät maailmanrauhan miehinä, kun puhuttiin Syyrian humanitäärisestä tilanteesta, Heiskanen kertoo.

"Putinin suosion notkahtaminen vain tilapäistä"

Hannu Himasen mukaan Venäjällä puhuttavat paraikaa taloustilanne ja eläkeiän nosto, jota kovasti vastustetaan. Eläkeuudistus on laskenut Putinin suosiota ja ajanut hänet sisäpoliittisesti aiempaa ahtaammalle.

– Luulen, että Putinin suosion notkahtaa vain tilapäisesti. Venäläiset pitävät Putinista sen takia, että hän on nostanut Venäjän takaisin suurvaltojen kastiin, entinen suurlähettiläs Hannu Himanen kommentoi.

Heiskanen uskoo, että tuomitsevat reaktiot Yhdysvalloissa merkitsevät maan poliittisen kulttuurin murrosta.

– Yhdysvalloissa on itseymmärryksen kriisi. Enää ei luoteta siihen, että Yhdysvallat toimii perinteisellä tavalla, vaan eletään twiitistä twiittiin ja päivä kerrallaan, hän summaa.

Avaus välien lämpenemiselle?

Benita Heiskasen mielestä Trump halusi näyttää tapaamisella, mistä tulevaisuudessa voitaisiin jatkaa keskustelua. Toisaalta aiheutunut kohu ja Yhdysvaltojen tulevat kongressivaalit asettavat Trumpille rajoituksia.

– Vielä ei tiedetä, millaisia poliittisia seurauksia eilisen tapaamisella on. Reaktiot ovat olleet rajuja, Heiskanen kuvailee.

Himasen mukaan Putin kuvasi tapaamistaa ensimmäiseksi askeleeksi. Putinin näkulmasta tapaamisen keskeinen tavoite oli normalisoida suhteita, vaikka Yhdysvaltain näkökulmasta tilannetta olisi katsottava edelleen vallatun Krimin ja Venäjälle asetettujen sanktioiden kannalta.

– Yhdysvaltain presidentille on ongelmallista lähteä Putinin ehdottamalle normalisoinnin tielle, Hannu Himanen uskoo.

Lisää aiheesta:

Putin amerikkalaiskanavan haastattelussa: lännen yritys eristää Venäjä on epäonnistunut

Analyysi: Putin sulatti Trumpin sydämen parissa tunnissa ja sai haluamansa – Trumpin rooliksi jäi haukkua Venäjä-tutkintaa

Trumpin puheet Helsingissä järkyttävät kotimaassa: "Maanpetos", "Sai Yhdysvallat näyttämään heittopussilta"

"Koskaan aiemmin presidenttimme ei ole tukenut vihollista" – Trumpille sataa rajua kritiikkiä Yhdysvalloissa