1. yle.fi
  2. Uutiset

EU ja Japani allekirjoittavat ison vapaakauppasopimuksen

Tänään tiistaina allekirjoitettavan sopimuksen tulkitaan olevan näpäytys kauppapolitiikkaansa kiristävälle Yhdysvalloille.

talous
Rahtilaiva Tokion satamassa.
Rahtilaiva Tokion satamassa.Franck Robichon / EPA

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker allekirjoittavat tänään massiivisen vapaakauppasopimuksen Japanin kanssa.

Sopimus muodostaa vapaakauppavyöhykkeen, joka koskee lähes kolmannesta maailman bruttokansantuotteesta, arvioi komission tiedottaja Margaritis Schinas.

– On Euroopan, Kiinan, Amerikan ja Venäjän yhteinen velvollisuus tuhoamisen sijaan parantaa maailmanlaajuista kaupankäyntiä. Kauppasotia ei tule aloittaa, sillä ne ovat usein historiamme aikana leimahtaneet aseellisiksi yhteenotoiksi. Voimme yhä estää konfliktit ja kaaoksen, Tusk sanoi maanantaina.

Kauppasopimus on näpäytys Yhdysvaltojen protektionistiselle kauppapolitiikalle ja merkki siitä, että EU haluaa vahvistaa liittolaissuhteitaan muiden vapaaseen kaupankäyntiin uskovien maiden kanssa.

Sopimuksen seurauksena muun muassa japanilaiset autot pääsevät aiempaa vapaammin Euroopan markkinoille, ja Japani madaltaa kynnystä EU:n maataloustuotteiden maahantuonnille. EU tahtoo päästä mukaan Japanin maailmanlaajuisestikin katsottuna rahakkaille markkinoille, kun taas Japani toivoo kauppasopimuksesta vetoapua omalle talouskasvulleen.

EU ja Japani aikovat myös liittyä yhteiseen rintamaan vastustamaan Yhdysvaltojen alumiini- ja terästulleja.

Japanin pääministerin Shinzo Aben piti allekirjoittaa sopimus Brysselissä viime viikolla, mutta hän perui matkansa rajujen tulvien tapettua yli 220 ihmistä Japanissa.

Aiheesta muualla:

EU-Japan free trade agreement defies protectionism (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi