Kokosimme vinkkejä helteistä selviytymiseen – THL suosittelee pysymään sisätiloissa kuumimpien keskipäivän tuntien aikaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on laatinut kattavan tietopaketin kesähelteisiin varautumiseen. THL:n mukaan urheilua ja ulkoilua on vältettävä päivän kuumimpien tuntien aikaan.

helle
Helteestä uupunut turisti makaa penkillä Helsingin kauppatorilla.
Juoda kannattaa pitkin päivää ja jo ennen janon tunnetta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kesän lämpöennätykset ovat paukkuneet rikki viime päivinä moneen otteeseen. Sunnuntaina Porvoossa mitattiin 31,2 asteen lämpötila. Maanantaina Turussa pistettiin vielä paremmaksi, kun lämpötila kohosi uuvuttavaan 32,2 asteen lämpötilaan.

Tiistaina Turussa mitattiin 33,3 asteen lämpötila, joten kesän uusi lämpöennätys on syntynyt jo kolmena päivänä peräkkäin.

Ylen sääennusteiden mukaan helteinen sää jatkuu koko loppuviikon ja jopa ensi viikonkin ajan. Ilmatieteen laitos on varoittanut erittäin tukalasta helteestä (siirryt toiseen palveluun). Varoitus koskee koko maata.

Keskiviikkona erittäin tukalan helleaallon todennäköisyys on koko maassa 60 prosenttia. Torstaina tukalan helleaallon todennäköisyys on 60 prosenttia.

Hellevaroitus on suunnattu etenkin vanhuksille, lapsille, keuhko- ja sydänsairaille sekä ulkona työskenteleville.

THL: Kuumimpien tuntien aikaan urheilua ja ulkoilua vältettävä

THL on laatinut tietopaketin tukalien helteiden varalle (siirryt toiseen palveluun) ja antanut erilaisia vinkkejä helteistä selviytymiseen. THL:n mukaan kuumalla kesähelteellä urheilemista kannattaa välttää (siirryt toiseen palveluun) kokonaan terveytensä turvatakseen.

– Voisi miettiä, että kannattaako näillä ihan pahimmilla päivälämpötiloilla edes lähteä kovasti hikoilua aiheuttavaan urheiluun. Jos lähtee, pitää itsensä tuntea tosi hyvin. En lähtisi näillä keleillä suotta riskeeraamaan mihinkään yllättävään rasitukseen, johon ei ole tottunut, THL:n tutkimusprofessori Hannu Kiviranta toteaa.

Tärkeää on myös riittävä nestetankkaus sekä kehon viilentäminen. Juoda kannattaa pitkin päivään ja jo ennen janon tunnetta. Alkoholia ja kofeiinia on syytä välttää, sillä ne kuivattavat elimistöä.

THL:n suosituksen mukaan aikuisen ihmisen olisi kesähelteillä saatava kehoonsa kahdesta kolmeen litraa nestettä päivässä (siirryt toiseen palveluun), josta osa voi tulla ruoan mukana. THL:n tutkimusprofessori Hannu Kiviranta neuvoo, että nestettä kannattaa juoda helteellä kolme litraa päivässä, mieluiten pitkin päivää.

Jos kotona liian kuuma, julkisissa rakennuksissa voi viilentyä

THL suosittaa pysymään kokonaan sisätiloissa keskipäivällä, juuri kun auringonpaiste on kovimmillaan, ja keli olisi parhain uimarannalla oleskeluun ja kesäpäivästä nauttimiseen.

Kehoaan voi THL:n mukaan viilentää viileiden suihkujen, kosteiden vaatteiden tai kylmäkääreiden avulla. Kesähelteelle löysät ja luonnonmateriaaleista valmistetut vaatteet ovat sen mukaan sopivimpia ylle.

Yön ajaksi kannattaa siirtyä kodin viileimpään huoneeseen tai parvekkeelle nukkumaan. Jos asuntoa ei saa riittävän viileäksi, muutaman tunnin voi viettää päivällä jossakin muussa viileässä paikassa, esimerkiksi hyvin ilmastoidussa julkisessa rakennuksessa, THL vinkkaa (siirryt toiseen palveluun).

Jos lasta nukuttaa vaunuissa, vaunuja ei saisi missään nimessä jättää auringonpaisteeseen. Lapsia, vanhuksia tai eläimiä saisi myöskään jättää pysäköityyn ajoneuvoon, THL ohjeistaa.

Pahimmillaan kovalla helteellä ulkona oleskelu voi johtaa erilaisiin lämpösairauksiin tai jopa hengenvaaralliseen lämpöhalvaukseen (siirryt toiseen palveluun). Lämpöhalvausta lievempiä lämpösairauksia ovat lämpöuupumus, auringonpistos, pyörtyminen, lihaskrampit, turvotus ja ihottuma.

Kotona pidettävä ikkunat kiinni ja vedettävä verhot eteen

THL:n lisäksi myös suomalainen energiakonsultoinnin alalla toimiva valtionyhtiö Motiva on antanut vinkkejä kesäkuumalla selviytymiseen (siirryt toiseen palveluun) ja kodin viileänä pitämiseen.

Motivan mukaan koneellista jäähdytystä ei välttämättä tarvita lainkaan, mikäli koti on viilennetty tarpeeksi hyvin muulla tavoin.

Tärkeintä on pitää ovet ja ikkunat kiinni päiväsaikaan, jotta kuuma ilma ei pääse sisään. Sisätilojen tuulettaminen päivällä on virhe, sillä ulkoa virtaa sisälle entistä kuumempaa ilmaa.

Toiseksi ikkunoiden eteen on vedettävä verhot ja kaihtimet on syytä laskea, jotta koti pysyy viileänä.

Mikäli ikkunoita avataan, se kannattaa tehdä varjon puolelta. Tarpeettomat sähkölaitteet, kuten uuni, sauna, patterit ja lattialämmitys on sammutettava.

Motiva suosittelee tuulettimen käyttöä pahimpien helteiden aikaan, vaikkakaan tuuletin ei varsinaisesti alennakaan sisälämpötilaa yhtään mihinkään. Tuuletinta käyttäessä on pidettävä ovet ja ikkunat kiinni.

Tuulettimen vaikutus perustuu siihen, että sen aiheuttama ilmavirtaus saa lämmön poistumaan iholta nopeammin. THL varottaa, että tuuletin haihduttaa iholta nestettä ja siksi sitä käytettäessä on tärkeä juoda kunnolla nestettä.

Järeämpi keino viilennykseen on ilmastointilaite, sillä se jäähdyttää sisäilmaa, ei vain kierrätä huoneilmaa ja lisäksi se poistaa kosteutta.

Lue lisää:

THL:n viisi vinkkiä helteiltä suojautumiseen – Asiantuntija: Pikkulapsille suosittelen maitoa

Vanhuksilta katoaa janontunne ja nestevajaus aiheuttaa herkästi kaatumisia – "Vesikannu pöydälle muistuttamaan juomisesta"

Suomessa on nauttittu tänä kesänä tavanomaista useammin hellepäivistä – ennätystä saatetaan hätyytellä

Helle vain yltyy – Turussa mitattiin uusi kesän ennätys: 32,9 astetta

Kesän lämpöennätys rikki jo toisena päivänä peräkkäin: Turussa hikoiltu yli 32 asteessa

Kesän lämpöennätys rikkoutui taas! Nyt saapuvat trooppiset yöt: "Kuulostaa hurjalta sanoa, että niitä olisi läpi viikon, mutta se on mahdollista"