1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Trumpin ja Putinin huippukokous

Tältä huippukokous näytti kulisseissa: Tiina Haavisto puuteroi CNN:n tähtitoimittajia ja Mikko Honkala vei kiinalaisen tv-ryhmän oluelle

Trumpin ja Putinin vierailu työllisti suomalaisia ammattilaisia ja teki maanantaista tavallista jännittävämmän työpäivän.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Meikkaaja Tiina Haavisto
Meikkaaja Tiina Haavisto sai meikata Trumpin ja Putinin huipputapaamisessa amerikkalaisia toimittajia.Jani Aarnio / Yle

Osalle suomalaisista maanantain huipputapaaminen oli mieliinpainuva, pitkä ja hikinen työpäivä. Miltä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamiseen liittyvä mediasirkus näytti kulisseissa?

Tiina Haavisto, 25, on vieläkin iloinen erilaisesta työkomennuksesta. Haavisto sai meikata ja maskeerata kolmen päivän ajan amerikkalaisia huipputoimittajia.

– Olen edelleen ihan fiiliksissä. Päivät olivat todella hektisiä ja hienoja. Näin isoon tapahtumaan ei välttämättä enää ikinä pääse, Haavisto kertoo.

Pirkkalassa nykyään asuva Haavisto on Sirius Median palveluksessa ja meikannut esimerkiksi Ylen toimittajia. Nyt hänen asiakkaitaan olivat amerikkalaisten Fox Newsin ja CNN:n tähtitoimittajat.

Päämeikkaaja Serafiina Sainio oli erikseen. Haaviston tehtävänä oli katsoa, ettei toimittajan naama kiillä helteessä ja että tukka on hyvin.

– Minulla kävi aika paljon miehiä, joten pärjäsin vahalla ja lakalla. Puuteria pääsin tupsuttamaan myös.

Englannin puhuminen jännitti

Tiina Haavistoa jännitti eniten, miten hän pärjää englannilla.

– Jännitin hirveästi, miten pärjään, koska olen maalta kotoisin, enkä ole puhunut englantia paljon. Yllättävän hyvin kuitenkin ymmärsin, mitä minulle puhuttiin. Olisi tehnyt mieli puhua enemmänkin, mutta en osannut aina vastata takaisin isoilla lauseilla, Haavisto sanoo.

Haavisto auttoi muun muassa CNN:n ankkuria Jake Tapperia ja tunnettua kommentaattoria David Gergeniä.

– Monet olivat tuttuja ulkonäöltä, mutta en osannut yhdistää nimiä heihin. Tuolissa kävi niin paljon ihmisiä, etten edes tajunnut keitä, Haavisto naurahtaa.

Monella toimittajalla oli omat meikit mukana ja selvä käsitys, haluavatko he isot kiharat tai ilmavan kampauksen.

Presidentti Trump suosii tunnetusti Foxia ja haukkuu CNN:ää valemediaksi. Kahtiajako ei näkynyt meikkaajalle.

– Minulla oli Fox Newsin kulkulupa ja sain kulkea sillä myös CNN:lle. En kuullut kenenkään puhuvan pahaa toisista, Haavisto sanoo.

Suomen helle yllätti

Asiakkaat kiittivät Suomen järjestelyjä, ystävyyttä ja joustavuutta. CNN:llä oli iso toimitusryhmä Allas Sea Poolilla. Heidän ystävällisyytensä teki vaikutuksen Haavistoon.

– Yksi assistentti oli tosi kiva ja kävi usein kysymässä, tahdonko juotavaa. Asiakkaat olivat todella ystävällisiä ja pyytelivät anteeksi, jos heistä on vaivaa ja kiittelivät kovin. Tämähän on minun työtäni, vastasin.

Allas Sea Poolilta
Tiina Haavistolla oli erilainen työympäristö viikonloppuna Allas Sea Poolilla.Haaviston albumi

– Yksi miestoimittaja kysyi, olenko suomalainen. Hän kertoi luulleensa, että kaikki suomalaiset naiset ovat blondeja. Vastasin, että olen minäkin joskus ollut.

Suomalainen sää pani parastaan. Tiina Haavisto kertoo, että monet toimittajat yllättyivät helteestä.

– Monella oli nahkatakkeja mukana, ja he olivat varautuneet 15 asteen säähän. He sanoivat, että tämä hellehän on ihan kuin kotona.

Kiinalaisen tv-kanavan hommissa

Tamperelainen mediayrittäjä Mikko Honkala auttoi puolestaan Helsingissä kiinalaista kuvausryhmää. Kiinalaisen CGTN-kanavan englantilainen toimittaja ja saksalainen kuvaaja saapuivat Berliinistä, ja Honkala auttoi heitä järjestelyissä.

CGTN-kanava on Kiinan valtion omistama ja se näyttää englanninkielistä uutismateriaalia kellon ympäri joka päivä.

Viimeinen satelliittisuora! Konkaritoimittaja Mikko Honkala toimi Kiinan television CGTN-kanavan kuvausryhmän fikserinä eli järjestäjänä Helsingin huippukokouksessa. Toimittaja Guy Henderson ja kuvaaja Hans Schauerte tekivät pitkää päivää.
Viimeinen satelliittisuora! Konkaritoimittaja Mikko Honkala toimi Kiinan television CGTN-kanavan kuvausryhmän fikserinä eli järjestäjänä Helsingin huippukokouksessa. Toimittaja Guy Henderson ja kuvaaja Hans Schauerte tekivät pitkää päivää. Honkalalla on päällä huomiota herättäneen suomalaisen panimon paita.Honkalan albumi

Honkala auttoi samaa kanavaa jo aiemmin, kun presidentti Sauli Niinistö tapasi Kiinan presidentin Xi Jinpingin Helsingissä viime huhtikuussa. Suuri yleisö muistaa tästä tapaamisesta uutiset Ähtärin pandoista.

Heti kun selvisi, että Trumpin ja Putinin vierailu on Helsingissä, Mikko Honkalaa pyydettiin taas fikseriksi eli järjestäjäksi. Yli 30 vuoden toimittajakokemuksella Honkala tietää, mitä kuvausryhmä tarvitsee.

– Paikalla Helsingissä oli yli 1 400 toimittajaa seuraamassa huippukokousta. Jokainen heistä haluaa oman näkökulman juttuihin. Autoin kuvausryhmää löytämään asiantuntijoita ja säästämään kiireessä aikaa.

Toimittaja ja kuvaaja yllättyivät siitä, miten helppoa tavallisia suomalaisia oli haastatella kadulla.

– Suomi on toimittajan taivas. Nuoret ja vanhat osaavat englantia hyvin. Suomessa ihmiset suhtautuvat kuulemma mediaan suopeammin kuin Keski-Euroopassa. Kuvausryhmä ihmetteli monta kertaa, miten helposti suomalaiset suostuivat katugallupeissa haastatteluihin, Honkala kertoo.

Valoisat kesäyöt yllättivät

Honkala ei nähnyt Trumpia ja Putinia livenä, sillä hän seurasi tiedotustilaisuuden Finlandia-talon ruudulta. Tarvittaessa hän tulkkasi englanniksi ja auttoi toimittajaa saamaan nopeasti käännöksen venäjästä englantiin.

Lisäksi Honkala auttoi saamaan tutkijoiden ja esimerkiksi Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren haastattelun. Kuvausryhmä kävi katsomassa myös suomalaista mielenosoitusta.

Kuvausryhmä kaipasi myös jotakin kevyempää, joten Honkala vei toimittajan Hernesaareen ravintola Löylyyn. Siellä heille tarjottiin kuopiolaisen pienpanimon RPS Brewingin Putinin ja Trumpin kunniaksi panemaa erikoisolutta. Olut meni kuin kuumille kiville.

– Laitoin panimon T-paidan päälle ja otin yhden oluen mukaan. Siitä tuli Finlandia-talossa mediahitti. Pullo kiersi, kun ainakin kymmenen toimittajaa otti sen kanssa selfien, Honkala kertoo.

Mansikoita ja herneitä pahvikipossa Finlandia-talon lehdistökeskuksessa.
Yleensä toimittajat saavat vain kahvia ja vettä, Helsingissä ruokatarjoilut tekivät vaikutuksen.Aleksi Tuomola / Lehtikuva

Kiinalainen kuvausryhmä yöpyi Honkalan neuvosta Presidentinlinnan vieressä ja pääsi tekemään haastatteluita käytännössä kävellen. Toimittajiin teki vaikutuksen myös se, että Finlandia-talossa sai katsoa jalkapallon MM-finaalia ja Suomi tarjosi syötäväksi mansikoita ja herneitä ja apua sai nopeasti.

Monissa huippukokouksissa on hikistä, tekniikka ei pelaa ja tarjottavana on vain kahvia ja vettä. Suomi teki tähän huikean poikkeuksen.

– Finlandia-talossa oli medialle loistavat järjestelyt. Ulkoministeriö ja kansainvälistä kuvaa välittänyt Yle saivat asioiden hoidosta paljon kiitosta. Tässä annettiin kyllä ammattitaitoista Suomi-kuvaa, Honkala sanoo.

Suomessa yllättävää oli myös valoisat kesäyöt.

– Tosi moni toimittaja sanoi, ettei saanut nukuttua, kun on niin valoisaa.

Poliisin huumori sai huomiota

Useat poliisit keskeyttivät lomansa ja tulivat valvomaan kaduille. Yhdestä suomalaisesta poliisista tuli mediajulkkis.

Uuden-Seelannin aamu-tv:n toimittaja Lloyd Burr oli vaikuttunut Jouni-poliisista ja halusi ottaa selfien poliisin kanssa. Kuvassa poliisi pitää "sarvia" Burrin pään päällä.

– Tavatkaa Jouni, pirun ystävällinen poliisi, joka oli Helsingissä huipputapaamista varten. Hän piti huolen, etteivät vihaiset känniläiset päässeet keskeyttämään livelähetystämme, Burr kertoi Instagramissa.

Länsi-Suomi selvitti (siirryt toiseen palveluun), että kyseessä oli vanhempi konstaapeli Jouni Nahkuri Rauman poliisilaitokselta. Nahkuri teki yövuoron iltakuudesta aamukahdeksaan ja tarkasti Finlandia-talon pääportilla kulkulupia.

– Kyllä tuollaiseen kannattaa lähteä, niitä on niin harvoin. Vaikka enhän minäkään nähnyt Trumpista tai Putinista tai muista vilaustakaan. Mutta "Mister Burrin" kanssa ollaan nyt Facebook-kavereita, Nahkuri kertoo Länsi-Suomessa.

Lue lisää:

"Kuinka kaunista täällä onkaan!" Helsinki teki vaikutuksen ulkomaalaisiin toimittajiin – Tutkijat: Kaupunki esitettiin maailman medioissa turvallisena ja moniäänisenä paikkana

Kokousjärjestelyitä hehkuttaneet kansainväliset toimittajat innoissaan - "Teille tulee ensi vuonna laumoittain turisteja"

Finlandia-talon keittiöpäällikkö paljastaa ulkomaisten toimittajien suosikin: "Tuli paljon hyvää palautetta kevyesti savustetusta kotimaisesta kirjolohesta"

Saunaa, jäätelöä ja poliisi-Jouni – Näin kansainväliset toimittajat esittelevät Suomea Twitterissä

Lue seuraavaksi