1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. helle

Helle tyhjentää myymälät tuulettimista – nyt myös soutuveneet viedään käsistä

Kylmälaukut, pullovedet ja pöytätuulettimet eivät kauaa pölyty kaupan hyllyssä, kun suomalaiset hakevat helpotusta kuumuuteen.

Helteellä ostetaan erityisesti ulkoiluun ja viilentymiseen liittyviä tuotteita. Niihin kuuluvat esimerkiksi soutuveneet. Kuvituskuva. Kuva: Kimmo Brandt / AOP

Suomalaiset etsivät helpotusta helteisiin kaupan hyllyltä. Kauppiaat kertovat, että tuulettimet ja ilmastointilaitteet on suorastaan viety käsistä lähipäivien aikana.

Esimerkiksi tavarataloketju Bauhausilla halvimmat pöytätuuletinmallit on myyty lähes loppuun kaikista myymälöistä.

– Yksittäisiä kappaleita voi vielä löytyä, mutta yksikin uusi hellepäivä voi muuttaa tilanteen, kertoo Bauhausin talousjohtaja Ansu Saarela.

Osuuskaupparyhmä S-ryhmän keskusvarasto on jo tyhjentynyt tuulettimista, mutta kaupoissa niitä on vielä jäljellä, kertoo S-ryhmän valikoimapäällikkö Kari Häsä. Myös kauppaketju Clas Ohlsonilla ilmastointi- ja tuuletuslaitteet ovat kiven alla.

Viilennyksen tarve näkyy Facebookin kirpputoriryhmissäkin. Niissä moni on viime päivinä ilmoittanut haluavansa ostaa tai ottaa vastaan tuulettimen.

Asiakkaat ja kauppiaat eivät aina osaa ennakoida

Kaupoissa on huomattu, että asiakkaat ostavat viilentäviä tuotteita vasta helteiden ollessa päällä ja harvemmin etukäteen.

– Nykypäivän ihmiset ostavat tuotteet tarpeeseen. Ja kun tarve tulee, niin tuotteita tullaan ostamaan suurin joukoin, kertoo Clas Ohlsonin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Mika Naaralainen.

Ennakointi ei ole aina helppoa kauppiaillekaan. S-ryhmän Kari Häsä muistelee, että edellisenä hellekesänä vuonna 2015 tuulettimet loppuivat S-ryhmän kaupoista. Seuraavana vuonna osuuskaupparyhmässä päätettiin varautua kuumaan kesään.

– Kaikki meni mönkään, kun tulikin kylmä kesä. Jouduimme kärvistelemään ja kyselemään tavarantoimittajilta, suostuisivatko nämä ottamaan tilaamiamme tuulettimia ja muita tuotteita takaisin, Häsä kertoo.

Helteellä halutaan uimaleluja ja pullovettä

Tuulettimien lisäksi kuumaa kamaa ovat tällä hetkellä kaikenlaiset ulkona rentoutumiseen liittyvät tuotteet. Clas Ohlsonilta on ostettu tavallista enemmän esimerkiksi uimaleluja, piknik-vilttejä ja kylmälaukkuja, S-ryhmän kaupoista taas kahluualtaita ja erilaisia pullovesiä.

Bauhausissa kesän hitiksi ovat nousemassa soutuveneet.

– Ehkä vesistöjen lähellä asuvat hakevat niistä viilennystä, Bauhausin Saarela pohtii.

Helle näkyy myös ruokakaupoissa. Esimerkiksi K-kaupoista on ostettu kesäkuumalla runsaasti irtojäätelöitä, mehujäitä ja panimotuotteita, kertoo Keskon päivittäistavaratoimialan valikoimajohtaja Harri Hellman.

– Meillä vesimeloni on tosi iso juttu. Totta kai mansikat myös, mutta erityisesti lapsiperheet näyttävät ostavan meloneja, Hellman lisää.

Sen sijaan grillituotteiden menekkiin sää ei juuri vaikuta.

– Oli heinäkuu melkein millainen tahansa, niin grilliruoka myydään aina paljon, Hellman kertoo.