Lääkäri muistuttaa helteessä hikoilevia: juo jo ennen kuin janottaa

Pelkkä veden juominen ei riitä. Jos kehossa ei ole tarpeeksi suolaa, päätä särkee ja huimaa.

helle
Vesilasi
Ismo Pekkarinen / AOP

Aurinko porottaa ja hiki valuu pitkin selkää. Juomaa kuluu. Asiantuntijoiden mukaan on vaikea tarkasti määritellä, miten paljon litramääräisesti on tarpeellista juoda nestettä helteellä.

– Ensimmäinen reaktio elimistössä on virtsan määrä. Kuinka paljon sitä erittyy eli kuinka usein pitää käydä pissalla. Toinen asia on tietenkin jano. Ja nimenomaan tässä järjestyksessä, kertoo yleislääkäri ja geriatriaan erikoistuva lääkäri Arvo Haapanen Hämeenlinnan Pihlajalinnasta.

Jos on pakko harrastaa jotain fyysistä, sanotaan työtehtävissä, silloin esimerkiksi puoli litraa vettä tunnin aikana nautittuna voi olla hyvä tapa ehkäistä kuivumaa.

Arvo Haapanen

– Virtsan määrän säätely välittyy aivoista, joissa on tätä tunnistavat reseptorit ja siellä säädellään virtsan erittymistä. Jano tulee vasta jälkijunassa, jatkaa Haapanen.

Kuumalla säällä pelkkä auringossa oleilu saa hien virtaamaan. Lämpömittarilukeman huidellessa hellerajalla on syytä välttää hikiliikuntaa.

– Jos on pakko harrastaa jotain fyysistä, sanotaan työtehtävissä, silloin esimerkiksi puoli litraa vettä tunnin aikana nautittuna voi olla hyvä tapa ehkäistä kuivumaa, neuvoo lääkäri Arvo Haapanen.

Kahvi, tee ja alkoholi poistavat nesteitä kehosta

Vesi on hellejuomista paras vaihtoehto. Sen sijaan alkoholia, kahvia ja teetä kuumalla säällä on syytä välttää.

– Niihin kaikkiin liittyy nesteitä poistava vaikutus, joka voi paradoksaalisesti johtaa kuivumiseen, kertoo Haapanen.

Voiko olla vaarallista juoda liikaa vettä?

– Pelkän veden juominen suuressa määrin voi olla haitallista siinä mielessä, että vesi laimentaa elimistöä. Tämä voi johtaa omiin hankaluuksiin. Mutta pääsääntöisesti veden nauttiminen on turvallista, pohtii Haapanen.

Onko sillä merkitystä, miten lämmintä tai kylmää helteellä juotava neste on?

– Ei oikeastaan. Elimistössä lämmön tasapainon säätely toimii ja mikä tahansa neste palaa siihen keskiarvoiseen elimistön lämpötilaan. Mutta jos on selvästi lämpöoireita, viilennys on tarpeen ja silloin pelkkä nesteen nauttiminen ei riitä. Silloin pitäisi viilentää ihan ulkoisesti esimerkiksi sumutepullolla, jolloin neste haihtuu ihon pinnalta nopeasti, selittää Haapanen.

Hellesäällä saa syödä tavallista suolaisempaa ruokaa

Kehon suolatasapainon järkkyminen voi olla haitallista. Kehon suolapitoisuuden lasku voidaan havaita verikokeilla. Osastonylilääkäri Ville Hällberg Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystysklinikalta neuvoo, että yksi oire suolatasapainon häiriöstä on heikottava olo.

– Ihmistä heikottaa, janottaa ja huimaa. Päätä särkee ja eikä olo ole niin varma tavallisten askareiden hoitamisessa kuin tavallisesti, kuvailee Hällberg.

Hellesäällä lautaselle voi siis valita tavallista suolaisempaa syötävää.

– Toisin kuin yleensä, tälläisillä helteillä ihmisiä kehotetaan syömään myös suolaisia ruokia, neuvoo osastonylilääkäri Hällberg.

Samaa sanoo yleislääkäri Haapanen. Pelkkään suolan syömiseen helteelläkään Haapanen ei kannusta.

– Ateriat toki voivat olla vähän suolaisempia, jolloin se suolatasapaino pysyy hanskassa. Mutta että otettaisiin teelusikalla suolaa, siihen en kannusta.

Ihmistä heikottaa, janottaa ja huimaa.

Ville Hällberg

Erityisessä riskiryhmässä kehon suolatasapainon järkkymiseen ovat verenpainepotilaat, joilla on useamman lääkkeen lääkitys.

– Erityisesti iäkkäät verenpainepotilaat, jotka käyttävät sairauteensa samanaikaisesti useita lääkkeitä, ovat herkempiä kärsimään verenpaineen laskusta kuuman sään myötä, sanoo Hällberg.

Yleislääkäri Arvo Haapasen mukaan nesteenpoistolääkkeitä käyttävän henkilön on muistettava tarkemmin huolehtia oman kehon suolatasapainosta.