Lukijoiden kuvat esittelevät Suomen kahdeksan luontokohdetta, joista harva tietää

Kyllästyttävätkö ihmisiä parveilevat suositut retkipaikat tai oman lähialueen metsät? Lukijat vinkkaavat upeista luontokohteista, jotka ansaitsevat enemmän huomiota.

luonto
Yöllä otettu kuva tähtitaivaasta ja teltasta.
Jurmon saari Paraisilla yöaikaan.Sampo Kiviniemi

Kerroimme viime viikolla luontokuvaaja Eeva Mäkisen neljä suosikkia Suomen retkikohteista. Listalla olivat muun muassa Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistot, Oulankajoen melontareitti sekä Pyhä-Nattasen tunturi.

Pyysimme lukijoita lähettämään kuvia Suomen unohdetuista luontokohteista. Alla on koottuna lukijoiden kuvat ja vinkit.

1. Tiilikkajärven kansallispuisto, Rautavaara

Hiekkaranta ja järvimaisema Tiilikkajärven kansallispuistossa Rautavaaralla.
Hiekkaranta Tiilikkajärven kansallispuistossa Rautavaaralla.Helinä Ahonen

"Reitiksi valitsimme Sammakkotammi – Venäjän hiekka – Uiton kämppä ja illaksi takaisin lähtöpaikkaan. Erittäin hyvin hoidettu ja siisti. Monimuotoiset maisemat, helppo reitti koko perheelle, useita reittejä. Yöpymismahdollisuus myös kämpässä, jossa sauna ja ulkogrilli. Nilsiän Tahko matkailukeskukseen vain noin 50 km. Suosittelen!"

Lisätietoja Tiilikkajärven kansallispuistosta. (siirryt toiseen palveluun)

Pitkospuupolku ja järvimaisema Tiilikkajärven kansallispuistossa Rautavaaralla.
Virvatulten polku Tiilikkajärven kansallispuistossa Rautavaaralla.Helinä Ahonen

2. Jurmon saari, Parainen

Niittymaisema ja poika seisomassa kuvan etualalla Jurmon saaressa Paraisilla.
Jurmon saaren luonto on monipuolista.Sampo Kiviniemi

"Eriskummallinen, mystinen, kaukainen, kaunis ja melko harvojen tuntema – näin voisi kuvailla ulkosaaristossa Paraisten kunnassa sijaitsevaa Jurmon saarta. Monenlaista erilaista maisemaa voi nähdä melko pienellä, noin viiden kilometrin pituisella, mutta kapealla Salpausselän harjusaarella. Se kuuluu osin Saaristomeren kansallispuistoon.

Jurmosta löytyy Lapin rakkakivikkojen kaltaisia pirunpeltoja, Suomen suurin nummialue, sademetsämäisiä pihlaja- ja tervaleppälehtoja ja hienoja sisälampia. Myös tähtitaivas näkyy saarella erityisen hyvin, koska lähellä ei ole kaupunkien kirkkaita valoja. Jurmo on suosittu kohde lintuharrastajien keskuudessa lintujen muuttoaikana. Lintujen lisäksi saarella voi törmätä vapaana kulkeviin alpakoihin ja joskus myös saarella laiduntaviin "karvalehmiin" eli ylämaan karjaan. Jurmoon pääsee ilmaisella lautalla Nauvosta, mutta silti harva on siellä käynyt. Jurmossa voi yöpyä telttailualueella tai vuokramökeissä."

Lisätietoja Jurmon saaresta. (siirryt toiseen palveluun)

Alpakoita kävelemässä merenrannalla Jurmon saaressa Paraisilla.
Jurmon saarella kulkee alpakoita vapaana.Sampo Kiviniemi

3. Letonniemen luonnonsuojelualue, Oulu

Merimaisema Letonniemen luonnonsuojelualueella Oulun Rajahaudassa.
Letonniemen luonnonsuojelualue Oulun Rajahaudassa.Lukijan kuva

"Oulussa on hieno luonnonsuojelualue Letonniemi, sijaitsee Rajahaudassa. Hieno luontopaikka lähellä kaupunkia. Talvella ja kesällä kokemisen arvoinen paikka. Letonniemelle pääsee pitkospuita pitkin meren rantaan. Merenrannasta on hienot näkymät."

Lisätietoja Letonniemen luonnonsuojelualueesta. (siirryt toiseen palveluun)

4. Kintulammi, Tampere

Aurinkoinen järvimaisema Kintulammella Tampereella.
Kintulampi Tampereella.Krista Valli

"Tosi kiva retkeilypaikka ja sopii yhden yön mittaisille retkille ja päiväretkille. Helposti pääsee paikan päälle vaikka bussillakin, jos pikku kävelymatka ei pelota."

Lisätietoja Kintulammen virkistysalueesta. (siirryt toiseen palveluun)

5. Petkeljärven kansallispuisto, Ilomantsi

Petkeljärven ruskainen maisema Ilomantsilla.
Ilomantsin Petkeljärven maisema syksyllä.Tonja Keskitalo

"Monia kansallispuistoja kiertäneenä voin ehdottomasti suositella Ilomantsin Petkeljärveä. Siitä puhutaan harmittavan vähän. Petkeljärvi on parhaimmillaan syyskuussa ruska-aikaan. Kapeita, korkeita harjuja, vettä, erämaata, hiljaisuutta. Vaellusreitti Taitajan taival. Paljon muuttolintuja syksyisin. Toisen maailmansodan aikaisia juoksuhautoja ja korsuja. Lähellä taistelualueita. Täällä ei törmää turisteihin. Käymme täällä joka syksy. 25 vuoden aikana olemme törmänneet vain muutaman kerran toisiin vaeltajiin. Jos kaipaa hiljaisuutta ja rauhaa, sitä löytyy täältä."

Lisätietoja Petkeljärven kansallispuistosta. (siirryt toiseen palveluun)

6. Tulliniemen luontopolku, Hanko

Merimaisema ja purjevene Tulliniemen luontopolun varrella Hangossa.
Merimaisema Tulliniemen luontopolulla Hangossa.Kirsi Kujala

"Helposti saavutettavissa oleva kohde koko perheelle (ei kuitenkaan esteetön). Sadekelillä vaativa kulkea. Polku niemen kärkeen noin 3,3 km ja saman verran takaisin."

Merta ja kallioita Tulliniemen luontopolun alueella Hangossa.
Tulliniemen luontopolun alue Hangossa.Kirsi Kujala

Lisätietoja Tulliniemen luontopolusta. (siirryt toiseen palveluun)

7. Teijon kansallispuisto, Salo

Pieni puro metsän siimeksessä Teijon kansallispuistossa Salossa.
Matildanjärven kierros Teijon kansallispuistossa Salossa.Sonja Krekilä

"Kuva on otettu 12.7.2018 Teijon kansallispuistossa Matildanjärven kierroksella. En itse ainakaan ollut koskaan kuullut kyseisestä kansallispuistosta, mutta tämä vajaan kuuden kilometrin lenkki yhdistää eteläisen Suomen luonnon parhaimmat palat: järven, suot, mäntykankaat ja peikkometsät. Reitti on myös varsin helppokulkuinen myös aloitteleville retkeilijöille. Tarkalleen ottaen kuva on otettu noin kilometri luontotalolta, kun kiertää reittiä vastapäivään ja vastaan tulee kirkasvetinen metsäpuro, joka kulkee polun vierellä hetken."

Lisätietoja Teijon kansallispuistosta. (siirryt toiseen palveluun)

8. Sipoonkorven kansallispuisto, Sipoo

View this post on Instagram

I was hiking in Sipoonkorpi national park on Kalkinpolttaja trail. 1:1 is not the best form for these photos but I tried 😄 Vaelsin Sipoonkorvessa Kalkkiruukin luontopolun. 1:1 ei kyllä tee oikeutta kuville, kokeilin kuitenkin 😆🤔😇 #discoverfinland #visitsipoonkorpi #Sipoonkorpi #kansallispuistot #forestadventures #metsäretki #wonderland_arts #ig_trees #takemoreadventures #stayandwander #seeinanewway #wildernessculture #marvelouz_world #bestdestination #natureperfection #natureloversgallery #naturebeauty #goingout #gooutdoors #our_everyday_moments #outdoorphotoshoot #excellent_nordic #ladyphotographers #vision_nature #planetdiscovery #fotofantastics #allthethingsofbeauty #canonnordic #liveforthestory

A post shared by Tarakini Rainaho (@stargirl4e) on

"Siellä on upeita kallioita ja metsää. Högberget ei ehkä vielä ole suositeltava sateella. Jyrkkä alastulo. Mutta siellä on kunnostustyöt meneillään."

Lisätietoja Sipoonkorven kansallispuistosta. (siirryt toiseen palveluun)

Yle järjestää tänä vuonna Mennään metsään -kampanjan, jonka aikana järjestetään yhteislenkkejä kaikissa Suomen kansallispuistoissa. Tiedot tapahtumapäivistä ja ilmoittautumiset lenkeille täältä. Tutustu kansallispuistoihin kampanjan videoilta Areenassa.

Juttua korjattu 21.7. klo 13.28: Tulliniemen luontopolun pituus on yhteensä 6,7 kilometriä eli noin 3,3 kilometriä yhteen suuntaan.

Lue lisää:

Luontokuvaajan neljä kuvankaunista suosikkia: Vieraile näissä Suomen vähemmän tunnetuissa kansallispuistoissa ja luontokohteissa