1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Trumpin ja Putinin huippukokous

Putin Venäjän Ykköskanavalla: Trump on pätevä presidentti – venäläisviestimet ovat hehkuttaneet Helsingin huipputapaamista menestykseksi

Kommersant-lehden kolumnisti naljaili hiljaisen Helsingin asukkaille, jotka valokuvasivat pakonomaisesti kaikkea kokoukseen liittyvää.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Vladimir Putin tiedotustilaisuudessa Helsingissä.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Venäjän tiedotusvälineet pitävät presidentti Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaamista pitkälti menestyksenä.

Tämä näkyi erityisesti otsikoissa: niissä viestimet kertoivat muun muassa, että "tapaamisessa saavutettiin hyviä tuloksia (siirryt toiseen palveluun)", että Trump piti Putinia vahvana (siirryt toiseen palveluun), ja että Krimin liittäminen Venäjäänkään ei ole täysin poissuljettua (siirryt toiseen palveluun).

Arviot ovat siis käytännössä päinvastaisia kuin Yhdysvaltain mediassa, jossa maanantainen tapaaminen Helsingissä on tuomittu fiaskoksi.

Kommersant-sanomalehden julkkistoimittaja Andrei Kolesnikov huomioi (siirryt toiseen palveluun) Putinin saaneen parhaan mahdollisen vastauksen Trumpilta esimerkiksi Itämeren pohjaan rakennettavaa Nord Stream 2 -kaasuputkea koskien.

Ruutukaappaus Venäjän ykköskanavan uutislähetyksestä.
Ruutukaappaus Venäjän ykköskanavan uutislähetyksestä.Yle Uutisgrafiikka, lähde: Venäjän Ykköskanava

Toisaalta Kommersantin toisessa artikkelissa (siirryt toiseen palveluun) muistutetaan, että presidentit eivät saaneet tapaamisen aikana aikaan yhteistä julkilausumaa.

Uutistoimisto Tass kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun), että vaikka presidenttien yhteistyö näytti pelaavan, Trump on silti oman sisäpolitiikkansa vanki. Tapaaminen ei siksi vaikuta välittömästi maiden suhteisiin.

Putinin oma versio tapahtumista

Tapaamisen jälkeen Vladimir Putin kertoi tapaamisesta oman versionsa yksinoikeudella Venäjän ykköskanavalle annetussa haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Ykköskanava nosti tapaamisen tärkeimmiksi aiheiksi maiden väliset taloussuhteet ja Syyrian sodan.

Putin kertoi toimittajalle, ettei presidentillä ollut tapaamista kohtaan erityisiä odotuksia, mutta silti ne olivat ylittyneet: keskustelut oli käyty jopa kumppanillisesti.

Trumpia hän kehui oikein päteväksi presidentiksi, joka on kiinnostava keskustelukumppani.

– Monet pitävät häntä pelkästään bisnesmiehenä, mutta hän on poliitikko. Ennen kaikkea siksi, että hän kykenee kuuntelemaan, mitä äänestäjät ja kansa häneltä haluavat, Putin sanoo haastattelussa ja hymyilee.

Muutoinkin Putin esiintyi haastattelussa rentona ja silminnähden tyytyväisenä. Esimerkiksi Syyrian tilanteen suhteen hän uskoo, että Yhdysvallat ja Venäjä ovat keskustelun jälkeen oikealla polulla kohti ratkaisua.

Taloussuhteisiin liittyen Putin korosti uutta maiden välistä työryhmää, jonka presidentit olivat ideoineet tapaamisen aikana.

Helsinkiläiset innokkaita valokuvaajia

Suomi ja Helsingin kokouksen järjestelyt kehuttiin useissa venäläisissä viestimissä. Huomiota sai myös Helsingin Sanomien sananvapauskampanja, josta uutisoitiin esimerkiksi riippumattomassa Meduza-verkkojulkaisussa. (siirryt toiseen palveluun)

Kommersantin Andrei Kolesnikov naljaili artikkelissaan vähän suomalaisille (siirryt toiseen palveluun). Kolesnikovia pidetään Putinin luottotoimittajana ja hänen tyyliinsä kuuluu kirjoittaa pitkiä reportaaseja kulissien takaisista havainnoistaan.

– Hiljainen Helsinki kiinnostui totta kai epätavallisen paljon presidentti Donald Trumpin ja presidentti Vladimir Putinin vierailusta. Kaupunkilaiset kuvasivat pakonomaisesti kaikkea, minkä tulkitsivat voivan liittyä jotenkin tapaamiseen: suuria busseja tummine ikkunoineen, ihmisiä reppujen kanssa tai tikkaat olkapäillä, Kolesnikov kirjoittaa.

Lue myös:

"Koskaan aiemmin presidenttimme ei ole tukenut vihollista" – Trumpille sataa rajua kritiikkiä Yhdysvalloissa

Analyysi: Putin sulatti Trumpin sydämen parissa tunnissa ja sai haluamansa – Trumpin rooliksi jäi haukkua Venäjä-tutkintaa

Lue seuraavaksi