Uusien kerrostalojen pihoista rakennetaan asukkaiden virkistyskeitaita, mutta vanhat tuppaavat jäämään rempalleen

Nykypihat taipuvat parhaimmillaan lasten leikkien lisäksi aikuisten treenaukseen, grillailuun ja pienviljelyyn.

Palkittu Hiljentymisen piha Helsingin Arabianrannassa on esimerkki uudenlaisesta pihasuunnittelusta. Kuva: Mika Huisman / Decopic

Hiki lentää kerrostalotyömaalla, kun pihanrakentajat paiskivat töitä keskipäivän paahteessa. Lahteen syksyllä valmistuvan kerrostalon pihaa on suunniteltu huolella, kuten nykyään on tapana.

– Tänne tulee oleskelualuetta, pihanhuoltoon liittyvää lumitilaa, leikkijuttuja ja tampaus- ja kuivaustelineitä, luettelee Eija Leskinen, joka on kohteen pihan suunnittelusta ja toteutuksesta vastaava maisemasuunnittelun hortonomi.

– Pihoihin panostetaan kerrostalokohteissa entistä enemmän, vahvistaa kohteen rakennuttajan YIT:n rakennuttajapäällikkö Kari Lahti.

Saman toteavat muut isot rakennuttajat. Esimerkiksi Hartelalta kerrotaan, että panostuksissa on tapahtunut selkeä muutos viimeisten viiden – kymmenen vuoden sisällä. Skanskan kaavakehitysjohtaja Hille Kaukonen tosin huomauttaa, ettei tämä välttämättä tarkoita suurempia budjetteja.

– Parempi suunnittelu ei maksa sen enempää kuin huono suunnittelu, hän toteaa.

Katse maanpinnan alle

Iso osa piharakentamisesta on sellaista, jonka tulokset eivät näy asukkaiden arjessa.

– Ensin muotoillaan pohjat, jotta vedet ohjautuu oikein, mikä on se tärkein juttu. Sitten pinnoitetaan, kalustetaan ja viherretään, Leskinen kertoo.

Arjessa eivät välttämättä näy myöskään vanhojen pihojen korjaustarpeet, kuten tukkeutuneet salaojat tai kastuneet pohjarakenteet.

– Yleensähän se lähtee siitä, että jokin menee pieleen, ennen kuin pihasaneerauksia lähdetään suunnittelemaan, Leskinen sanoo.

Maisemasuunnittelun hortonomi Eija Leskinen käy pihasuunnitelmaa läpi urakoitsijan kanssa lahtelaistyömaalla. Kuva: Elina Rantalainen / Yle

Samaa pohditaan Kiinteistöliitossa.

– Näissä asioissa viivytellään aivan turhaan, toiminnanjohtaja Raimo Kiljunen Kiinteistöliitto Päijät-Hämeestä toteaa.

– Esimerkiksi 1970–1980-luvuilla tehtyjen talojen sokkelien vedeneristykset alkavat olla elinkaarensa lopussa. Ne pitäisi korjata ennen kuin ongelmia syntyy, hän neuvoo.

Eija Leskinen korostaa, että piharemontteihin tulisi suhtautua, kuin muihinkin taloyhtiöiden isoihin remontteihin.

– Niissä yritetään säilyttää hyvässä lykyssä miljoonaomaisuutta, että vedet ei turmele koko kerrostaloa, ja se vihreä silaus siihen loppuun on vain pieni osa sitä kokonaisuutta.

Hyötykasveja ja yhteisöllisyyttä

Kun pihan rakenteet ovat kunnossa, voidaan keskittyä maanpäällisiin asioihin. Pienen budjetin pihaehostus kannattaa aloittaa Leskisen mukaan valaistuksesta.

– Oikeansävyinen valaistus tuo paitsi turvallisuuden tunnetta, se lisää myös viihtyvyyttä.

Uusissa kohteissa yksi pihasuunnittelun lähtökohdista on yhteisöllisyys.

– Se on ollut jo pitkään nouseva trendi, Hartelan hankekehitysjohtaja Johanna Palosaari toteaa.

Kuva: Antti Kolppo / Yle

Palosaaren mukaan yhteisöllisyyttä pyritään edistämään esimerkiksi sijoittamalla kerrostalopihoille grillikatoksia ja pienviljelylle varattuja alueita. Uusinta uutta ovat leikkipaikat, jotka taipuvat myös aikuisten tarpeisiin.

– Yhden kohteemme kattopihalle rakennetaan sellaiset leikkitelineet, joita aikuiset voivat käyttää treenaamiseen, hän kertoo.

Toinen tärkeä trendi on rakentaa yksi yhteinen piha usealle taloyhtiölle. Näin tehdään muun muassa kaikissa Skanskan isoissa kohteissa ja esimerkiksi YIT:llä aina, kun se on mahdollista. Näin pihoille saadaan monipuolisuutta, vaikka tontit ovat kutistumaan päin.

– Resurssit on isommat, kun jokaiselle ei tarvitse rakentaa omaa leikkipaikkaa ja omaa oleskelupaikkaa, vaan yhdessä kulmassa voi olla pelitila, yhdessä grillausta ja yhdessä jotakin muuta, Eija Leskinen sanoo.