Presidentti Niinistö CNN:llä: Koko länsi toivoi dialogia Venäjän kanssa – ei kommentoinut Trumpia: "Olen diplomaatti"

Sauli Niinistö totesi CNN:n suorassa lähetyksessä osin ymmärtävänsä, miksi Yhdysvallat pitää esillä kysymystä Naton kahden prosentin puolustusmenoista.

Sauli Niinistö
Donald Trump, Vladimir Putin ja Sauli Niinistö
CNN halusi tietää isäntämaa Suomen näkemyksen Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamisesta.Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

Koko länsi toivoi dialogia Venäjän ja lännen välillä.

Näin arvioi CNN:lle (siirryt toiseen palveluun)presidentti Sauli Niinistö Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingin-tapaamisen merkitystä.

CNN:n uutisankkurin Christine Amanpourin mukaan ei ollut salaisuus, että Niinistö toivoi USA:n ja Venäjän keskustelua. Niinistön mukaan toive oli monella muullakin.

– En ole ainoa. Koko länsi on toivonut, että dialogi voisi jatkua, tai alkaisi uudestaan. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten Nato-kokouksessa Varsovassa tämä oli yksi lausumista, Niinistö sanoi.

Niinistö oli CNN:n suorassa haastattelussa maanantai-iltana. (siirryt toiseen palveluun)

Putin lähti myös vastuuta mukanaan

Niinistö totesi myös, että dialogilla ei ole merkitystä, ellei se johda johonkin rakentavaan.

Hän kertoi, että hän ja Putin käsittelivät myös kiistanalaisia maailmanpoliittisia kysymyksiä, kuten Syyrian ja Ukrainan tilannetta.

– Hänelle (Putinille) oli tärkeää saada keskustella tasavertaisesti Yhdysvaltain presidentin kanssa. Mutta oikeastaan hän lähti näiden vaikeiden kysymysten taakka mukanaan. Jos ne jatkuvat, ne pitäisi myös ratkaista. Venäjällä on avain moniin kysymyksiin.

CNN-tv-yhtiön kuvauspaikka Allas Sea Poolilla Helsingin Kauppatorin vieressä.
CNN-tv-yhtiön kuvauspaikka Allas Sea Poolilla Helsingin Kauppatorin vieressä.Kimmo Brandt / EPA

"Olen diplomaatti"

Trump hätkähdytti viittaamalla Helsingin lehdistötilaisuudessa, että hän luottaa USA:n presidentinvaalien urkintajupakassa enemmän venäläisiin kuin oman valtionsa tiedustelupalveluihin.

Amanpour kysyi Niinistöltä, oliko Niinistö yllättänyt, että Trump "ylisti" tiedotustilaisuudessa Venäjää. Niinistö ei halunnut kommentoida Trumpin lausuntoja.

– Sen lisäksi, että jätän tämän aiheen tutkinnan tekijölle, olen diplomaatti, Niinistö vastasi.

Puhe Naton 2 prosentista ymmärrettävää

Kesäkuun lopussa Trump haukkui Naton Euroopan johtajien kasvojen edessä.

Amapour kysyi Niinistöltä arviota siitä, koetaanko Euroopassa ja Nato-maissa nyt turvallisuudentunnetta, kun Yhdysvaltain presidenttin on tehnyt viikon mittaisen vierailun.

Niinistö vastasi nostamalla esiin kaksi pointtia.

– Trump itse sanoi Brysselissä (Nato-kokouksen jälkeen) olevansa nyt tyytyväinen. Toivottavasti tämä on hänen todellinen tunteensa.

Toinen pointti on Nato-maiden kahden prosentin puolustusmenot. Mitä niihin tulee, Niinistö sanoi ymmärtävänsä, miksi Trump pitää sitä esillä.

– Jossain määrin ymmärrän, että vaaditaan kiinni pitämistä siitä, mistä on sovittu. Hän ei ole ainoa presidentti. Vaatimukset ovat jatkuneet 1950-luvulta asti, mutta nyt Trump on..

– Lisännyt kierroksi vaatimuksiin, Amanpour täydensi Niinistön kielikuvaa.