Hyppää sisältöön

Katso, mitä Presidentinlinnan lehdistötilaisuudessa todella tapahtui – ulos raahattu toimittaja halusi kysyä presidenteiltä kysymyksen

Yhdysvaltalaistoimittaja Sam Husseini sanoo halunneensa kysyä presidenteiltä Israelin ydinohjelmasta. Tapaus on nostanut keskustelun lehdistönvapaudesta.

Lehdistötilaisuudesta ulos retuutettu toimittaja halusi kysyä Israelin ydinohjelmasta
Lehdistötilaisuudesta ulos retuutettu toimittaja halusi kysyä Israelin ydinohjelmasta

Maanantaisen huippukokouspäivän dramaattisin hetki nähtiin ennen Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin yhteisen lehdistötilaisuuden alkua. Salista poistettiin rajun näköisin ottein paperia heiluttanut toimittaja.

Toimittaja oli yhdysvaltalaiselle The Nation -viikkolehdelle työskennellyt journalisti ja aktivisti Sam Husseini. Husseini on myös Institute for Public Accurancy - järjestön viestintäjohtaja.

Sosiaalisessa mediassa on maanantain ja tiistain aikana arvosteltu rajusti sitä, että Husseini poistettiin tilaisuudesta. Monien asiaa kommentoineiden toimittajien mukaan lehdistönvapautta rikottiin tilanteessa.

Tilaisuudessa Husseinia pyydettiin aluksi poistumaan tilaisuudesta, kun hän oli ilmeisesti häirinnyt joidenkin yhdysvaltalaistoimittajien työtä. (siirryt toiseen palveluun) Videokuvista ilmenee, kuinka hän ensin poistui turvamiesten kanssa salista, mutta palasi hetkeä myöhemmin. Tämän jälkeen alkoi käsirysy.

Paperista väärä käsitys

Turvamiehet veivät lopulta Husseinin pois tiedotustilaisuudesta, kun hän piti esillä paperia, jossa luki "ydinaseiden kieltosopimus".

Husseini sanoo halunneensa kysyä presidenteiltä kysymyksen Israelin ydinaseohjelmasta.

– Paperistani on raportoitu paljon väärään sävyyn. En missään nimessä ollut kirjoittanut sitä protestiksi. Toivoin, että presidentit ottaisivat ydinaseiden kieltosopimuksen puheeksi lehdistötilaisuudessa, Husseini sanoi STT:n haastattelussa.

Kylttien käyttäminen huomion saamiseksi on melko yleinen keino suurissa tiedotustilaisuuksissa, erityisesti presidentti Putinin tilaisuuksissa. Presidentinlinnan tilaisuudessa ne oli kuitenkin kielletty.

Ulkoministeriön mukaan tilaisuuteen tulleiden toimittajien ja heidän edustamiensa medioiden taustat oli tarkistettu ja sisään tullessa heille oli tehty turvatarkastus. Saliin ei saanut tuoda ylimääräisiä esineitä.

Ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän päällikön Vesa Häkkisen mukaan turvallisuusviranomaiset ovat arvioineet tilanteen riskin ja toimineet sen mukaisesti. Häkkisen mukaan Husseiniin ei olla oltu yhteydessä, vaan kyseessä on poliisin asia.

Vietiin tilaisuudesta putkaan

Husseini joutui pidätetyksi tilaisuudesta poistamisen jälkeen.

– Kun huusin, että tämäkö on lehdistönvapautta Suomessa, he kahlitsivat käteni ja jalkani ja laittoivat minut poliisiautoon, Husseini kertoi STT:lle.

Husseini sanoo olleensa Töölön Kisahallin putkassa puoleenyöhön saakka. Hän arvelee, että poliisi piti häntä kiinniotettuna, kunnes lehdistölle varatut mediatilat olivat sulkeutuneet.

The Nation -lehden päätoimittaja Katrina vanden Hauvel on Twitterissä vahvistanut Husseinin osallistuneen tiedotustilaisuuten lehden akkreditoinnilla.

Sekä Husseini että vanden Hauvel sanovat, että The Nation julkaisee lähiaikoina Husseinin kirjoituksen tapahtuneesta.

Vuonna 2011 Husseinin aggessiivinen kysely saudiarabialaiselta virkamieheltä Yhdysvaltain journalistiliiton National Press Clubin tilaisuudessa aiheutti hänen erottamisensa järjestöstä. Erottaminen peruttiin myöhemmin.