Sinilevää Suomenlahdella poikkeuksellisen paljon – jopa ennusteita enemmän

Suomen ympäristökeskus ennakoi kesäkuun alussa suureen osaan Suomenlahtea huomattavaa sinileväkukintojen riskiä. Tilanne on jopa ennusteita huonompi.

Suomenlahti

Suomenlahdella on parhaillaan poikkeuksellisen laaja sinileväkukinta. Suomen ympäristökeskuksen mukaan kukinta on toteutunut jopa laajempana kuin ennakoitiin. Lisäksi tyyni ja helteinen sääjakso on vielä voimistanut sinilevälauttojen muodostumista.

SYKEn mukaan kukinta ei johdu ensisijaisesti Suomenlahden oman alueen fosforipäästöistä, vaan Itämereen muutamina vuosina tulleista suolapulsseista, jotka työnsivät vanhoja kerrostumia Suomenlahteen. Kerrostumat johtuvat puolestaan vuosikymmeniä jatkuneesta liiallisesta ravinnekuormituksesta.

Tällä vuosituhannella Suomenlahden fosforipäästöt ovat alentuneet enemmän kuin missään muualla Itämeren alueella.

Ruuantuotanto aiheuttaa noin 60 prosenttia suomalaisen keskimääräisestä Itämeri-jalanjäljestä. Tällä hetkellä eläinpohjaisen ravinnon tuotannon käytössä on noin 70 % Suomen peltoalasta.

SYKEn mukaan omaa Itämerijalanjälkeään pystyy tehokkaimmin pienentämään vähentämällä lihankulutusta ja korvaamalla sitä Itämerestä pyydetyllä luonnonkalalla.