1. yle.fi
  2. Uutiset

Perhoset Jenni Haukion ja Melania Trumpin asuissa puhuttavat – presidentinkanslian mukaan kyseessä on yhteensattuma

Trumpin ja Putinin huippukokous
Jenni Haukio ja Melanie Trump
Rouva Jenni Haukio ja Melania Trump tapasivat huippukokouksen alla Mäntyniemessä.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja hänen puolisonsa Melania Trump vilkuttivat maanantaiaamuna Mäntyniemen parvekkeelta, moni kiinnitti huomiota presidentinrouvien asuvalintoihin.

Rouva Jenni Haukio oli pukeutunut kesäiseen, perhoskuvioiseen leninkiin. Melania Trumpilla oli yllään vaaleankeltainen takkimekko, jonka vyön solki oli perhosen muotoinen.

Muotitoimittaja Sami Sykkö kommentoi Yhdysvaltojen ensimmäisen naisen pukua Ylelle tuoreeltaan.

Jenni Haukio ja Melania Trump päätyivät brittiläisen the Evening Standard -lehden kanteen otsikolla First Ladies in a Summit Flutter (Ensimmäiset naiset kokousvärinöissä).

Toisiinsa sointuva asuvalinta nousi esiin myös saksalaisessa Die Welt -julkaisussa (siirryt toiseen palveluun), joka otsikoi: Ensimmäisten naisten perhossalaliitto.

Oliko kyseessä ennakkoon sovittu pukukoodi, salaliitto vai puhdas sattuma? Kysytään Tasavallan presidentin kansliasta.

– Perhoset rouva Jenni Haukion ja rouva Melania Trumpin asuissa olivat sattumaa, kansliasta vastataan sähköpostilla.

Pukukoodi on osa diplomatiaa

Maailmalla poliittisten johtajien ja heidän puolisoidensa pukeutuminen päätyy usein suurennuslasin alle. Yhdysvaltalainen taloutta, politiikkaa ja muotia seuraava Vanity Fair -aikakauslehti (siirryt toiseen palveluun) arveli artikkelissaan, että rouvien Trump ja Haukio yhteneväinen asuvalinta saattaa olla Helsinki 2018 -huippukokouksen diplomaattisin anti.

Usa Today -julkaisu (siirryt toiseen palveluun) puolestaan pohti, mahtaako perhosilla olla jokin erityismerkitys suomalaisille. Eräällä tapaa lehti on oikeilla jäljillä, sillä Jenni Haukio toimi viime vuonna suojelijana äänestyksessä, jolla valittiin Suomelle kansallisperhonen. Voittajaksi nousi paatsamansiipi.

Yksi Haukion huippukokousmekon perhosista näyttää epäilyttävästi lajin siniseltä edustajalta.

Paatsamasinisiipi
Paatsamansinisiipi on Suomen kansallisperhonen.Marianne Niemelä

Mutta mitä se kaikki merkitsee?

Vaikka kangasperhoset olivat mitä ilmeisimmin sattuman oikku ja luonteva valinta kesäpäivänä, presidentinpuolisoiden asuvalinnat ovat saaneet median pohtimaan myös perhosten symbolista merkitystä. Kenties asuilla haluttiin sittenkin viestittää jotakin?

Usa Todayn mukaan (siirryt toiseen palveluun) perhoset edustavat monissa kulttuureissa elämää, kestävyyttä, muutosta, toivoa ja jopa ylösnousemusta.

Iltalehti puolestaan kertoi (siirryt toiseen palveluun) Tampereen yliopiston tutkija Heta Heiskasen twiiteistä, joiden mukaan perhoset ovat japanilaisten hyväksikäyttämien korealaisnaisten symboli. Heiskanen pohti twiiteissään, onko mekoilla naistenoikeuksien näkökulmasta enemmän poliittista merkitystä kuin alkuun ajattelisi.

Niin tai näin kuva rouvista ja heidän asuistaan levisi laajalle myös sosiaalisessa mediassa. Se päätyi muun muassa Yhdysvaltain ensimmäisen naisen viralliselle instagram-tilille ja Melanie Trumpin vaatemuotia seuraavalle tilille.

flotus, 16.8.2018: Enjoyed conversation with the First Lady of Finland today

Ensimmäisellä on lähes kaksi miljoonaa seuraajaa ja kuvalla jo yli 108 000 tykkäystä. Toisella tilillä on vajaat 160 000 seuraajaa. Jenni Haukion suomalaisen Andiata-vaatemerkin perhostyyli ainakin lepattaa hyvää vauhtia maailmalle.

Lue seuraavaksi