Tutkija Ylelle Trumpista ja Putinista: "Erittäin vakava varoitus kaikille eurooppalaisille" – Yhdysvalloissa purevat nyt omatkin koirat

Ylen haastattelemat tutkijat pitävät presidentti Donald Trumpin esiintymistä Helsingin kokouksen lehdistötilaisuudessa ennennäkemättömänä. Keräsimme videolle yhdysvaltalaiskommentteja Trumpin puheisiin.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Näin Yhdysvalloissa on kommentoitu Trumpin puheita Helsingissä
Näin Yhdysvalloissa on kommentoitu Trumpin puheita Helsingissä

Lisää ennakoimattomuutta, enemmän ahdistusta.

Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien maanantainen tiedotustilaisuus sysäsi Euroopan entistä syvemmälle epävakauteen, arvioivat Ylen haastattelemat tutkijat.

– Perinteinen transatlanttinen liitto Yhdysvaltain ja Euroopan välillä on ongelmissa, ja lisäksi pakkaa sekoittaa häirikkö Putin, globaalin hallinnon professori Brigid Laffan toteaa Ylelle puhelimitse.

Laffan työskentelee Eurooppalaisessa yliopistoinstituutissa Italian Firenzessä.

tutkija Brigid Laffan työpöytänsä ääressä
Euroopan yliopistoinstituutin globaalin hallinnon professori Brigid Laffan.European University Institute

Professori Laffanin mukaan Helsingin lehdistötilaisuus sekä Donald Trumpin puheet Brysselin Nato-kokouksessa ja Britanniassa ovat osoitus siitä, että meneillään on murrosaika. Maailmanpolitiikan vanhat säännöt eivät enää päde.

– Tämä on erittäin vakava varoitus meille kaikille eurooppalaisille. Elämme kovan geopolitiikan maailmassa, Laffan sanoo.

"Kääntyy jopa Putinia vastaan"

Sisäpoliittinen keskustelu Yhdysvalloissa käy Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen jäljiltä kuumana – myös presidentti Donald Trumpin omassa republikaanileirissä.

– Yleinen tulkinta Yhdysvalloissa näyttäisi olevan, että Trumpin tiedotustilaisuus oli erittäin epäonnistunut, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Ville Sinkkonen sanoo Ylelle.

Sinkkonen toteaa, että lehdistötilaisuudessa kuultiin vain vähän konkretiaa – lähinnä halu jatkaa ydinaseita rajoittavaa START-sopimusta.

– Kaksi suurinta ydinasevaltaa tässä keskustelivat, ja ydinaseriisuntakysymys tuli kokouksessa esille, Sinkkonen sanoo.

Kritiikkiä Trumpia kohtaan tulee nyt myös republikaaneilta, jotka ovat aiemmin varoneet arvostelemasta Trumpia.

– Olihan Trumpin esiintyminen aivan ennennäkemätöntä. Sitä voisi väittää niin heikoksi, että se kääntyi jopa presidentti Putinia vastaan, professori Laffan arvioi.

Mitä Euroopan pitäisi nyt tehdä?

Professori Laffanin mukaan Euroopan unionin on tulevina vuosina suhtauduttava turvallisuuteen entistä vakavammin ja vahvistettava rajavalvontaa vastauksena lisääntyvään epävakauteen.

Lisävaikeutta tuo se, että Britannian EU-eron seurauksena unionin jättää sotilaallisesti merkittävä ydinasevalta.

– Tulemme näkemään yrityksen luoda Eurooppaan turvallisuusstrategia, jossa ovat mukana vain halukkaat ja kykenevät, Laffan ennustaa.

EU ja Japani allekirjoittivat tiistaina merkittävän vapaakauppasopimuksen. Se on Laffanin mielestä hyvä uutinen.

– Eurooppa osoittaa, että se on sitoutunut kansainväliseen kauppajärjestelmään ja avoin liiketoiminnalle, Laffan sanoo.

Laffanin mielestä Euroopan unioni ei voi normalisoida Venäjä-suhteitaan ja poistaa pakotteita vielä pitkään aikaan. Erityisesti Ukrainan kriisiin olisi löydettävä ratkaisu ennen sitä.

– Venäjän itsensä on kiinnitettävä enemmän huomiota nykyaikaistumiseen ja taloutensa kehittämiseen, professori vaatii.

Lisää aiheesta:

"Koskaan aiemmin presidenttimme ei ole tukenut vihollista" – Trumpille sataa rajua kritiikkiä Yhdysvalloissa

Analyysi: Putin sulatti Trumpin sydämen parissa tunnissa ja sai haluamansa – Trumpin rooliksi jäi haukkua Venäjä-tutkintaa