Trumpin mielestä tapaaminen Putinin kanssa oli parempi kuin Nato-kokous – USA:n edustajainhuoneen puhemies Ryan harkitsisi lisäpakotteita Venäjälle

Trump arvioi Twitterissä päivä Helsingissä tapahtuneen Putinin tapaamisen jälkeen, että Venäjän presidentin tapaaminen oli parempi kuin Nato-kumppaneiden.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Trumpin ja Putinin kehonkieli oli jäyhää, mikä saattoi johtua osin molemminpuolisesta myöhästelystä.
Trump ja Putin maanantaina tiedotustilaisuudessa tavattuaan presidentinlinnassa ennen kahdenkeskisten neuvotteluiden alkamista.EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi Twitter-päivityksessään tiistaina päivä Helsingin huippukokouksen jälkeen, että hänen ensimmäinen kahdenkeskinen tapaamisensa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa oli parempi kuin sitä edeltänyt kokous Nato-kumppaneiden kanssa.

– Tapaamiseni Naton kanssa oli mahtava, ja keräsi valtavan määrän rahaa, tapaamiseni Venäjän Vladimir Putinin kanssa oli vielä parempi, Trump kirjoitti tviitissään, minkä jälkeen hän kirjoittaa asiasta uutisoidun valheellisella tavalla.

Samana päivänä Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemies, republikaani Paul Ryan kertoi uutistoimisto Reutersille, että hän on valmis harkitsemaan lisäpakotteita Venäjää vastaan. Ryanin mukaan uusilla pakotteilla ei ole kuitenkaan välitön kiire, vaan erikoissyyttäjä Robert Mullerin tulisi antaa saattaa tutkinta loppuun.

Ryan nimitti Venäjää uhkaavaksi hallinnoksi, joka ei jaa Yhdysvaltain intressejä tai arvoja.

Ryan antoi myös tukensa Yhdysvaltain tiedusteluyhteisön löydöksille siitä, että Venäjä sekaantui Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Hänen mielestään Yhdysvaltojen tulisi auttaa muita maita ehkäisemään Venäjän mahdollisia demokratian vastaisia vaikutusyrityksiä.

– Tehdään tämä nyt selväksi, jotta kaikki tietävät. Venäjä sekaantui vaaleihimme. Meidän tulee varmistaa, että Venäjä ei selviä siitä seurauksitta, ja meidän tulee myös auttaa liittolaisiamme, Ryan sanoi.

Trumpin tulkittiin asettuneen maanantaina Helsingissä Putinin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa Venäjän puolelle tutkinnassa, joka koskee Venäjän vaikuttamista Yhdysvaltojen vaaleihin. Yhdysvalloissa Trumpin kommentit, jotka kyseenalaistivat hänen omat tiedustelupalvelunsa ovat saaneet osakseen kovaa kritiikkiä.

Juttua päivitetty 17.7. klo 18:43. Lisätty Ryanin kertoneen, että Venäjän vastaisten lisäpakotteiden nostamisella ei ole välitön kiire.

Lue lisää:

"Yhdysvalloissa on itseymmärryksen kriisi" – Enää ei tiedetä, mitä poliittista linjaa Yhdysvallat edustaa, sanoo asiantuntija

Trumpin puheet Helsingissä järkyttävät kotimaassa: "Maanpetos", "Sai Yhdysvallat näyttämään heittopussilta"

Putin Venäjän Ykköskanavalla: Trump on pätevä presidentti – venäläisviestimet ovat hehkuttaneet Helsingin huipputapaamista menestykseksi

Tutkija Ylelle Trumpista ja Putinista: "Erittäin vakava varoitus kaikille eurooppalaisille" – Yhdysvalloissa purevat nyt omatkin koirat

Podcast: Helsingin huippukokous toi velmun hymyn Putinin kasvoille – "Trumpilla menee hirvittävästi aikaa tähän sotkuun"

Lähteet: AFP, Reuters