Afrikkalainen sikarutto lähestyy Suomea – herkästi tarttuvaa tautia löytyi jo 250 kilometrin päässä itärajasta

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: Tauti on huolestuttavan lähellä, mutta myös sen leviämistä torjutaan aiempaa järeämmin.

sikarutto
Ollikkalan sikatila
Afrikkalainen sikarutto uhkaa suomalaisia sikaloita.Ronnie Holmberg / Yle

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sai eilen aamulla ikäviä uutisia. Afrikkalainen sikarutto on tullut taas lähemmäksi Suomen itärajaa.

Venäläisiltä viranomaisilta saadun tiedon mukaan sikaruttoa on löytynyt Pietarin lähistöltä sijaitsevasta sikalasta noin 250 kilometriä Suomesta. Villisiat levittävät herkästi tarttuvaa tautia, ja niistä tautia on löytynyt noin sata kilometriä kauempaa Suomen rajasta.

– Kyllä se on huolestuttava tieto, että se lähestyy meitä. Tämä on osoitus kuitenkin siitä, että tieto kulkee. Tämä vaatii viranomaisyhteistyötä ja myös, että omia toimenpiteitä vahvistetaan, Leppä sanoo.

Maatalousministeri Jari Leppä Porin SuomiAreenassa.
Juha Kivioja / Yle

Villisikojen metsästys ja ruokakoira apuna ehkäisyssä

Tauti on siis yhä lähempänä, mutta myös sen leviämistä torjutaan Lepän mukaan nyt aiempaa järeämmin.

Metsästäjiä esimerkiksi kannustetaan pitämään villisikakannat kurissa jopa palkkioilla. Tulli puolestaan vahtii tarkasti, että EU:n ulkopuolelta tuotavat eläinperäiset tuotteet käyvät läpi tarkan syynin, ja etteivät matkailijat tuo eläinperäisiä elintarvikkeita alueilta, joissa afrikkalaista sikaruttoa esiintyy.

Vaalimaan rajatarkastusasemalla on kesäkuun puolesta välistä lähtien kokeiltu elintarvikkeille tarkoitettuja jäteastioita, joihin matkailijat voivat vapaaehtoisesti jättää lihatuotteet, joiden tuominen Suomeen ei ole sallittu. Lisäksi ruokakoira Aino etsii lihatuotteita matkailijoiden matkatavaroista.

– Olemme myös lisänneet infotauluja, joissa kerrotaan tilanteesta. Olemme seuranneet, miten matkailijat suhtautuvat ja todennäköisesti mallia laajennetaan Nuijamaan suuntaan, kertoo Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg.

Taudin leviäminen Suomeen olisi “katastrofaalinen asia”

Maa- ja metsätalousministeri kertoo, että afrikkalainen sikarutto huolestuttaa Eurooassa nyt laajasti. Tauti on jo aiemmin levinnyt joihinkin itäisiin EU-maihin, kuten Baltian maihin.

Vaikka tauti on erittäin tarttuva ja jo näin lähellä Suomea, ei ministeri pidä torjuntakeinoja epätoivoisina. Mutta koko ajan pitää myös seurata, rittävätkö nykyiset torjuntatoimet.

Taudin löytyminen Suomesta tarkoittaisi Lepän mukaan sitä, että sianlihanvienti tyssäisi siihen ja taloudelliset menetykset olisivat merkittävät.

– Kyllä siitä lähdetään, että emme sitä tänne halua. Se oli katastrofaalinen asia sikataloudellemme.

Afrikkalainen sikarutto (ASF)

  • sikojen ja villisikojen vakava verenvuotokuumetauti, jota aiheuttaa asfivirus
  • tauti on sioille tappava, mutta se ei tartu ihmiseen eikä muihin eläimiin
  • muut eläimet ja ihmiset voivat kuitenkin levittää tautia
  • tautia vastaan ei ole olemassa hoitoa eikä rokotetta