Barack Obama tuomitsi voimakkaasti piittaamattomuuden faktoista – puhui Nelson Mandelan muistotapahtumassa

Ex-presidentti kritisoi "voimamiespolitiikkaa" ja varoitti "pelon ja kaunan politiikasta". Harvoin julkisuudessa presidenttiytensä jälkeen esiintynyt Obama puhui Etelä-Afrikassa Nelson Mandelan muistojuhlassa.

Ulkomaat
Barack Obama puhui Nelson Mandelan muistotilaisuudessa Johannesburgissa tiistaina. Obama on esiintynyt julkisuudessa harvakseltaan sen jälkeen, kun hän jätti Yhdysvaltain presidentin viran seuraajalleen Donald Trumpille.
Barack Obama puhui Nelson Mandelan muistotilaisuudessa Johannesburgissa tiistaina.Epa

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama varoitti "oudoista ja epävarmoista" ajoista puheessaan, jonka hän piti Etelä-Afrikan Johannesburgissa tiistaina.

Obama puhui yli 10 000 kuulijalle tapahtumassa, joka järjestettiin sen kunniaksi, että Etelä-Afrikan ikonisen johtajan Nelson Mandelan syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta.

Puheessaan Obama oli huolissaan "pelon ja kaunan politiikan" leviävämisestä maailmassa. Hän otti hampaisiinsa poliitikot, jotka ajavat tällaista politiikkaa ja sanoi, että nämä "etenevät vauhdilla, jota ei olisi voinut kuvitella vain muutama vuosi sitten".

Obama kehotti intohimoiseksi luonnehditussa puheessaan ihmisiä pitämään hengissä ne ihanteet, kuten demokratian, erilaisuuden ja suvaitsevaisuuden, joiden eteen Mandelakin työskenteli.

Useat Obaman puheen kohdat voidaan nähdä verhottuina piikkeinä Yhdysvaltojen nykyistä presidenttiä Donald Trumpia kohtaan.

Obama kritisoi ilmastonmuutoksen kieltäjiä, rotuihin perustuvaa maahanmuuttopolitiikkaa, suitsimatonta kapitalismia ja "voimamiespolitiikkaa".

Barack Obama puhui Nelson Mandelan muistotilaisuudessa Johannesburgissa tiistaina. Obama on esiintynyt julkisuudessa harvakseltaan sen jälkeen, kun hän jätti Yhdysvaltain presidentin viran seuraajalleen Donald Trumpille.
Obama on esiintynyt julkisuudessa harvakseltaan sen jälkeen, kun hän jätti Yhdysvaltain presidentin viran seuraajalleen Donald Trumpille.Epa

Obama ei maininnut Trumpia nimeltä, mutta monet hänen esille nostamistaan huolenaiheista ovat teemoiltaan kuin suoraan Yhdysvaltain nykypolitiikasta.

Obama puhui voimakkaasti myös tosiasioihin perustuvan päätöksenteon puolesta. Hänen mukaansa ilman faktoja ei ole pohjaa yhteistyölle.

– Jos sanon, että tämä on puhujankoroke ja te sanotte, että se elefantti, on meidän vaikea olla yhteistyössä, Obama sanoi puheessaan BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Apartheidin vastaisen kamppailun ikonia muistellaan

Nelson Mandelan syntymästä tulee keskiviikkona kuluneeksi sata vuotta, minkä vuoksi Mandelaa on muisteltu Etelä-Afrikassa ja maailmalla. Mandela kuoli 95-vuotiaana vuonna 2013.

Mandela nousi tasa-arvo- ja ihmisoikeusikoniksi hänen kamppailtuaan Etelä-Afrikan valkoisen vähemmistön apartheid-politiikkaa vastaan. Mandela muistetaan rauhanomaisesta politiikastaan rotujen välisten jännitteiden poistamiseksi.

Mandela oli Etelä-Afrikan apartheid-hallinnon aikaan vangittuna 27 vuotta vuosina 1962–1990. Vuonna 1994 hänet valittiin Etelä-Afrikan presidentiksi maan ensimmäisissä vapaissa vaaleissa.

Barack Obama on nimittänyt Mandelaa aikaisemmin 1900-luvun viimeiseksi suureksi vapauttajaksi.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, STT