Trump pyörsi Helsingin kohupuheitaan väittämällä seonneensa sanoissa – hyväksyy nyt tiedustelutiedot Venäjän sekaantumisesta vaaleihin

Trump vakuutti tukeaan Yhdysvaltojen tiedusteluorganisaatioille ja kertoi uskovansa Venäjän vaalivaikuttamiseen. Trump selitti maanantaista kohua herättänyttä lausuntoaan väittämällä, että tuli sanoneeksi "would", kun tarkoitti "would not".

Trumpin ja Putinin huippukokous
Trump pyörsi Helsingin kohupuheitaan
Trump pyörsi Helsingin kohupuheitaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on pyörtänyt Helsingin huippukokouksessa vain päivää aikaisemmin antamiaan kohulausuntoja.

Trump vakuutti, että hän hyväksyy tiedustelutiedot Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja että hänellä on täysi luottamus maansa tiedusteluelimiin.

Trump sanoi, että hänen mielestään Venäjän sekaantuminen vaaleihin ei kuitenkaan vaikuttanut niiden tulokseen.

Samalla Trump kiisti minkäänlaisen vehkeilyn Venäjän kanssa.

Trump sanoi myös, että Yhdysvaltain hallinto aikoo estää Venäjän mahdolliset yritykset vaikuttaa marraskuun 2018 välivaaleihin.

Trump piti tiedotustilaisuuden tiistai-iltana ennen tapaamistaan kongressin republikaaniedustajien kanssa. Tilaisuus oli Trumpin ensimmäinen julkinen esiintyminen Putinin tapaamisen jälkeen.

Donald Trump ja Vladimir Putin.
Donald Trump ja Vladimir Putin.Brendan Smialowski / AFP

Trumpin myönsi virheensä, mutta samalla arvosteli mediaa: "Sen olisi pitänyt olla teille selvää"

Trump selitti myös mitä hän oikeasti tarkoitti laajaa kuohuntaa herättäneillä lausunnoillaan päivää aikaisemmin. Trump sanoi maanantaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin rinnalla pitämässään tiedotustilaisuudessa Helsingissä, ettei näe mitään syytä, miksi Venäjä olisi sekaantunut Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Trump selitti sanoneensa yhden sanan väärin: "would", kun hän tarkoitti sanoa "wouldn't". Kaksi kirjainta kääntää lauseen merkityksen päinvastaiseksi.

Trumpilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, uskooko hän tiedusteluorganisaatioitaan, joiden mukaan Venäjä on sekaantunut Yhdysvaltain vaaleihin.

Trump vastasi: "I don't see any reason why it would be", eli "En näe mitään syytä miksi se olisi ollut (Venäjä).

Trump myönsi siis virheensä, mutta ei kuitenkaan pyytänyt sitä anteeksi tai pahoitellut sitä. Sen sijaan hän arvosteli mediaa siitä, ettei se ymmärtänyt hänen selvää virhettään.

– Sen olisi pitänyt olla teille selvää, mutta tarkennan sanomaani joka tapauksessa, Trump sanoi.

Trump on saanut Yhdysvalloissa rankkaa kritiikkiä esiintymisestä, joka tulkittiin Putinia myötäileväksi. Esimerkiksi CIA:n entinen johtaja John Brennan kutsui Twitterissä Trumpin toimia maanpetokselliseksi. Jopa Trumpia yleisesti tukeva Fox News -televisiokanava moitti presidentin puheita.

Trump koki lähteneensä neuvotteluihin etulyöntiasemasta

Trump sanoi lähteneensä maanantaina Helsingissä neuvotteluihin Putinin kanssa "valtavan voimakkaasta asemasta", koska Yhdysvaltain talous on kasvussa ja armeija suuri.

Trump kertoi hänen ja Putinin keskustelleen lukuisista aiheista, kuten Syyrian sodasta, Iranin ydinrajoitteista ja Israelista.

Lisäksi Trump sanoi Putinin vakuuttaneen tuestaan Pohjois-Korean ydinaseriisunnassa.

Lue lisää:

"Yhdysvalloissa on itseymmärryksen kriisi" – Enää ei tiedetä, mitä poliittista linjaa Yhdysvallat edustaa, sanoo asiantuntija

Trumpin mielestä tapaaminen Putinin kanssa oli parempi kuin Nato-kokous – USA:n edustajainhuoneen puhemies Ryan harkitsisi lisäpakotteita Venäjälle

Tutkija Ylelle Trumpista ja Putinista: "Erittäin vakava varoitus kaikille eurooppalaisille" – Yhdysvalloissa purevat nyt omatkin koirat

Lähteet: Reuters, AFP, AP, STT