Niinistö purki somessa tuntojaan huippukokous-ruljanssin jälkeen: "Korviini jäi soimaan erityisesti erään amerikkalaissenaattorin sanat"

Tiistaina Jorvin sairaalassa leikkauksessa ollut Niinistö toivoo, ettei tullut sairaalan heräämössä paljastaneeksi salaisuuksia.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Niinistö naureskelee Trumpin kanssa.
Donald Trump ja Sauli Niinistö naureskelivat Mäntyniemen terassilla.Kimmo Brandt / EPA

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö julkaisi tiistai-iltana Facebook-tilillään kirjoituksen (siirryt toiseen palveluun) Trump-Putin-kokouksen jälkeisistä tunnelmistaan. Niinistö kertoo olevansa helpottunut siitä, että ruljanssista selvittiin. Suomalaisia presidentti kehui luotettaviksi ja kiitti huippukokouksen parissa työskennelleitä ja helsinkiläisiä, joille kokouksesta aiheutui myös vaivaa.

– Kunnioittavat kiitokseni kaikille niille tuhansille, jotka eri tehtävissä suoriutuivat jättiurakasta tiukassa aikataulussa. Monet paahtavassa helteessä virka- tai asepuvussa, monet palvelemassa hektistä tiedon välittämistä, jotkut majoittamassa tai kuljettamassa vieraita jne, Niinistö kirjoittaa.

Niinistön mukaan moni mielenosoitus perustui ideaan, jossa ilmaistaan mieltä hyvien asioiden puolesta. Presidentti pohti myös kirjoituksessaan, että Suomi saattaa olla vakain ja onnellisin maa juuri niiden vuoksi. Hän arveli, että viesti meni perille.

– Minulle oli siitä paljon apua, ei tarvinnut osoittaa vieraita sormella vaan riitti kun viittasi mielenosoituksiin ja kertasi niissä esillä olleet hyvät asiat.

"Tapaamisen lopputulosta on arvioitu ja arvosteltu"

Niinistön mukaan ennen tapaamista uhkakuvia esillä enemmän, kuin toiveita hyvistä saavutuksista.

– Tästä johtuen sain useita viestejä ja vetoomuksia torjua uhkaa ja nostaa esiin transatlanttista ja eurooppalaista kokonaisturvallisuutta tai erikseen Ukrainan, Itämeren, Baltian ja Suomen turvallisuuskysymyksiä taikka sitten korostaa sääntömääräistä maailmanjärjestystä, ihmisoikeuksia ja vapauksia.

– Korviini jäi soimaan erityisesti erään amerikkalaissenaattorin sanat: ”Olet viimeinen päämies joka puhuu presidentti Trumpille ennen hänen Putin-tapaamistaan. It’s on You”, Niinistö kirjoittaa Facebook-julkaisussaan.

Uhkakuvien toteutumatta jääminen oli suuri helpotus, Niinistö kirjoittaa. Hänen mukaansa tapahtuman anti oli selkeä.

– Negatiivisen puuttuminen on tässä positiivista. Keskusteluyhteys on luotu ja keskustelun aiheita lähdetään työstämään. Asevalvonta ja aseriisunta sekä strateginen vakaus olivat eniten toiveita herättäviä kokonaisuuksia.

Presidentti Niinistölle tehtiin tiistaiaamuna pieni päiväkirurginen toimenpide Jorvin sairaalassa. Presidentin kanslian mukaan leikkaus sujui hyvin. Niinistö on jo kotiutettu. Toipumisen on arvioitu kestävän noin viikon.

Niinistö mainitsi leikkauksen myös kirjoituksessaan.

– Tänä aamuna leikkaussalin heräämössä eiliset vielä päässäni jatkuivat, toivottavasti en puhellut isoon ääneen, ainakaan salaisuuksia, presidentti sanailee.

Venäjän ja Yhdysvaltojen presidentit Vladimir Putin ja Donald Trump kohtasivat maanantaina huippukokouksessa Helsingissä. Presidentti Niinistö keskusteli molempien presidenttien kanssa myös kahden kesken. Keskustelut Putinin kanssa jatkuvat elokuussa, kun Niinistö vierailee Venäjällä.

Lue lisää:

Trump pyörsi Helsingin kohupuheitaan väittämällä seonneensa sanoissa – hyväksyy nyt tiedustelutiedot Venäjän sekaantumisesta vaaleihin

Trumpin mielestä tapaaminen Putinin kanssa oli parempi kuin Nato-kokous – USA:n edustajainhuoneen puhemies Ryan harkitsisi lisäpakotteita Venäjälle

Viikkojen jättivalmistelut, ohi hetkessä – Nämä 5 asiaa Suomelle jäi käteen Trumpin ja Putinin huippukokokouksesta

Niinistö Trumpin ja Putinin tapaamisesta: "Puhuimme Euroopan merkityksestä ja Itämeren sotilaallisesta harjoitustoiminnasta"