Trump: Pohjois-Korean ydinaseriisunnalla ei ole aikarajaa

Aiemmin ydinaseriisunnan oli luvattu alkavan pian ja etenevän nopeasti.

ydinaseriisunta
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald TrumpMichael Reynolds / EPA

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoo, ettei Yhdysvallat ole asettanut Pohjois-Korealle minkäänlaista takarajaa ydinaseriisunnassa. Trumpin mukaan ydinaseriisunnan edistymisen suhteen ei ole annettu aikarajaa.

Aikaisemmin Trump ja muut hänen hallintonsa edustajat olivat sanoneet, että ydinaseriisunta alkaisi saman tien, hyvin pian tai hyvin nopeasti. Ulkoministeri Mike Pompeo oli jopa sanonut, että maa saataisiin riisuttua kokonaan ydinaseista Trumpin ensimmäisen presidenttikauden aikana eli noin vuoden 2020 loppuun mennessä.

Yhdysvallat ja Pohjois-Korea sopivat ydinaseriisunnasta, kun Trump tapasi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin. He eivät kuitenkaan sopineet hankkeen aikataulusta tai muista käytännön yksityiskohdista. Tapaamisesta on nyt kuukausi, eikä Trumpin hallinto ole kertonut yksityiskohdista sopimisen edenneen millään tavoin.

Hiljattain Pohjois-Korea valitti julkisesti, että Yhdysvallat esittää yksipuolisia ja ahneita vaatimuksia, ja että maa on pettynyt tähänastisiin neuvotteluihin.

Trump kuitenkin vakuutti tiistaina toimittajille, että neuvottelut etenevät "erittäin, erittäin hyvin".

Trump: Keskustelin Putinin kanssa Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo keskustelleensa Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta Venäjän presidentti Vladimir Putin kanssa maanantaina Helsingin huippukokouksessa. Molemmat johtajat keskustelivat myös ydinaseiden vähentämisestä maailmanlaajuisesti.

Trump puhuu toimittajille Valkoisessa talossa tiistaina. Samalla hän sanoi, että Pohjois-Korean ei tarvinnut kiirehtiä, sillä aikarajaa ei ole annettu.

Aiheesta muualla:

Trump says 'no rush' on North Korea nuclear negotiations (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AFP