1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsissa edelleen kymmeniä maastopaloja

Sammutustöitä ovat hidastaneet kaluston ja palomiesten puute. Ruotsissa varautumattomuudesta kritisoidaan maan hallitusta.

maastopalot
Sammutustöitä Hammarstrandissa, Ruotsissa heinäkuussa 2018.
Sammutustöitä Hammarstrandissa, Ruotsissa heinäkuussa 2018.Mats Andersson / EPA

Ruotsissa maastopalot ovat riehuneet kymmenillä paikkakunnalla. Paloja on ollut pohjoisesta Jokkmokkista Etelä-Korsbergaan.

Aftonbladetin (siirryt toiseen palveluun) mukaan maanataina paloja oli noin 40 paikkakunnalla. Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan tiistaina laajempia maastopaloja oli noin 70 lähes 50 paikkakunnalla.

Ihmisiä on jouduttu evakuoimaan, mutta tiettävästi kukaan ei ole kuollut palojen seurauksena.

Pelastusviranomaisten mukaan kyseessä on Ruotsin viime aikojen voimakkaimmat ja pahimmat maastopalot. Sammutustöitä ovat hidastaneet sammutuskaluston rajallinen määrä ja pula palomiehistä.

Ruotsi on pyytänyt apua muilta Euroopan mailta. Italiasta tulee keskiviikkona avuksi kaksi sammutuslentokonetta.

Hallitukselle kritiikkiä varautumisesta

Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan kritiikki suuntautuu maan hallitukseen, koska varautuminen metsäpaloihin ei ole tarpeeksi hyvä.

Keskustapuolue haluaa, että Ruotsi ostaa omia koneita palojen torjumiseksi, eikä luoteta yhteisiin eurooppalaisiin resursseihin.

– Haluamme, että meillä on oma kansallisen valmius, sanoi puolueen tiedottaja Daniel Bäckström.

Sisäministeri luottaa EU:n valmiuteen

Sisäasiainministeri Morgan Johansson uskoo, että Ruotsilla on lähtökohtaisesti hyvä pelastuspalvelu ja palontorjuntavalmius hätätilanteissa, mutta nykyisen tilanne on syytä tarkastaa. Hänen mielestä pitäisi tarkastella EU:n kapasiteettia pikemminkin kuin omien sammutuslentokoneiden hankkimista.

– Olen luonnollisesti valmis tarkistamaan, miten järjestelmä toimii tällä hetkellä. Haluaisin järjestelmää, jossa EU pystyy rakentamaan suuremman kapasiteetin ja jossa osa tästä kapasiteetista voidaan sijoittaa Pohjois-Eurooppaan. Voimme jakaa kustannukset. Mutta se on myös resurssikysymys, Morgan Johansson sanoo tiistain uutisissa.

Johanssonin mukaan on syytä muistaa, että ilmastonmuutos voi edistää tulevien tulipalojen lisääntymistä.

Lue myös:

Metsäpalot piinaavat Ruotsia – sammutusapua saadaan Italiasta

Lue seuraavaksi