Sitkeät maastopalot riivaavat Lappia – Tervolassa paloa on taltutettu jo kolmena päivänä

Lapin maakunta
metsä palaa ilmakuva
Jyri Jäntti / Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos

Lapissa on taltutettu useita maasto- ja metsäpaloja. Sodankylässä ja Kittilässä on ollut tiistaina neljä paloa, joista kolmessa on meneillään jälkivartiointi ja yksi on saatu sammutettua kokonaan.

Lapin pelastuslaitokselta kerrotaan, että suurin tulipaloista oli Kittilän Kiistalassa, jossa maastoa paloi 6-7 hehtaaria.

Maastopalon taltuttamiseen saatiin avuksi myös helikopteri, joka tosin kävi välillä auttamassa toisellakin palopaikalla ennen kuin palasi jälleen avustamaan Kiistalan palon sammuttamisessa.

Pienempiä paloja on ollut Sodankylässä Oratunturilla, Porttipahdassa ja Kuusivaarassa. Oratunturilla maastoa on palanut noin neljä hehtaaria ja muissa arviolta kaksi hehtaaria.

Ylitorniolla huilataan hetki ja jatketaan sitten

Ylitorniolla tiistai-iltana alkaneet sammutustyöt laitettiin varhain keskiviikkona tauolle, jotta illan ja yön aikana sammutustöissä olleet miehet pääsevät välillä levähtämään.

Palopaikkaa Ylitornion Portimojärven alueella jälkivartioidaan ja sammutustöihin palataan keskiviikkona aamupäivällä.

– Sammutustöissä on ollut noin parikymmentä miestä kerrallaan ja porukkaa on vaihdettu yön kuluessa, kuvailee Kemi-Tornio alueen päivystäjä Lauri Manninen Lapin pelastuslaitokselta.

Kaikki vapaaehtoisista palokuntalaisista eivät pääse kuitenkaan levähtämään, sillä osalla heistä on edessään työpäivä sammutusurakasta huolimatta. Palomiesten jaksamisesta on huolissaan myös Kittilän alueen päivystäjä Kari Kuosmanen.

– Toistaiseksi porukkaa on riittänyt, mutta miespula tulee eteen näissä tilanteissa nopeasti, luonnehtii Kuosmanen.

Lauantaina syttynyt maastopalo kytee yhä Tervolassa

Lisäksi Lapin pelastuslaitos on taltuttanut Tervolassa jo kolmatta vuorokautta sitkeää maastopaloa, joka on imeytynyt syvälle aluskasvillisuuteen.

Tervolan maastopalo havaittiin sunnuntaina iltapäivällä, mutta sen epäillään syttyneen jo lauantaina. Tällä hetkellä palopaikalla on jälkivartiointi, josta huolehtivat alueen maanomistajat.