Lapissa hätyytellään jo kaikkien aikojen lämpöennätystä – myös rannikolla mentiin yli 30 asteen

Helteistä voi nauttia nyt Lapin jokaisessa kolkassa. Kaikkein lämpimintä on ollut Utsjoen Kevolla.

Lapin maakunta
Paljaat varpaat vedessä.
Riikka Rautiainen/ Yle

Lapissa oli tiistaina tukala hellepäivä, sillä lämpötilat kohosivat laajalti yli 30 asteen.

Ilmatieteen laitoksen havaintoasemien tietojen mukaan kaikkein lämpimintä on ollut Utsjoen Kevolla, jossa mitattiin 32,7 astetta.

Tämä jää vain hivenen Lapin kaikkien aikojen ennätyksestä, joka on 32,9 astetta. Se mitattiin heinäkuussa 1970 Kemi-Tornion lentoasemalla ja heinäkuussa 1988 Utsjoen Kevolla.

Helle on saavuttanut myös Käsivarren Lapin

Tiistaina Lapin toiseksi lämpimin paikka oli Rovaniemi, jossa rautatieasemalla mitattiin 32,2 astetta. Lentoasemalla asteita oli hivenen vähemmän, 30,8.

Yli 30 asteen lämpötiloja on ollut muun muassa Sodankylässä, Sallassa, Ylitorniolla, Ranualla, Pellossa, Kittilässä, Torniossa ja Kemissä.

Hellettä on piisannut myös esimerkiksi Käsivarren Lapissa, sillä Enontekiön Näkkälässä mitattiin 29,5 astetta ja Kilpisjärven kyläkeskuksessa 28,3 astetta.

Sodankylässä tehtiin puolestaan uusi paikkakuntakohtainen lämpöennätys, kun päivälämpötila kohosi 31,8 asteeseen. Aiempi ennätys, 31,7 astetta, tehtiin Sodankylän asemalla yli sata vuotta sitten.

Helteinen sää on saavuttanut myös rannikon

Yli 30 asteen mentiin myös aivan Perämeren rannikolla, kun Kemin Ajoksessa mitattiin 30,9 astetta. Lämmintä on ollut myös merellä, sillä Kemi ykkösen majakalla lämpötila kipusi 27,6 asteeseen. Kemi-Tornion lentoasemalla päästiin 31,1 asteen lämpötilaan.