1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Meksiko

Meksikon tuleva hallitus punnitsee huumeiden osittaista laillistamista

Sisäministerin mukaan Meksikon pitäisi ottaa mallia Yhdysvalloista ja laillistaa marihuanan käyttö.

Huumesodan hinta. Kadonneiden opiskelijoiden omaiset osoittivat mieltään joulukuussa 2014 Guerreron osavaltiossa Meksikossa. Alkuvuodesta 2015 selvisi, että kaikki 43 opiskelijaa oli surmattu. Kuva: Sashenka Gutierez / EPA

Meksikon tuleva presidentti Andrés Manuel López Obrador on luvannut sisäministerilleen Olga Sánchez Corderolle vapaat kädet rauhan palauttamiseksi maahan, uutistoimisto AFP raportoi.

Tämä voi tarkoittaa merkittäviä muutoksia Meksikon huumausainepolitiikkaan, sillä tuleva sisäministeri kannattaa marihuanan laillistamista.

– Kanada on jo laillistanut (marihuanan viihdekäytön) kuten myös lähes puolet Yhdysvaltojen osavaltioista. Mitä me oikein ajattelemme? Miksi me tapamme toisiamme, kun Pohjois-Amerikka ja monet Euroopan maat ovat laillistaneet marihuanan? Cordello pohti aikaisemmin heinäkuussa yhdysvaltalaisen radiokanavan haastattelussa.

Meksiko on yksi maailman suurimmista huumausaineiden tuottaja- ja läpikulkumaista. Arviolta 200 000 ihmistä on kuollut tai kadonnut sen jälkeen, kun Meksikon hallitus julisti vuonna 2006 sodan järjestäytynyttä huumausainerikollisuutta vastaan.

Tuleva sisäministeri aikoo jättää Meksikon kongressille lakiesityksen siirtymäkauden oikusjärjestelmästä. Uudessa järjestelmässä rikollisille luvattaisiin lievempiä tuomioita vastineeksi yhteistyöstä rikosten selvittämisessä, Cordello kertoi alkuviikosta.

Maahan perustettaisiin myös erilaisia totuuskomissioista selvittämään kadonneiden ihmisten kohtaloita.

Meksikon seuraava presidentti López Obrador ja uusi hallitus astuvat virkaan joulukuussa. Toistaiseksi tuleva presidentti ei ole ottanut julkisesti kantaa huumausaineiden laillistamisen puolesta. Hän on kuitenkin ehdottanut mahdollisuutta armahtaa esimerkiksi unikkoa viljeleviä maatyöläisiä osana rauhanprosessia.

Lue lisää:

Historiallinen vallanvaihto Trumpin naapurissa – Äänivyöryllä valittu vasemmistolainen presidentti lupaa kitkeä Meksikosta korruption