Belgialaisyhtiö investoi lähes 50 miljoonaa euroa Haminan satamassa – kerrostalon kokoiset öljyteollisuuden osat kulkevat Suomen kautta

Belgialainen Sarens ja HaminaKotka -satamayhtiö ovat sopineet öljynpumppauslaitteisiin liittyvän projektin merkittävästä laajentamisesta.

satamat
Jättilaiva
Juha Korhonen / Yle

Belgialainen Sarens Group aikoo yli kaksinkertaistaa investointinsa Haminan satamassa. Kyse on öljynpumppauksessa käytettävien jättimäisten osien eli moduulien laivauksesta Haminan kautta Kazakstanin öljykentille.

Yhtiö oli aiemmin suunnitellut investoivansa Haminan projektiin noin 20 miljoonaa euroa, mutta investointia ollaan nyt kasvattamassa reiluun 46 miljoonaan euroon. Sarens tuo projektin ajaksi Haminaan noin 150 omaa logistiikan asiantuntijaa.

Sarens on erikoistunut nostureiden vuokrauspalveluihin, raskaisiin nostoihin ja teknisiin kuljetuksiin. Yhtiö ja HaminaKotka -satamayhtiö solmivat syksyllä 2016 sopimuksen merikuljetuksista.

Hankkeen laajentamiseen liittyy myös satamayhtiön suunnitelma hankkia satama-alueelta suuri varasto, joka aiotaan romuttaa lisätilan saamiseksi moduulien varastointia varten. HaminaKotka Oy:n mukaan se on investoinut sataman infrastruktuuriin noin kolme miljoonaa euroa.

Ensimmäinen erä moduuleja saapui Haminaan maanantaina. Moduulit vastaavat kooltaan kolmikerroksista kerrostaloa. Kyse on kansainvälisesti suuresta projektista, jonka rahallinen arvo on noin 40 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Hankkeessa ovat mukana Kazakstanin valtion lisäksi muun muassa maailman suurimpiin öljy-yhtöihin kuuluvat amerikkalaiset Exxon ja Chevron sekä kiinalainen laivanvarustamo ja kuljetusjätti Cosco.