Hyppää sisältöön

Meilahden sairaala-alueella laaja sähkökatko, syynä todennäköisesti valtakunnallinen verkkohäiriö – "Ei vaaraa potilasturvallisuudelle"

Sähköt olivat poissa Meilahden sairaala-alueella noin tunnin keskiviikkoaamuna.

Sähkökatkon syytä selvitetään parhaillaan. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Sähkökatko alkoi aamulla noin kello 08.30. Sähköt palautuivat noin tunnin kuluttua.

– Tällä hetkellä kaikki toimii ihan normaalisti, mikään yksikkö ei ole enää ilman sähköä, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Husin vastaava johtajaylilääkäri Petri Bono.

Potilasturvallisuus ei Bonon mukaan ole vaarantunut, sillä kriittisten yksiköiden lisävaravoimalaitteet, kuten Meilahden tornisairaalan leikkaussalien akkukäyttöiset lisävaravoimalaitteet, toimivat katkon aikana normaalisti.

Sähkökatkon syynä oli Husin voimakeskuksen 10 kV -kytkimien häiriö.

– Poikkeukselliseksi katkoksen teki se, että joidenkin kiinteistöjen varavoimalaitteet eivät kytkeytyneet päälle kuten piti. Nyt siellä selvitetään miksi näin kävi ja korjaustyöt ovat käynnissä, Bono sanoo.

Myöhemmin iltapäivällä sähkökatkoksen syyksi oli varmistumassa valtakunnallinen verkkohäiriö.

Jännitehäiriön puolestaan aiheutti Olkiluodon voimalassa räjähtänyt virtamuuntaja. Husin tiedotteen mukaan räjähdyksestä seurasi yli sekunnin mittaisen jännitehäiriön, joka levisi Fingridin kantaverkkoon, ja tästä myös pääkaupunkiseudulle.

Meilahden sairaala-alueen sähkönjakelu on varmistettu kolminkertaisella laitteistolla eikä normaalitilanteessa kyseinen tapahtumaketju olisi aiheuttanut sähkökatkosta. Nyt kuitenkin Meilahden leikkaussalisiiven varavoimakone oli tilapäisesti korjattavana.

STT:n tietojen mukaan helteiden aiheuttama rasitus saattoi olla syynä virtamuuntajan tulipaloon Olkiluodon ydinvoimalassa.

Katkos kesti noin tunnin ja sähköt ovat palautuneet kaikkiin kiinteistöihin noin kello 09.45 mennessä.