Hyppää sisältöön

Katso video: Tältä näyttää Suomen pisin lohkareluolasto – Kolin Repouurolla on pituutta noin 280 metriä

Kolin kansallispuistossa sijaitseva luonnon luolasto on uusimpien mittaustulosten mukaan Suomen pisin.

Suomen pisin luonnonluolasto on mitattu Kolilla
Suomen pisin luonnonluolasto on mitattu Kolilla

Repouuron lohkareluolaston pituudeksi on lasermittauksessa saatu noin 260–280 metriä. Luolastoa mittasivat kolmen vuoden ajan yläsavolaiset luolaharrastajat Joni Balk ja Pekka Honkakoski.

– Kokonaispituus kaikkine umpiperineen ja sivukäytävineen olikin niin pitkä, että jos olisimme etukäteen tienneet, en tiedä, olisimmeko aloittaneet mittauksia ollenkaan, Pekka Honkakoski nauraa.

Ennen Repouuron mittauksia Suomen pisimpänä luolana on pidetty Enontekiössä sijaitsevaa Toskaljärven luolaa. Sillä on pituutta 150–170 metriä.

Jääkauden synnyttämä monimutkainen labyrintti

Repouuron luolasto ei ole yksittäinen luola vaan jääkauden synnyttämän louhikon alla kiemurteleva monimutkainen labyrintti.

– Luolastossa on kammioita, joihin mahtuu kerralla useita ihmisiä. Kammioita yhdistävät käytävät, joissa pitää kulkea kontaten. Lisäksi siellä on muutamia niin ahtaita paikkoja, että isompi ihminen juuttuu niihin kiinni, Pekka Honkakoski kertoo.

Luolaston todellisen pituuden lisäksi Pekka Honkakoski ja Joni Balk löysivät mittausten aikana Repouurosta uusia reittejä.

Aikaisemmin oli tiedossa, että luolastossa voi kulkea 127 metrin pituisen matkan kulkematta saman pisteen kautta uudelleen.

Luolassa voi kulkea eteenpäin kaikkiaan 156:n metrin matkan, kulkematta saman kohdan kautta uudelleen.

Pekka Honkakoski

– Kun luolaston pituudeksi paljastui 260–280 metriä halusimme selvittää, eikö myös luolan läpi kuljettavissa oleva reitti olisi pidempi kuin mitä aikaisemmin oli laskettu, Honkakoski kertoo.

– Nyt luolassa voi kulkea eteenpäin kaikkiaan 156 metrin matkan, kulkematta saman kohdan kautta uudelleen.

Ilman opastusta ja asiallista varustusta ei luolastoon kuitenkaan voi Honkakosken mukaan lähteä.

– Repouuroon on parasta tutustua opastettuna. Varusteiksi pitää varata kypärä ja kumihanskat suojaamaan teräviltä kiviltä. Lisäksi mukaan tarvitsee haalarin ja kaksi valoa siltä varalta, että toinen lamppu rikkoutuu, listaa Honkakoski.

– Luolan ulkopuolella pitää jonkun tietää, monelta olette tulossa sieltä ulos. Jos porukasta ei kuulu sovittuun kellon aikaan mennessä, ulkopuolelle jäänyt vahti soittaa hätänumeroon, Honkakoski muistuttaa.

.
.