Välimeren riipaiseva ongelma – merta ylittävien siirtolaisten määrät vaihtelevat, kuolemien määrä pysyy vakiona

Italia ei ota pelastusaluksia vastaan, EU taas valmistelee siirtolaiskeskuksien perustamista.

Välimereltä pelastettuja siirtolaisia pelastusjärjestö Proaktiva Open Armsin laivalla 2. heinäkuuta Kuva: Olmo Calvo / AFP

Espanjalainen pelastusjärjestö Proaktiva Open Arms julkaisi tiistaina karmeita kuvia Välimereltä. Järjestön materiaalissa nainen ja lapsi löytyivät hukkuneina ajelehtimassa rikkinäisen kumiveneen päällä.

Järjestön mukaan Libyan rannikkovartiosto oli pelastanut lautalta noin 158 ihmistä, mutta jättänyt loput ajelehtimaan mereen. Lautalta löytyi myös kolmas ihminen, joka oli elossa ja hänet pelastettiin.

Kaksi siirtolaista

Keskiviikkona CNN Türk kertoi Pohjois-Kyproksen rannikon lähellä uponneesta siirtolaisaluksesta. Onnettomuudessa kuoli 19 ihmistä ja pelastettiin 103. Lisäksi kymmeniä on kateissa.

Toissa vuonna pahin tilanne

Välimerellä kuolleiden määrät eivät ole vähentyneet, vaikka Eurooppaan saapuneita on ollut tänä vuonna vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

YK:n tilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Välimerellä on hukkunut tai kadonnut viime vuosina yli 3 000 siirtolaista. Tänä vuonna on kuollut tai kadonnut kuolleita tähän mennessä 1 410.

Kansainvälinen siirtolaisjärjestön IOM:n tilaston (siirryt toiseen palveluun) luvut ovat hieman erilaiset: siirtolaisjärjestön mukaan viime vuonna kuolleita oli 2 381 ja tänä vuonna kuolleita on ollut keskiviikon luvun mukaan 1 443.

Tänä vuonna yli 50 000 ihmistä on saapunut Eurooppaan Välimeren kautta, mikä on tuntuvasti vähemmän kuin viime vuonna tähän aikaan – silloin heitä oli yli 100 000.

Heinäkuussa Välimeren kautta saapuneita on ollut hieman yli 5 300, mikä on viime vuoden lukuun verrattuna vähemmän.

Silti tässä kuussa jo yli 140 ihmistä on kuollut tai kadonnut yrittäessään ylittää Välimerta veneellä. Viime vuoden heinäkuussa kuolleita oli hieman yli 130.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR odottaa heinäkuussa tilanteen huononevan, sillä loppukesästä Välimeren ylitykset yleensä lisääntyvät.

Nämäkin luvut vaihtelevat. Esimerkiksi The National -sivusto kirjoittaa, että yli 200 on kuollut (siirryt toiseen palveluun) heinäkuun alussa ylittäessään Välimerta meriteitse.

Pahin tilanne oli toissa vuonna, jolloin noin yli 5 000 siirtolaista kuoli tai katosi Välimerellä.

Pelastajat ongelmissa

Proaktiva Open Arms järjestö syytti raportoimistaan kuolemista Libyan rannikkovartioston lisäksi Italiaa, joka rahoittaa ja kouluttaa Libyan rannikkovartiostoa.

Italian sisäministeri Matteo Salvini kommentoi väitteitä "valheiksi ja loukkauksiksi". Salvinin kommenttien jälkeen järjestö ei usko, että Italia tutkii kuolemaanjohtaneita tapahtumia.

Pelastusjärjestöillä on ollut heinäkuun alussa vaikeuksia toimia Välimerellä. Viivästyksiä on aiheutunut, kun Italia ja Malta ovat kieltäneet pelastuslaivoja pääsemästä satamiinsa. Esimerkiksi viime viikonloppuna siirtolaisia on siirrelty laivasta toiseen, jotta he matkaisivat Espanjaan, Portugaliin ja Saksaan.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Avustusjärjestöt hoitavat kuitenkin noin 40 prosenttia pelastustöistä. Ne keskittyvät meripelastuksiin pahimmilla haaksirikkoalueilla Libyan rannikon edustalla.

Ongelmaa pahentavat salakuljettajat, jotka toimivat erityisesti Libyan rannikkolla. He lähettävät ihmisiä huonokuntoisilla aluksilla merelle.

EU tekee yhteistyötä Libyan kanssa, jonka rannikkovartiosto käännyttää ja vie siirtolaisia takaisin Libyaan. Tämän jutun videossa olevat henkilöt olivat jääneet lautoille juuri Libyan rannikkovartioston kerättyä pakolaisia mereltä vietäväksi Libyaan.

Libyassa siirtolaisia on puolestaan sullottu pidätyskeskuksiin, joiden olot ovat olleet järkyttävät. YK on raportoinut pahoinpitelyistä ja raiskauksista pidätyskeskuksissa.

Kesäkuussa Välimeren alueella leimahti poliittinen nokittelu, kun Malta ja Italia kieltäytyivät vastaanottamasta Aquarius-laivaa satamiinsa.

Laivalla oli useita satoja siirtolaisia ja avustusjärjestöt pelkäsivät, etteivät ihmiset kestä merimatkaa Espanjan rannikolle. Laiva pääsi lopulta Espanjaan kesäkuussa.

Samoihin aikoihin EU päätti uusista linjauksista maahanmuuttopolitiikkaansa.

Mitä EU:lla mielessä?

Järjestöt ovat syyttäneet EU:ta hitaasta toiminnasta alueella.

EU-johtajat päättivät kesäkuun lopussa, että siirtolaiskeskuksia perustetaan Välimeren rannikolle Eurooppaan ja Pohjois-Afrikkaan.

Keskuksia perustettaisiin Italiaan ja Espanjaan eli maihin, joihin turvapaikanhakijoita tulee nyt eniten. Keskusten ideana on se, että ne käsittelevät turvapaikkahakemukset.

Kielteisen päätöksen saaneet eivät pääse keskusta pitemmälle ja heidät palautetaan EU-alueelta. Myönteiset turvapaikkapäätöksen saaneet sijoitettaisiin jäsenvaltioihin. Heidänkin vastaanottamisensa olisi jäsenmaille vapaaehtoista.

EU-maiden sopimuksen siirtolaiskeskuksista arvellaan piirtäneen ääriviivat EU:n yhteiselle ratkaisulle maahanmuutto-ongelmaan. Asiantuntija arvioi Ylelle kesäkuussa, että onnistuessaan siirtolaiskeskusten perustaminen EU:n ulkopuolelle säästää Eurooppaan pyrkivät ihmiset salakuljetukselta ja vähentää jäsenmaiden jännitteitä.

Seuraavaksi odotetaan päätöksiä käytännön toteutuksesta.

Sillä välin Välimeren siirtolaistilanteen ruotiminen voi myös laajentua maailmanlaajuiseksi.

Ensi askeleena tähän voi nähdä espanjalaisen koripalloliiga NBA:n pelaajan Marc Gasolin julkaiseman tviitin tiistain epätoivoisesta tilanteesta.

– Turhautumista, vihaa ja avuttomuutta. On uskomatonta, miten moni haavoittunut ihminen jätetään kuolemaan merelle, kirjoittaa Marc Gasol.

Hänen kerrotaan olleen mukana Proaktiva Open Arms -järjestön pelastuslaivalla.

Gasol kehottaa myös joukkuettaan tukemaan pelastustoimintaa. Hänellä on 1,2 miljoonaa seuraajaa Twitterissä.

Korjattu 23.7. 9:19: Korjattu siirtolaisjärjestön nimi, po. Kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM, ei pakolaisjärjestö.

Lue myös: