Ennuste: Amazon vie yli puolet USA:n verkkokaupasta – miljoonat ryntäsivät "hulluille päiville"

Amazonin perustaja Jeff Bezos on modernin historian rikkain mies. Jos tahti jatkuu, parissa vuodessa taakse jää myös legendaarinen John D. Rockefeller.

Amazon.com
Jeff Bezos
Victoria Bonn-Meuser / EPA

Verkkokauppa Amazonissa on alkuviikon ajan vietetty "Hulluja Päiviä", eli yhden yhtiön kuluttamiselle pyhitettyä ostosjuhlaa.

Muutama tunti sitten päättyneen tapahtuman oikea nimi on Amazon Prime Day. Tarjolla oli kaikkea mahdollista kannettavista tietokoneista käsilaukkuihin, Bigfoot-patsaisiin ja sukeltajien kelluntaliiveihin(!).

Prime Day järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2015 Amazonin 20-vuotispäivien kunniaksi. Viime vuonna tarjouspäivän myyntisaldo oli eri analyytikkoarvioiden mukaan miljardeja euroja, kun kymmenet miljoonat kuluttajat ryntäsivät verkko-ostoksille tarjousten perässä.

Tänä vuonna myyntiennätysten odotettiin rikkoutuvan, onhan Amazonin Prime-asiakkaiden määrä kohonnut yli sadan miljoonan rajapyykin. Esimerkiksi Coresight Research ennakoi yli (siirryt toiseen palveluun)40 prosentin kasvua ja 3,4 miljardin dollarin myyntiä.

Verkkokauppajätin juhlapäivä ei sujunut aivan odotusten mukaan, mutta palataan siihen myöhemmin.

Lähikuva Amazonin varastosta Saksassa
AOP

Ilmaiset kotiinkuljetukset, kalliisti

Amazonin tarjouspäivät koskevat niitä, jotka ovat mukana Amazonin Prime -ohjelmassa. Erikoistarjouksien lisäksi Prime-palvelun tilanneet saavat – maasta riippuen – esimerkiksi ilmaiset kotiinkuljetukset sekä pääsyn yhtiön video- ja musiikkikirjastoon.

Aivan halvasta palvelusta ei ole kyse. Yhdysvalloissa Prime-asiakkuuden hinta on noin 85 euroa vuodessa, jatkossa vielä viidenneksen enemmän (siirryt toiseen palveluun).

Konsepti kuitenkin toimii niin kauan kuin kuluttajat kokevat saavansa rahalle vastinetta. Lisäksi maksullinen palvelu sitouttaa verkko-ostajat nimenomaan Amazonin palveluihin. Consumer Intelligence Research Patnersin mukaan Prime-käyttäjä kuluttaa Amazonin tuotteisiin ja palveluihin reilusti yli kaksi kertaa niin paljon (siirryt toiseen palveluun)rahaa kuin tavallinen asiakas.

Suomalaiset verkkokauppiaat pelkäävät päivää, jolloin Amazon ryhtyy kosiskelemaan myös suomalaisia kuluttajia. Kevään kuluessa vahvistuneiden huhujen mukaan Amazon olisi aloittamassa toimintaansa Pohjoismaissa.

Markkinaosuudet USA:ssa
Lähde: eMarketerJuha-Matti Mäntylä / Yle

Kotimaan verkkokauppiaat ovat syystä huolissaan. Kuten yllä oleva kaavio kertoo, Yhdysvalloissa Amazon on jo verkkokaupan ylivoimainen jättiläinen. Tutkimusyhtiö eMarketer odottaa Amazonin ottavan haltuunsa tänä vuonna jo lähes puolet Yhdysvaltain verkkokaupasta.

Ensi vuonna Amazonin osuus kasvaa eMarketerin arvion mukaan peräti 54 prosenttiin.

Tähtäimessä Rockefeller

Viikko on ollut Amazonin perustajalle Jeff Bezosille merkittävä myös siksi, että hän on maanantaista lähtien ollut virallisesti modernin historian rikkain ihminen.

Kukaan ei ole ollut Bezosia rikkaampi ainakaan vuoden 1982 jälkeen, jolloin talouslehti Forbes aloitti miljardöörilistansa (siirryt toiseen palveluun)kokoamisen.

Jeff Bezos
Vuonna 2014 Jeff Bezos markkinoi yhtiötään Intiassa.Jagadeesh NV / EPA

Bezosia on kutsuttu rikkaimmaksi jo jonkin aikaa, mutta nyt hän on sitä myös dollarin arvon muutokset huomioon ottaen. Microsoftin perustajan Bill Gatesin omaisuuden arvo oli vuonna 1999 nykyrahassa mitaten 149 miljardia dollaria. Jeff Bezosin omaisuuden arvo on Forbesin mukaan tänään yli 150 miljardia dollaria.

Kauempaa historiasta löytyy vielä Bezosiakin rikkaampia. Uutispalvelu CNBC huomauttaa (siirryt toiseen palveluun), että Yhdysvaltain ensimmäisen miljardöörin John D. Rockefellerin omaisuuden arvo oli kaksi prosenttia maan bruttokansantuotteesta, eli nykyrahassa noin 350 miljardia dollaria.

Amazonin osakkeen hinta on kahden vuoden kuluessa reilusti yli kaksinkertaistunut. Mikäli tahti jatkuu, yhtiön perustaja saavuttaa legendaarisen Rockefellerin muutamassa vuodessa.

Amazon -verkkokaupan jakelukeskus  Saksan Rheinbergissä.
Amazon -verkkokaupan jakelukeskus Saksan Rheinbergissä.Friedemann Vogel / EPA

Lakkoja ja teknisiä ongelmia

Amazonia pelkäävät pienet verkkokauppiaat voivat lohduttautua sillä, että kaikki ei mene jättiläiseltäkään putkeen. Yhtiön järjestämää kulutusjuhlaa varjostivat niin lakot kuin teknisen ongelmatkin.

Reutersin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Amazonin eurooppalaiset varastotyöntekijät lakkoilivat Prime Dayn aikaan huonojen työolojen vuoksi Saksassa ja Espanjassa. Puolassa työntekijät protestoivat tekemällä töitä vain sopimuksissa määritellyn minimin verran.

Myös tietojärjestelmät näyttävät aiheuttavan päävaivaa yhtä lailla suurille kuin pienille. Amazonin järjestelmät takkuilivat (siirryt toiseen palveluun)Prime-päivänä useammallakin suunnalla (siirryt toiseen palveluun).

Yhtiö itse vakuuttaa (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin rikkoneensa myyntiennatyksensä ainakin Yhdysvalloissa.