Helteille ei näy loppua, järvetkin paikoin yli 25-asteisia – Meteorologi: Ukkoskuuroista vähän helpotusta

Järvistäkään ei välttämättä löydy viilennystä. Pintavedet ovat astekaupalla keskimääräistä lämpimämpiä: Paikoin vesi on yli 25-asteista.

helle
Helteinen sää jatkuu, viikonlopuksi ukkoskuuroja
Helteinen sää jatkuu, viikonlopuksi ukkoskuuroja

Heinäkuun helteinen koura pitää Suomea tiukasti otteessaan. Ennusteissa kuuma ilmamassa ei näytä väistyvän, vaan lämpötila nousee ainakin lähelle 30:tä astetta koko maassa loppuviikollakin.

Myös yöt jatkunevat trooppisina monin paikoin eli lämpötila pysyy myös yöaikaan 20 asteen yläpuolella.

Ylen meteorologin Matti Huutosen mukaan kaakosta lähestyy kosteampaa ilmaa, joka mahdollisesti tuo jo perjantaina eteläiseen Suomeen ukkoskuuroja. Niiden aikana lämpötila saattaa hetkellisesti pudota 20 asteeseen tai hieman alle.

– Niistä tulee ehkä vähän helpotusta, Huutonen aprikoi.

Länsirannikko pysynee yhä kuivana

Viikonlopun aikana sade- ja ukkoskuuroja voi tulla myös Keski- ja Pohjois-Suomessa. Ukkoskuurot voivat pudottaa maahan runsaastikin vettä, mutta niiden tarkkaa sijoittumista ei voi ennustaa. Länsirannikko näyttäisi kuitenkin jäävän yhä vettä vaille.

Huutosen mukaan ilmamassa ei viilene merkittävästi vielä ensi viikollakaan, vaan lämpötilat ovat "ensi viikollakin pitkälti 30 asteen haarukassa". Periaatteessa helteitä voi jatkua vielä vaikka kuukauden putkeen, mutta elokuun loppupuolella yhä pitenevät yöt pitävät pääosin lämpötilat alempina.

Keskiviikko nousi jo kello 13:n aikaan kesän lämpimimmäksi päiväksi, kun Vaasassa mitattiin 33,7 astetta. Edellinen tämän kesän lämpöennätys syntyi tiistaina, kun Turussa mitattiin 33,3 astetta.

Järvetkin hohkaavat hellettä

Helteinen sää on lämmittänyt myös järvien pintavedet monin paikoin keskimääräistä korkeampiin lukemiin. Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mukaan (siirryt toiseen palveluun) pintavedet ovat paikoin jopa kuusi astetta tavallista lämpimämpiä.

Viidellä mittauspaikalla veden lämpötila on ylittänyt jo 25 astetta: Tuusulanjärvellä Uudellamaalla, Näsijärvellä ja Längelmävedellä Pirkanmaalla sekä Keski-Suomessa Karstulan Pääjärvellä ja Jääsjärvellä. Edellisen kerran yhtä lämpimiksi järvet ovat muhineet heinäkuussa 2014.

Uutista on päivitetty klo 14.15: Vaasassa mitattiin uusi tämän kesän lämpöennätys.

Lue myös:

Suomessa on koettu tänä kesänä tavanomaista enemmän hellepäiviä – ennätystä saatetaan hätyytellä

Kokosimme vinkkejä helteistä selviytymiseen – THL suosittelee pysymään sisätiloissa kuumimpien keskipäivän tuntien aikaan