Hyppää sisältöön

Vesilahdella löytyi lukuisia kuolleita kaloja – epäillään kuumuudesta johtuvaa happikatoa

Pirkanmaalla Vesilahden Pyhäjärvestä löydettiin alkuviikosta useita kuolleita kaloja. Vedestä ja kaloista on otettu keskiviikkona näytteitä.

Kuva: Pirkanmaan Ely-keskus, Janne Rautanen

Vesilahden Pyhäjärvestä on löydetty alkuviikosta lukuisia kuolleita nuoria ahvenia ja kiiskiä. Kalat löydettiin Vakkalanselältä Kotosaaren ympäristöstä.

Järvestä on otettu keskiviikkona vesi- ja kalanäytteitä, jotta syy kalakuolemille selviäisi. Tavallisin kalojen kuolinsyy kesähelteellä on stressi, joka syntyy happikadosta. Helteellä vedestä häviää happea.

Kalat ovat vaihtolämpöisiä. Kun lämpötila nousee, kalojen aineenvaihdunta kiihtyy ja ne tarvitsevat Pirkanmaan ELY-keskuksen vesitalousasiantuntijan Anne Mäkysen mukaan enemmän happea elintoimintojen ylläpitämiseen.

– Tilanne käy kriittiseksi kun veden lämpötila nousee riittävästi. On hyvin mahdollista, että kalakuolemat yleistyvät lähiaikoina myös muilla vesialueilla, kertoo Mäkynen.

Samassa järvessä tilanne voi olla hyvin erilainen erilaisissa kohdissa. Tilanne riippuu esimerkiksi siitä kuinka syvää vesi on ja toisalta myös kaloista itsestään.

– Kalat eivät välttämättä ymmärrä lähteä kauemmas syvemmälle karkuun. Nyt kuolleet kalat olivat nuoria kaloja, jotka eivät osanneet vielä lähteä pakoon, Mäkynen sanoo.

Pirkanmaan ELY-keskuksen ohje kalakuolemahavaintojen varalle:

1. Kirjaa ylös mahdolliset tekijät, joilla saattaa olla yhteys kalakuolemaan, esimerkiksi poikkeuksellinen samentuminen tai veden väri, vaahto, levämäärä, veden lämpötila.

2. Ota mahdollisuuksien mukaan valokuvia ja videoita kaloista ja niiden ympäristöstä.

3. Ota havainnon tehtyäsi yhteyttä kunnan ympäristöviranomaiseen tai ELY-keskukseen. Kunta- ja ELY-keskus harkitsevat tapauksen jatkoselvitystarpeen.