Varjoareena-kansanliike arvostelee Porin SuomiAreenaa työttömien sivuuttamisesta – seuraa mielenilmausta suorana

Joukko mielenosoittajia kokoontuu Porin Etelärannassa torstaiaamuna. Koollekutsujien mielestä SuomiAreena on ajautunut liian kauaksi juuriltaan.

SuomiAreena
 Varjoareena-kansanliike arvostelee Porin SuomiAreenaa työttömien sivuuttamisesta – seuraa mielenilmausta suorana
Varjoareena-kansanliike arvostelee Porin SuomiAreenaa työttömien sivuuttamisesta – seuraa mielenilmausta suorana

Varjoareena-niminen aloitteleva kansanliike järjestää mielenilmauksen torstaiaamuna Porin Etelärannassa. Tapahtuman otsikkona on Kansa tulee kylään SuomiAreenaan (siirryt toiseen palveluun). Järjestäjien tavoitteena on saada paikalle 30–40 mielenosoittajaa.

Mielenilmaus alkaa kello 10, ja sitä voi seurata suorana Yle Areenasta.

Koollekutsujat kertovat haluavansa lisää moniäänisyyttä yhteiskunnalliseen keskusteluun. Mielenilmaus on ajoitettu Lounais-Suomen ihme -tapahtumapäivään, jossa käsitellään talouskasvun tuomia haasteita kymmenien puhujien voimin.

– Päätavoitteemme on laajentaa yhteiskunnallista keskustelua moniäänisemmäksi. SuomiAreenan alkuperäisistä juurista on menty liian kauas, sanoo Varjoareenaa edustava Jarno Valtonen.

– Se kulminoituu irvokkaasti Lounais-Suomen ihme -tapahtumaan, jossa puhutaan työttömyydestä kuulematta työttömiä, Valtonen kärjistää.

Pulaa työvoimasta ja asunnoista

Lounais-Suomen ihme – Koko Suomen etu -ohjelma Etelärannassa alkaa torstaiaamuna kello 10 ja päättyy kello 17.30. Puhetta on luvassa siitä, mistä saadaan työvoimaa, asuntoja ja oikeanlaista koulutusta.

Järjestäjinä ovat työ- ja elinkeinoministeriö ja suuri joukko julkisia toimijoita Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta: muun muassa maakuntaliitot, Ely-keskukset ja suuret kaupungit.

Porin kaupungin viestintäpäällikkö Salla Rajala kertoo, että päivän ohjelman suunnittelussa on haluttu tuoda esiin hyvää talousvirettä ja sen mukanaan tuomia mahdollisuuksia.

– Haluamme kertoa, että täällä on töitä: vaikka sitten työttömille, muualta muuttaville ja alan vaihtoa harkitseville, Rajala perustelee.

Ensi vuonna omaa ohjelmaa

SuomiAreenassa aktivoituvan Varjoareenan taustalla on Vasemmistoliiton Porin kunnallisjärjestö. Vasemmistoliittolaiset olivat kokoontuneet aktiivipäivään suunnittelemaan maakuntavaaleja samana päivänä, kun tuli tieto vaalien lykkääntymisestä. Piti keksiä jotakin muuta.

– Aktiivimallin vastustaminen ei ole puolueeseen sidottua, joten toivotamme kaikki tervetulleiksi mukaan. Varjoareenan toiminta muodostuu pysyväksi. Ensi vuonna yritämme saada aikaan sosiaalifoorumin tapaista omaa ohjelmaa, Jarno Valtonen kertoo.

Porin SuomiAreena on herättänyt muitakin kriittisiä kommentteja. Suomen Kuvalehden kolumnisti (siirryt toiseen palveluun)nimitti tapahtumaa pr-festariksi, jossa tärkeintä on julkisuuskuvan hallitseminen. Ylen tiistaisessa jutussa joukko kansanedustajia ilmoitti jättävänsä "kuplautuneen festivaalin" väliin.