Tuore tutkimus kertoo, mihin asuntosijoittajan kannattaa tähyillä – parhaat vuokratuotot saa Kuopiosta

Helsinki on valahtanut sijoitusasuntojen tuottavuuden vertailussa jo kahdeksanneksi. Parhaat tuotot saa tällä hetkellä kaukaa pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.

Sijoitusasunnot
Asunnon katsoja tyhjässä asunnossa.
Jarmo Stenmark / Lehtikuva

Keskiviikkona julkaisu tutkimus selvittää, missä ovat Suomen parhaat vuokratuotot ja mihin päin Suomea asuntosijoittajan kannattaa suunnata mielenkiintonsa.

Suomen Vuokranantajien Pellervon taloustutkimuksella teettämä tutkimus (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että asuntosijoittaja saa tällä hetkellä parasta tuottoa sijoituksilleen suurista kaupungeista pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Paras tuotto tulee tutkimuksen mukaan tänä vuonna Kuopiosta. Suurin nousija on kolmanneksi neljätoista sijaa ylöspäin kivunnut Oulu.

Muita selkeitä nousijoita ovat kahdeksan sijaa toiseksi kivunnut Turku ja viidenneksi yhdeksän sijaa noussut Rovaniemi. Myös Tampere on noussut nohevasti viisi sijaa neljänneksi rankingissa.

Helsingin sijoitus sen jälkeen laski jälleen. Nyt pääkaupunki löytyy kahdeksannelta sijalta. Toinen selkeä laskija on kahtena aiempana vuonna vertailun voittanut Vaasa, joka on valahtanut nyt viisi alaspäin, kuudenneksi. Listan kaikista vertailluista kaupungeista voit lukea täältä (siirryt toiseen palveluun).

Miten tutkimus sitten tehtiin? Siinä asuntojen vuokratuoton ja arvonnousun kehitystä alueellista kehitystä tarkasteltiin kahdeksan muuttujan kautta. Niitä olivat väestönkasvu, kotitalouksien tulot, asuntojen hintataso, opiskelijoiden osuuden väestöstä ja asuntokuntien lukumäärä.

Suomen Vuokranantajien teettämä tutkimus on tehty vuosittain vuodesta 2013 lähtien. Tutkimus ennustaa asuntosijoittajan saavan vuokratuotosta jatkossakin maltillista ja vakaata tuottoa.

Vuokratuotto on pitkällä aikavälillä pysynyt käytännössä samana noin 3,5 prosentissa, tutkimus kertoo.