Lämpö uhkaa lääkkeitäkin – Alkuperäiset pakkaukset suojaksi ja jääkaappilääkkeille kylmäketju apteekista kotiin

Lämpötila, valosäteily ja kosteus vaikuttavat lääkkeiden säilyvyyteen.

Lääkkeiden säilytys
lääkepurkki
AOP

Useimmat lääkkeet ohjeistetaan säilyttämään huoneenlämmössä eli alle 25 asteessa. Helteisinä päivinä lämpötila sisälläkin kohoaa helposti yli 25 asteeseen. Onko syytä olla huolissaan?

– Ei nyt huolissaan tarvitse olla, mutta kyllä jonkin verran tarkkana, missä lääkkeitä ja voiteita kotona säilyttää, vastaa farmaseutti Anne Järvenpää Seinäjoen Ykkösapteekista.

Varsinkin suoralla auringonvalolla ja UV-säteilyllä voi olla vaikutusta lääkkeiden säilyvyyteen. Siksi lääkkeitä ei saa jättää suoraan auringonvaloon ja ne on hyvä pitää alkuperäisissä pakkauksissaan.

– Pakkaus, ruskea lasipullo ja esimerkiksi foliolevyt, joihin osa lääkkeistä on pakattu, suojaavat lääkettä, muistuttaa Järvenpää ja neuvoo sijoittamaan lääkkeet pakkauksissaan viileimpään paikkaan huoneessa.

dálkas, lääkkeet
Linda Tammela / Yle

Jääkaappiin ei huoneenlämmössä säilytettäviä lääkkeitä kuitenkaan kannata laittaa.

– Jääkaapissa on ongelmana kosteus. Huoneenlämmössä säilytettäviä lääkkeitä ei ole tarkoitettu jääkaappiin. Niille jääkaapin kosteudella saatetaan aiheuttaa enemmän hallaa kuin tilapäisellä lämmön nousulla.

Anne Järvenpään mukaan lääkkeet kestävät kyllä jonkin verran tilapäistä kuumuutta. Tabletit ja liuokset kestävät lämpöä paremmin kuin voiteet. Niiden ulkonäköä Järvenpää suosittelee tarkkailemaan.

– Jos tuubista tulee vaikka vettä ensin tai rakeita, tai jos voide, joka on ollut ennen valkoista, onkin nyt keltaista, niin se voi olla merkki, että lämmön kanssa on käynyt huonosti. Siinä tilanteessa voide kannattaa vaihtaa uuteen.

Kylmäketju jääkaappilääkkeille

Pulmia saattaa tulla myös jääkaapissa säilytettävien lääkkeiden kanssa, jos ne jäävät apteekkireissulla kuumaan autoon tai kassiin niin pitkäksi aikaa, että ne pääsevät lämpenemään.

– Erityisen tärkeätä on se, että niiden kylmäketju apteekista lähtiessä ei katkea. Niiden lääkkeiden, jotka on tarkoitettu säilytettäväksi jääkaapissa, pitää pysyä kylminä.

Anne Järvenpään mukaan lämpö vaikuttaa niiden tehoon ja siksi on syytä varustautua niin, että lääkkeen saa kuljetettua kylmänä kotiin.

Apteekeista saa neuvoja lääkkeiden säilyttämiseen. Jos on tarvetta saada tarkempaa tietoa lämmön vaikutuksesta yksittäisiin lääkkeisiin tai lääkeaineisiin, Järvenpää neuvoo ottamaan yhteyttä lääkkeen valmistajaan.