"Trumpin puku pönkittää narsistisia piirteitä, Putinin asu roikkuu vielä enemmän" – Yle pyysi tyyliasiantuntijaa analysoimaan presidenttien vaatetuksen

Keikari-tyyliblogistaan tunnettu Ville Raivio arvioi maanantaina Suomessa vierailleiden valtionpäämiesten vaatetuksen.

Trumpin ja Putinin huipputapaaminen järjestettiin Helsingissä 16.7.2018. Kuva: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

Tumma ja väljä voimapuku suoraan 1980-luvun Amerikasta. Näillä sanoilla tyylikirjailija Ville Raivio luonnehtii Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin käyttämää asua. Voimapuku eli power suit on käsite, jota käytetään etenkin Yhdysvalloissa.

– En muista nähneeni häntä muussa kuin tässä asussa. Keho näyttää väljässä puvussa kookkaammalta ja voimakkaammalta kuin onkaan, Raivio toteaa.

Raiviolla on varaa sanoa. Hänen Keikari-bloginsa (siirryt toiseen palveluun) on Suomen suosituin miesten klassiseen tyyliin erikoistunut verkkosivusto. Miehen asiantuntemus on herättänyt huomiota myös kansainvälisesti.

Samaan aikaan, kun Trumpin viime maanantaina ja kaikkina muina edustuspäivinä käyttämä puku saa palautetta, Raivion on todettava, että sinänsä puku sopii kantajalleen.

– Kun kyse on narsistisesta miehestä, joka kehuu omia bisnestaitojaan ja haluaa vaikuttaa voimakkaalta, rikkaalta ja menestyneeltä alfaurokselta, niin siihen tällainen 1980-luvun bisnesasu istuu.

Yksi Trumpin tavaramerkeistä on punaisena tai sinisenä hohkaava solmio.

– Materiaali on aina silkkisatiinia, vain väri vaihtelee. Hänen poikansakin käyttävät samanlaisia. Siitä on tullut tavaramerkki, sillä materiaalia näkee harvemmin poliitikkojen kaulassa.

Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

"Sanalla sanoen tylsää"

Trumpin pukeutumisen sielunmaisemaan voi Raivion mukaan kurkistaa lähtemällä liikkeelle perusasioista.

– Amerikkalaisille tärkeintä on mukavuus. Onhan se selvää, että jos housuissa on paljon ylimääräistä, ne eivät purista missään tilanteessa.

Raivio luonnehtii Trumpin puvun leikkausta konservatiivisemmaksi kuin tällä hetkellä trendikkäät, lyhyet ja kireät leikkaukset. Tulossa on pian taas jotain muuta, sillä trendit ovat aina ohimeneviä.

– Väljyydellä viedään huomio pois kehosta, kun taas nykyään kehon muoto näkyy enemmän.

Jalkoihinsa Trump vetää mustat ja pelkistetyt nahkajalkineet.

– Ne ovat tätä samaa tyyliä: pelkistettyä ja asiallista – sanalla sanoen tylsää.

Melania Trump kirjoittaa nimensä presidentinlinnan vieraskirjaan.
Historiallinen kättely ja yhteiskuva Helsinki 2018 -neuvotteluissa.

"Putin on lyhyt mies"

Vladimir Putin asteli Helsinkiin yhtä lailla puvussa, jossa hänet on aina ennenkin totuttu näkemään. Puvun väri on musta, tai kuten maanantaina, hyvin tumman sininen, alta loistaa valkoinen paita.

– Siis synkkä ja pelottava agentti, Raivio luonnehtii.

Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Trumpiin verrattuna Putinin asustukseen liittyy myös salamyhkäisyyttä.

– Trumpin puvut tulevat tietääkseni italialaisen Brionin laadukkaalta, hienolta ja hintavalta räätälitehtaalta. Putinista en sen suhteen osaa sanoa yhtään mitään.

Jos Trumpin puku näyttää löysältä ja siltä kuin se roikkuisi kantajansa päällä, Raivion mukaan Putinin puku roikkuu vielä enemmän.

– Putin on lyhyt mies. Sanoisin, että hänellä ne hartiat ovat vielä enemmän topattu.

Putinin solmiot ovat järjestään sellaisia, etteivät ne jää Raivion mieleen. Se on kontekstissa osuvaa.

– Agentithan eivät saa jäädä ihmisten mieliin. Esimerkiksi Britannian MI6:een ei tietääkseni otettu pitkiä miehiä juuri tästä syystä.

Putinin asustuksen yksityiskohtana nähdään toisinaan luksuskello, joita presidentti keräilee harrastuksenaan. Se on Raivion mukaan tapa rehennellä muuten tylsässä asussa.

Putin riisui takkinsa, mutta myös Obama viihtyi paitahihasillaan

Moni kiinnitti huomiota maanantaina Putinin rentoon olemukseen, kun hän asteli ulos lentokoneestaan. Autoonsa hän meni heittäen takkinsa olalle.

Uutiskuvissa Putin nähdään siis myös pelkässä valkoisessa paidassa ja solmiossa.

Valtionpäämiehistä myös Barack Obama, Yhdysvaltain edellinen presidentti, otti toisinaan vieraita vastaan valkoisessa paidassa, Valkoisessa talossa.

– Se oli yksi Obaman tavaramerkki. Ennen Obamaa ei yksikään presidentti ottanut vieraita vastaan paitahihasillaan.

Halusiko Putin siis alleviivata rentoa meininkiä, vai oliko takin riisuminen jopa viittaus Yhdysvaltain lähihistoriaan? Todennäköisesti ei. Maanantaina oli helle.

Vladimir Putin saapuu Suomeen.

Ylilyönneistä rangaistaan

Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistön tyyli edustaa Raivion mukaan samaa asiallisen pelkistettyä linjaa. Puvun leikkaus oli tosin maanantaina kapeampi kuin kollegoilla. Pelkistetyn tyylin taustalla on ajatus siitä, että valtion johtajan poliittiset taidot ovat näyttävyyttä tärkeämpiä.

Silti Raivio viilaisi Trumpin ja Putinin asuja ainakin löysien housujen osalta.

– Lahkeita olisi kiva vähän kavennuttaa, jotta jalan linja näkyisi. Räätälöidyissä vaatteissa tyhjänä roikkuva tai kiristyvä kangas on merkki siitä, että on liian väljää tai kireää.

Kuva: Aleksey Nikolskyi / AFP

Liioittelemaan ei presidenttien kannatakaan ryhtyä, sillä keikaroiva presidentti tekisi Raivion mukaan etäännyttävän vaikutuksen.

– Kansa haluaa siistin ja edustavan ehdokkaan, kun taas ylilyövästä tyylistä rangaistaan.

Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Entinen pääministeri Alexander Stubb on esimerkki poliittisesta vaikuttajasta, joka rikkoi pukeutumisellaan rajoja. Urheilijamiehen tyköistuva puku, sortsit ja sporttinen rannekello herättivät aikanaan laajalti keskustelua hyvässä ja pahassa.

Sauli Niinistö ja Alexander Stubb keskustelevat Kultarannassa kesäkuussa 2015. Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP